Rihanna skänker miljoner för att hjälpa våldsutsatta kvinnor

Rihanna är allvarlig

För de kvinnor som lever i våldsamma relationer kan den pågående karantänen vara en mardröm. Nu väljer sångerskan Rihanna att sträcka ut en hjälpande hand.
17 april, 2020

Runt om i världen drabbas människor på olika sätt av corona. USA är ett av de länder som just nu tampas mot viruset. Över 30 000 personer rapporteras ha avlidit – och siffran ökar med flera tusen varje dag.

Bristen på sjukvårdsutrustning är enorm och värst drabbat är New York. Staden, som i vanliga fall kryllar av människor, är numera helt nedstängd. Precis som många andra städer sitter befolkningen nu i karantän i väntan på att pandemin ska vara över. Även Los Angeles är hårt drabbat och är numera en betydligt mer stillsam stad än vanligt. Befolkningen uppmanas att stanna inomhus och de flesta jobbar numera hemifrån.

Stor risk för utsatta kvinnor under karantän

För många innebär det dock stora risker att inte få lämna huset.

– För någon som är i en våldsam relation är det här det absolut värsta som kan hända, säger Alyson Messenger, som jobbar på en kvinnojour i Los Angeles, till Los Angeles Times.

Hon har hört historier om kvinnor som nekas söka sjukvård av sina partners, trots att de har allvarliga symptom på corona. Alyson menar även att kvinnor som kommer till akuten blåslagna av sina partners inte längre får det stöd de behöver och att de många gånger varken får hjälp med advokater eller skyddat boende.

Rihanna skänker miljoner

Någon som nu försöker hjälpa de utsatta kvinnorna är sångerskan Rihanna. Enligt Vogue ska hon ha donerat 22 miljoner kronor till en idéell organisation som jobbar med att hjälpa de som blir utsatta för våld i hemmet under karantän.

Rihanna och Twitters VD Jack Dorsey ska ha gått ihop och skänkt lika många miljoner var. Deras sammanlagda donation kan nu hjälpa organisationen i tio veckor. Pengarna kommer att gå till mat, boende och samtalsstöd för de drabbade kvinnorna.

Rihanna har själv upplevt våld i nära relation. 2009 dömdes hennes dåvarande pojkvän Chris Brown för misshandel av sångerskan, något som han själv har erkänt i en dokumentärfilm som kom några år senare.

Så får du hjälp om du lever i en våldsam relation:

För dig som lever i en våldsam relation finns det hjälporganisationer att vända sig till. Kvinnorfridslinjen erbjuder samtalsstöd dygnet runt och kan hjälpa dig vidare. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. De nås på 020-505050. Här hittar du mer information om våld i nära relationer.

Foto: TT 

LÄS MER:

Lady Gaga arrangerar gala med WHO – kampen mot corona

Rihanna är historisk – världens rikaste kvinnliga artist

Rihanna i stor intervju om barn, business och lika värde