Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Frida Jonsvens och Maria Broström vill stoppa mäns våld mot kvinnor

27 nov, 2020 
AvStina Dahlgren
AvStina Dahlgren
Emma Örtlund, Nikki Amini och Alexandra Rapaport är med i filmen och projektet #honförtjänarhimlen
Designern Frida Jonsvens och fotografen Maria Broström vill få stopp på mäns våld mot kvinnor. Tillsammans har de skapat projektet #honförtjänarhelahimlen för att få ut sitt viktiga budskap. ”Nu får det fan vara nog”, skriver de på Instagram.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 kvinnor som förändrar världen just nuBrand logo
5 kvinnor som förändrar världen just nu

En tredjedel av alla kvinnor i världen utsätts någon gång i livet för våld eller sexuellt våld enligt Amnesty. De allra flesta övergreppen sker bakom stängda dörrar – i hemmet. Platsen där man ska vara som allra tryggast är för många istället den absolut farligaste.

Få anmäler våld som sker i hemmet

Våld i nära relationer är det allra vanligaste våldsbrottet mot kvinnor, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), men endast ett fåtal väljer att anmäla brottet. En anledning till det är att många har vant sig vid fysiskt våld och anser att det är en småsak. Andra vill utreda det hela på egen hand, och några är rädda för att deras anmälan inte ska tas på allvar.

”Vi måste göra nått, tillsammans”

Någon som har tröttnat på att se den oroväckande statistiken gällande våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor är couturedesignern Frida Jonsvens.

”Allt började med att jag blev så förbannad, arg och ledsen. På alla fruktansvärda historier om hur kvinnor och unga TJEJER!! blivit brutalt misshandlade, våldtagna och mördade av mannen dem en gång kanske älskat. Sen insåg jag att det hjälper absolut INGEN av att jag blir arg och ledsen. Vi får aldrig någonsin stå på sidan och bara se på, när kvinnor runtom oss misshandlas till döds. Nu får det fan vara nog. VI MÅSTE GÖRA NÅTT, TILLSAMMANS.” skriver hon på sin Instagram.

Annons

Frida Jonsvens och Maria Broström vill stoppa mäns våld mot kvinnor

Sagt och gjort, hon kontaktade fotografen Maria Broström och tillsammans har de skapat projektet #honförtjänarhelahimlen. I en film på drygt 3,5 minut medverkar svenska kändisar, kvinnor, män och barn för att sprida budskapet om att mäns våld mot kvinnor måste få ett slut. I filmen syns bland annat Nikki Amini, Jenny Alversjö, Sanna Guidetti, Caroline Farberger, Annie Lööf och Emma Örtlund.

I filmen hörs Lisa Ekdahls låt från 2004 med samma namn som projektet. Frida Jonsvens skriver på Instagram att låten har varit en stor inspiration till både namnet och projektet:

Annons

”Låten ´Hon förtjänar hela himlen' är så hjärtskärande passande för allt detta och genomsyrar allt vi vill förmedla. När vi hörde av oss till Lisa Ekdahl herself så var svaret enkelt för henne. SJÄLVKLART, ville hon vara en del av detta.”

#Honförtjänarhelahimlen vill stötta organisationen Kvinna till Kvinna

Frida Jonsvens och Maria Broström hoppas nu att filmen och framför allt budskapet kan få spridning på sociala medier. De uppmanar även alla att stötta kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna genom att swisha en valfri summa pengar.

”Under denna förskräckliga pandemi, med allt vad den innebär, har många utsatta kvinnor (och barn, för den delen) mer eller mindre tvingats till isolering med sina förövare. Jobb, skolor och andra platser som fungerat som tillflyktsort är nu inte längre tillgängliga.

Nu, mer än någonsin, krävs det att vi som vågar, orkar och har möjlighet står upp för de som saknar desamma. Vi kan säga ifrån och tillsammans hjälpas åt att göra skillnad. Tillsammans hjälpas åt för att stoppa mäns våld mot kvinnor.” skriver Maria Broström på Instagram.

Annons

Här hittar du mer information om #honförtjänarhelahimlen

www.honfortjanarhelahimlen.com hittar du mer information om projektet. Där kan du också köpa A5-kort och fine art fotokonst med Maria Broströms fantastiska bilder tagna för just denna kampanj. Pengarna går oavkortat till Kvinna till Kvinna.

Foto: TT, Instagram, Maria Broström

LÄS MER:

Så kan ditt beautyköp stötta kvinnors rättigheter under black friday

Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar

Rihanna skänker miljoner för att hjälpa våldsutsatta kvinnor

Annons