Här är Björks dotter Ísadóra i dag – efter svåra vårdnadstvisten

TT
När den isländska artisten Björk bröt upp med exmaken Matthew Barney hamnade de i en vårdnadstvist om sin gemensamma dotter Ísadóra.
Hon har blivit 19 år i dag.
03 maj, 2022
1:08

Efter reklamen: Kändisbarnen som är bästa vänner – tack vare sina föräldrar

(1:08)

Slå på ljud

Den isländska stjärnan Björk, 56, spelade in sitt första album redan som 11-åring och blev sedan medlem i bandet The Sugarcubes som blev stora internationellt.

Det blev också Björk själv som satsade på en solokarriär efter det att bandet splittrades.

Hon har prisats för både sin musik och sitt skådespeleri, som 2001 när hon tog emot pris på Cannes filmfestival för Lars von Triers Dancer in the dark.

Björk är också mamma till två barn: en son, Sindri Eldon Þórsson, född 1986 och som hon fick tillsammans med The Sugarcubes-medlemmen Þór Eldon, och en dotter född 2002.

Björk i infekterad vårdnadstvist

Dottern Ísadóra Bjarkardóttir Barney fick hon tillsammans med exmaken Matthew Barney. De splittrades 2013, och Björk har beskrivet uppbrottet som det mest smärtsamma hon gått igenom.

Hon har också skitvit om relationen på sitt album Vulnicura som släpptes 2015.

"Du bedrog ditt eget hjärta, korrumperade organet, familjen var alltid helig, som du lämnade", sjöng hon på låten Black lake.

Urgulliga bilden på Gigi Hadid och dottern Khai

Samma år rapporterades det att hon och Matthew Barney hamnat i en vårdnadstvist.

Björk, som både hängde i Reykjavik och New York, ville ha mer tid med dottern samtidigt som Barney krävde att få vårdnaden om Ísadóra.

– Hon är självisk och det går ut över barnen, sade han enligt New York Post och fortsätter:

– Hon anser att hon har rätt till vårdnaden på grund av att hon är mamma och att det är mitt fel för att vårat förhållandet tog slut.

Dotterns ord om föräldrarnas skilsmässa

Ísadóra, eller Doa som hon kallas, fyller 20 år i år och har börjat skådespela. Hon är bland annat med i The Northman, där också hennes mamma spelar.

Ísadóra Bjarkardóttir Barney

Ísadóra Bjarkardóttir Barney på The Northman-premiären.

TT

I en intervju med The Face berättar hon att föräldrarnas uppbrott också tog hårt på henne, men att hon kunnat arbeta sig igenom det med hjälp av terapi.

– Terapi är ett jättebra verktyg att ha, och jag är ett stort fan. De har absolut funnits stunder i mitt där jag behövt det mer, som när mina föräldrar separerade och sen mer i allmänhet, säger hon till tidningen.

Foto: TT