7 kändisar som pratat öppet om sina kroniska sjukdomar

7 kändisar som pratat öppet om sina kroniska sjukdomar

Selena Gomez, Kim Kardashian och Lady Gaga är tre exempel på kändisar som öppet pratat om sina kroniska sjukdomar. Ta del av deras gripande historier här!
21 december, 2022
Video: Se kändisar som gjort slut men sedan återförenats
0:50

Efter reklamen: Video: Se kändisar som gjort slut men sedan återförenats

(0:50)

Slå på ljud

Kroniska sjukdomsdiagnoser kommer med flera utmaningar, däribland omfattande behandlingar och bitvis rubbat självförtroende.

Här listar vi exempel på Hollywoodstjärnor som delat med sig av sina erfarenheter av att leva med en kronisk sjukdom.

Hailey Bieber berättar om cystan: ”Stor som ett äpple”

Hollywoodstjärnor med kroniska sjukdomar

Selena Gomez, SLE

Selena Gomez
Image Press Agency/NurPhoto/Shutterstock

2015 berättade Selena Gomez att hon sedan 2011 lider av lupus, en kronisk autoimmun reumatisk sjukdom som skadar kroppens organ. Hälsotillståndet ledde till att hon 2017 tvingades genomgå en njurtransplantation, och donatorn var ingen mindre än hennes bästa vän Francia Raisa.

"Tack och lov gav en av mina bästa vänner mig sin njure och det var livets ultimata gåva. Och jag mår ganska bra nu.", sa Selena Gomez på Lupus Research Alliance's Breaking Through Gala i New York City.

Kim Kardashian, psoriasis

I flera år har Kim Kardashian varit öppen med att hon lider av psoriasis, en autoimmun hudsjukdom. Hon har delat bilder på hur kraftiga hennes skov kan vara och många följare har tackat henne för att hon visat upp sjukdomen och menar att det stärkt dem själva i deras komplex.

Lady Gaga, fibromyalgia

Lady Gaga
Christopher Polk/Shutterstock

I sociala medier har Lady Gaga talat ut om hennes kamp mot kroniska sjukdomen fibromyalgi, som kännetecknas av långvarig värk i muskler och leder.

“Smärtan har förändrat mig, och hindrar mig från att leva ett normalt liv. Den tillåter mig inte göra det jag älskar mest i världen. Jag ser fram emot att turnera snart igen, men måste vara med mina läkare just nu. Det, för att sedan vara stark och fortsätta göra det jag gör de närmsta 60 åren, eller så.”, sa Lady Gaga i samband med att hon tvingades ställa in sin Europaturné för ett par år sedan.

Selena Gomez i tårar efter insikten om att hon inte kan bli gravid

Ariana Grande, posttraumatiskt stressyndrom

Ariana Grande
Erik Pendzich/REX

Ariana Grande har varit öppen med att hon kämpat med PTSD-symptom sedan terrorattacken som utfördes vid hennes konsert i Manchester 2017 – då 22 personer dog och 119 skadades.

– Det är jobbigt att prata om attacken och jag tror att jag aldrig kommer kunna prata om det utan att gråta. Det är svårt, alla familjer har lidit så otroligt mycket, sa hon i en intervju med brittiska Vogue för ett par år sedan.

Bella Hadid, borreliainfektion

Bella Hadid
Ik Aldama

Bella Hadid drabbades av borreliainfektion, eller Lyme disease som det också kallas, 2012. Sjukdomen sprids via fästingar och symtomen kan vara kvar livet ut om nervsystemet attackeras.

– Jag vet hur det känns att inte kunna komma upp sängen på grund av smärtor i benen och utmattning, och att ha dagar när man inte vill socialisera eller ha människor runt sig på grund av ångest och hjärndimman som gör att det inte är värt det, sa hon på Uniting for a Lyme-free world och tillade:

– Efter år med det här börjar man vänja sig att leva med sjukdomen i stället för att bli botad och kunna gå vidare med livet.

Sarah Hyland, njurdysplasi

Sarah Hyland
Broadimage/Shutterstock

Sarah Hyland föddes med en njursjukdom vid namn njurdysplasi, som innebär att njuren inte har utvecklats korrekt från foster till födsel. Den kroniska sjukdomen har lett till att hon genomgått två njurtransplantationer.

I intervjuer har Sarah sagt att det är extra viktigt att hon tar hand om sig själv och sin kropp för att kunna må så bra som möjligt.

Selma Blair, MS

Selma Blair
AFF-USA/Shutterstock

I augusti 2018 diagnostiserades Selma Blair med MS, en sjukdom som orsakat smärta och funktionsnedsättningar i skådespelarens vänstra kroppshalva.

Sedan dess har Selma varit ärlig om sin kroniska sjukdoms upp- och nedgångar på sociala medier. Hon har bland annat berättat att hon valt att satsa på en extremt aggressiv behandlingsmetod med strålning och stamcellsbyte i hopp om att bli bättre, och sagt att hennes enda önskan är att få finnas där så länge hon kan för sin son.

Christina Applegates nya liv med svåra sjukdomen

Artikelinspiration: Prevention

Foto: TT

Se också: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar
0:56

Efter reklamen: Se också: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

(0:56)

Slå på ljud