Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Kändisarna som står upp för amerikanska kvinnors rätt till abort

16 maj, 2022 
AvGabriella Håkansson
Selena Gomez och Kandall Jenner
Amerikanska högsta domstolen kan vara på gång att riva upp den allmänna rätten till abort i USA, genom att upphäva domen Roe mot Wade. Nu tar några av världens största kändisar ställning i frågan och har skrivit under ett brev för att behålla domen som slår fast amerikanska kvinnors rätt till abort.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här råder de hårdaste abortlagarna i världenBrand logo
Här råder de hårdaste abortlagarna i världen

Roe mot Wade är en högsta domstols-dom som funnits sedan 1973 och garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan. Domen har i nära 50 år gett amerikanska kvinnor en grundlagsskyddad rättighet till abort.

Men ett läckt dokument visar att den amerikanska högsta domstolen kan vara på gång att riva upp domen. Vilket skulle kunna innebära att det blir upp till delstaterna att bestämma över aborträtten. Om det sker skulle rätten till abort begränsas kraftigt i vissa av USA:s delstater.

Organisationen Planned parenthood ligger bakom kampanjen #BansOffOurBodies som uppmanar till upprop, efter att det läckta dokumentet blev offentligt.

Annons

Kändisarnas Brev i New york times

Under fredagen publicerades en helsida i The New York Times som en del av Planned Parenthoods #BanOffOurBodies-kampanj. På listan har 160 underskrifter från olika artister och världsstjärnor samlats. Bland annat har Selena Gomez, Ariana Grande, Olivia Rodrigo, Kendall Jenner, Megan Thee Stallion, Billie Eilish, Miley Cyrus, Camila Cabello, Demi Lovato, Hailey Bieber, Lili Reinhart, Phoebe Bridgers, Tommy Dorfman, Storm Reid med flera, skrivit under.

”Högsta domstolen planerar att häva Roe mot Wade och ta bort den konstitutionella rätten till abort. Vår makt att planera vår egen framtid och kontrollera våra egna kroppar beror på vår förmåga att få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård, inklusive abort. Vi är artister. Skapare. Berättare. Vi är den nya generationen som kliver in i vår makt. Nu blir vi bestulna på vår makt. Vi kommer inte att gå tillbaka – och vi kommer inte att backa.”, står skrivet i brevet.

Kändisarnas underskrivna brev
Foto: Planned Parenthood.

”Våra kroppar ska aldrig vara i händerna på politiker”

Förutom namninsamlingen på #BanOffOurBodies-kampanjen har flera kändisar lyft ämnet på andra sätt. Bland annat gjorde Olivia Rodrigo ett uttalande på scenen under en konsert i Washington, D.C.

– Eftersom vi är i D.C kan jag inte låta bli att säga hur förkrossat jag är över högsta domstolens potentiella beslut. Våra kroppar ska aldrig vara i händerna på politiker. Jag hoppas vi kan höja våra röster för att skydda vår rätt till att göra en säker abort, vilket är en rättighet som så många människor före oss har arbetat så hårt för att få, sa då Olivia till publiken.

Foto: TT Källa: Cosmopolitan

Annons