Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Ja, människor som bär glasögon är faktiskt smartare än andra!

14 jun, 2018 
AvJohanna Sundquist
Att ha dålig syn är för det mesta en pina – men inte längre. Den seglivade stereotypen om att glasögonbärare skulle vara smartare än andra har besannats. Enligt studie finns ett samband mellan dålig syn och högre intelligensnivåer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En glasögonorm. Den finns på riktigt och är egentligen en kobraart som lever på våra varmare breddgrader. Men den lever ju också i våra samhällen, på kontoret, på stan – ja, överallt. Glasögonormen kan vara grannen eller chefen på jobbet. Och faktum är att en ny studie bekräftar att hen förmodligen är smartare än vad du är (om du inte själv bär glasögon förstås).

Länge har uppfattningen om att de som bär glasögon per automatik skulle vara smartare än andra cirkulerat i populärkulturen. Och enligt en studie som publicerats i tidningen Nature Communications har forskare hittat ett positivt samband mellan dålig syn och högre intelligensnivåer.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Data ifrån mer än 300 000 individer samlades in och analyserades av forskare vid universitetet i Edinburgh. Studiens resultat visade att de deltagare som bar glasögon, var med en sannolikhet på 30 % smartare än genomsnittet. Tidigare när forskare letat efter samband mellan intelligens och gener, har man inte hittat nästan någonting. Men med större mängd deltagare kunde de nu se ett samband.

Annons

– Nu, med 100 gånger antalet fler deltagare, och med mer än 200 forskare som arbetar tillsammans, har vi upptäkt nästan 150 genetiska regioner som är relaterade till hur smarta människor är, säger Dr Davis, en av forskarna, till The Indepentent.

Läs också:

Musikalisk? Grattis! Då är du lite smartare än andra

Klicka hem sommarens smartaste accessoar – magväskan

Pratar du med ditt husdjur? Grattis – det betyder att du är intelligent!

Källa The Indepentent, Nature Communications 

Foto Brita Zackari

Annons