Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

"Framing Britney Spears – 15 tankar jag hade om dokumentären"

09 feb, 2021 
AvMoa Alfredsson
Tankar om dokumentären Framing Britney Spears
ELLEs bloggare Moa Alfredsson har sett Framing Britney Spears. Och hon konstaterar att vi har svikit superstjärnan. Här är tankarna hon hade när hon såg dokumentären.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Britney Spears liv har varit omskrivet (och paparazzi-fotograferat) så länge man kan minnas. Och i dokumentären Framing Britney Spears berättar New York Times historien om barnstjärnan som sedan 2008 lever under ett förmyndarskap. Dokumentären fungerar som en tidslinje över Britneys liv – från hennes tid i tv-programmet Mickey Mouse Club till #FreeBritney-rörelsen.

Här förklarar vi vad #FreeBritney betyder

ELLEs Moa Alfredsson har sett dokumentären och är arg – både på sig själv och andra.

Här är 15 tankar jag hade när jag såg dokumentären Framing Britney Spears

1. 10-åriga Britney Spears sjunger i ett amerikanskt tv-program med en otrolig pipa. Synd att programledaren som är typ 100 år bara frågar henne om hon har en pojkvän.

– Nej, säger Britney.

– Varför?, frågar gubben

– Killar är dumma, svarar Britney.

– Men jag då? Flinar 100-åringen. Jag är väl inte dum…

Inga kommentarer behövs. Eller så är det precis det som faktiskt behövs. En massa kommentarer kring att en gammal man frågar om han inte kan få vara Britneys pojkvän – i direktsändning!

Annons

2. Britney programleder i barnprogrammet Mickey Mouse Club. Vilken stjärna. Undra hur gammal hon är här? Det är också precis här som jag börjar skämmas över att jag har haft en massa fördomar om popidolen. Fördomar i stil med " hon hade aldrig blivit känd för bara sin musik". Sätt dig ner i båten MOA!

Britney Spears som liten.
Britney Spears gör succé i Mickey Mouse Club.

3. Vi har kommit fram till Britney Spears genombrott med Baby Hit Me One More Time. En skivbolagskvinna säger att hon tror att Britneys framgång dels hade att göra med att unga kvinnor kunde relatera till låten och musikvideon.

”Som tonåring vill man inget hellre än att vara en kvinna men man är fortfarande ett barn”.

Annons

Det påminner mig om varför man var helt besatt av Vampire Diaries och Gossip Girl när man gick i högstadiet. Man ville se barn i ens egen ålder bete sig vuxet. Och när man är vuxen ser man samma serier en gång till för att få känna sig som 15 år igen.

4. – Å ena sidan framstår du som snäll och oskuldsfull och å andra sidan som en sexig ”vamp” i underkläder, säger den manliga intervjuaren till Britney.

Å ena sidan framstår intervjuaren som en man med väldigt komplexa och jobbiga känslor gentemot kvinnor som han kanske borde prata med en psykolog om – och å andra sidan framstår han bara som dum.

5. Britney Spears och Justin Timberlake gör slut. Britney målas upp som en citat ”slut” eftersom många tror att hon varit otrogen mot Justin. I en intervju säger också Justin att han och Britney visst haft sex – trots att Britney i en tidigare intervju sagt att hon ska vänta med sex tills hon gift sig.

Annons

Hela USA befinner sig i ett chocktillstånd. Kan det verkligen vara sant – Har en vuxen kvinna haft sex? Hela mänskligheten blir omskakad.

Britney Spears och Justin Timberlake.
Alla pratar om Britney Spears och Justin Timberlake.

6. Men är vi bättre hemma i Sverige? Spontan tanke: Lill-Babs och hennes "män på rad"

7. Britney förföljs av paparazzi. Ett foto kan säljas för en miljon dollar styck. Låt det sjunka in en stund.

8. Det går inte att titta på den här dokumentären utan att reflektera kring bilden av psykisk ohälsa. Britney målas upp som en ”hysterisk kvinna” och att hon rakar av sig håret är ett stående skämt. Vad hade hänt om allt det där hände idag? Skulle hon porträtteras på samma sätt? Vet vi mer om psykisk ohälsa idag för att kunna förstå att ”det där hade lika gärna kunnat vara jag”.

Annons

Det är så störigt också att folk är så himla nöjda när Britney mår dåligt – ”då kan alla vi andra låtsas som att vi är så jäkla normala”-känslan.

Britney följs av paparazzi!
Paparazzi följer alltid efter stjärnan

9. Starkaste scenen i dokumentären är när man får se ett klipp från ett frågesportprogram. Deltagarna ska svara på frågan: Vad har Britney tappat? Sitt hår, vrålar någon. Vårdnaden över sina barn, ropar en annan. Sitt äktenskap. Sitt förstånd.

10. Så fort förmyndarskapet kommer på tal så har Britney redan förlorat. Hon vill att en advokat som är expert på förmyndarskap ska representera henne men det får hon inte för domstolen. För om hon behöver ett förmyndarskap så ligger det ju inte i hennes bästa intresse att ha en försvarare som är expert på förmyndarskap. Och sådär går det runt och runt i en evighetscirkel.

Annons

11. Jag hade ingen aning om hur snabbt Britney gjorde sin comeback. Bara ett par månader efter att hon blir omyndigförklarad börjar hon jobba igen och gör succé med Womanizer.

Britney gör comeback!
Britney gör comeback!

12. Vi har kommit fram till nutid. Två Britney-fans startar en podcast som bara handlar om stjärnans Instagram. En otrolig idé ändå!

13. Kan vi prata lite om konspirationsteorierna på Insta? Jag anser mig vara en person som tror på fakta. Vaccinationskonspiratörer? Gå härifrån. Illuminati? Bara sluta. Men det här? Jag känner mig mer och mer övertygad om att Britney försöker säga något. Fast ingen kan övertyga mig om att hon har skrivit ”call 911” med sina ögonfransar. Där drar jag min personliga gräns.

Annons

14. Britney håller upp en ros i badkaret. Titta vilken vacker blomma, säger hon. Sen släpper hon den i vattnet och blomman löses upp. Det är bara tvål, säger sångerskan. Det är inte på riktigt.

Sluta – En metafor för Britneys liv. Eller hur? ELLER HUR?!

15. Det är bara att konstatera: vi har svikit Britney Spears. Vi ville att hon skulle dansa i magtröja och sjunga om sex för annars hade vi inte lyssnat. Men minsta indikation på att hon samtidigt var en sexuellt aktiv kvinna– ja, då måste hon ner från sin piedestal. Det är dubbelmoral deluxe – och Britney hade aldrig ens en chans.

Foto: TT

LÄS MER: Kan man se dokumentären Framing Britney Spears i Sverige? Allt vi vet!

Annons