Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

ELLE möter Zara Larsson: "Det är klart att jag vill bli älskad"

09 feb, 2024 
AvLovisa Lundström
zara larsson svart kostym
2024 är Zara Larssons år: hon släpper albumet Venus, drar ut på världsturné och gör skådespelardebut. ELLE möter Sveriges starkast lysande popstjärna och pratar om kärlek, lycka, barn, helikoptercertifikat och framgångens mörka baksidor. Hur mode, musik och politik hänger ihop och hur mycket makt man egentligen har med åtta miljoner följare på Instagram. Allt strösslat med ett befriande gapskratt.
Annons
Behind the scenes med Zara LarssonBrand logo
Behind the scenes med Zara Larsson

Zara Larsson står på skolans klädbytardag och rafsar i högarna av begagnade plagg. Plötsligt ligger den där, en röd t-shirt med tryck som sätter 10-åriga Zaras modehjärta i brand.

– Den lyser i rött och det står ”Bäst” över bröstet. Jag älskade den, tog på den direkt.

Zara tog aldrig av tröjan. Hon bar den dag efter dag. Trycket liksom färgade av sig på hennes personlighet.

– Jag hade den JÄMT! Ville inte ens tvätta den. Det där trycket sammanfattade exakt hur jag kände mig som liten. Och det var inte ett kaxigt statement, utan bara… det där är jag. Jag har nog alltid känt att jag är bäst på det jag gör.

zara larsson elle sverige
Linne, Calvin KleinEivind Hamran

Det har gått 15 år sedan detta avgörande modeögonblick i Zaras liv. Hon växte ur tröjan, och växte upp. Nu är det dags för ett nytt. Hon har precis varit i ELLEs fotostudio för plåtningen av det här numrets omslag och porträttbilder. Tredje gången för Zara som är den enda artist som prytt ELLEs omslag så många gånger.

Annons

Men så är det inte så många svenska stjärnor som kan mäta sig med henne. Hon har över 8 miljoner följare på Instagram. 28 miljoner lyssnare i månaden på Spotify. Driver egna skivbolaget Sommer house records och tog nyligen kontroll över hela sin låtkatalog. Och hon är ensam ägare i sitt bolag Haza holding som förra året nådde rekordomsättningen 36,6 miljoner. Hon lyckades modernisera Lucia med sin Honor the light-turné i december och har ett maxat 2024 framför sig: nytt albumsläpp, Europaturné, festivalsommar, arenaturné i USA och så debuterar hon som skådespelare i kommande Netflixfilmen En del av dig.

zara larsson röda kläder elle 2024
Tröja, PHI. Strumpbyxor, Swedish Stockings.Eivind Hamran

Det bor en väldigt tacky tjej i mig. Jag vill ha keps med bling-bling, navelpiercing, fejkbränna och jättelånga tånaglar med fransk manikyr

Zara Larsson om sin stil

ny minimalistisk stil

Kavajer, minimalism, svart … en helt ny stil på dig?

– Ja, gud ja. Det var jättefint! Vuxet! Jag gick runt och lekte boss hela dagen, haha. Jag är bekväm med det mesta när det handlar om att fota, det är kul att gå in i olika roller. Prova saker jag inte hade satt på mig själv en vanlig måndag.

Annons

Just i dag är det vanlig måndag. Zara har på sig knallröda uggs, lösa ljusblåblekta jeans och en multifärgad randig stickad tröja. Vi ses på Ilcaffè i Stockholm, hon beställer chailatte och kardemummabulle.

Zara Larsson vita kläder
Kavaj, kjol och byxa, allt Our Legacy. Topp, Jade Cropper.Eivind Hamran

Vad säger din stil om dig?

– Alltså jag sitter på Farfetch och Ssense och Matches och scrollar och scrollar och tänker: vem är jag? Jag gick igenom min garderob häromdagen och kom fram till att det är väldigt färgglatt, väldigt glittrigt och väldigt bekvämt. Och väldigt osvenskt, inga svarta raka linjer. Det bor en väldigt tacky tjej i mig. Jag vill ha keps med bling-bling, navelpiercing, fejkbränna och jättelånga tånaglar med fransk manikyr.

Annons

Hon gapskrattar. Det gör hon ofta, åt det hon själv säger.

En revolt mot uppväxten i villaförorten?

– Jag har alltid älskat den stilen, bara aldrig vågat gå hela vägen. När jag växte upp ville man desperat passa in. Jag la varenda krona av min veckopeng på Hunter-gummistövlar. En liten östermalmstant, haha.

zara larsson skinnväst
Jacka, Louis Vuitton.Eivind Hamran

Favoritdesigner nu för tiden?

– Jag tycker om Acne Studios jättemycket. Miu Miu (hon uttalar det med en jamande röst) och Diesel är kul… Dion Lee älskar jag!

Något plagg du vill spara till framtida barn?

– Jättemånga väskor och jackor! Men jag är duktig på att rensa. Min syrra skulle typ kunna betala sin hyra så, haha. Så fort jag köper nytt säger hon ”Ska du verkligen ha den? Jag vet inte om den sitter så bra på dig, jag tror jag säljer den där”.

Annons

Zara funderar.

– Numera behöver jag inte en outfit som gör mig självsäker, jag känner mig cool ändå. Men det är häftigt att mode visar så tydligt vem man är och vad man tycker. Till och med var man står politiskt. Mode och musik går hand i hand också. Drömmen är att cementera en personlig stil så att folk i framtiden bara ”Åh, det där känns så Zara Larsson”. Jag har inte kommit dit än men jag ska lägga väldigt mycket tid och energi på att sätta ihop det med min musik och försöka uppnå det.

Zara Larsson miu miu ELLE
Topp och kjol, båda Miu Miu.Eivind Hamran

Har du själv någon förebild?

– Beyoncé. Hon är min nummer ett. Det är inspirerande vad hon kan göra med sin musik, att det inte handlar om vad hon har på sig, skriver på Instagram eller säger i en intervju. Hon visar tydligt vad hon står för i sitt kreativa arbete. Hon behöver inte säga ett knyst, man vet ändå. Men jag, jag kan inte hålla min käft… Samtidigt som jag är artist är jag en personlighet med väldigt starka åsikter, och ibland blir det något slags spektakel av det. Att vlogga på Youtube kanske inte går ihop med att vilja vara en legend … men samtidigt älskar jag det. Men mitt mål är att få in mer av mina starka åsikter och feminismen i musiken. Det hade varit fett.

Zara Larsson swedish elle
Zara Larsson i ELLE.Eivind Hamran

fler följare än politiker

Kan du bli stressad över den makt du har som artist?

– Ibland undrar jag, har jag makt?

Annons

Du har fler följare än de flesta politiker.

– Det är sant. Nu är de tvungna att skaffa Tiktok-konton och lära sig, haha. Jag förstod inte det alls när jag började vlogga. Det var befriande men nu har jag lärt mig: vad jag än säger blir det en stor grej. Jag har förstått magnituden av diskussionerna jag skapar och helt ärligt blir jag lite skraj för det. Samtidigt är det riktigt mäktigt vad jag kan göra med den makten.

Vad tycker du om den delen av jobbet?

– Jag tänkte på det i morse. Shit, vad har jag att säga? Som person har jag mycket att säga. Men när det gäller musiken … Jag tänker inte en evighet på vad jag vill säga med en låt. Det är inte så deep. Det är bara musik! Jag har börjat fokusera väldigt mycket mer på att njuta av det jag gör, ha kul. Tidigare har jag varit så hård mot mig själv. Det var aldrig bra nog, allt kunde alltid bli bättre. Livet ska ju vara kul. Men hur kul är det att prata om det?

Annons

Det ska vara lite ångest också?

– Ja, det är så mycket fokus på ångesten, det svåra. Musiken är aldrig ångest för mig. Jag får ångest över folks förväntningar på mig. Men att skapa mitt nya album har varit väldigt roligt. Jag har mått väldigt bra. Men det är inte så inne att säga det, haha.

Gapskratt igen.

Zara Larsson interview swedish elle 2024
Linne, Calvin Klein. Jeans, Hope. Smycken, Tiffany & Co.Eivind Hamran

Hur lyckades du vända den hårda synen på dig själv?

– Gud vilken bra fråga! Vad fan har jag gjort egentligen för att inte känna så längre? Jag har aldrig haft någon plan B. Jag funderade aldrig på vad som skulle hända om musiken inte fungerade. Det var bara: Jag kan det här. Om man säger det till sig själv om igen som en papegoja, tror man på det. Tyvärr är det samma sak om du hela tiden får höra av en vän eller din mamma eller ditt ex att du är värdelös. Du börjar tro på det. Enkel psykologi. Så man måste bestämma sig för att ha kul. Upprepa det för sig själv. Jag har kommit dit nu. Jag kan gå hem efter en konsert och vara nöjd med att jag hade kul, skita i hur det såg ut eller lät. Och jag vill bara läsa de bra recensionerna, haha. För en dålig kommentar tar ut hundratusen bra. Men det är klart att jag vill bli älskad. Att folk ska tycka om det jag gör. Det är därför jag är artist, haha.

Annons

Systern Hanna Larssons är också artist

Din syster Hanna Larsson är också artist. Har det varit konkurrens mellan er?

– Inte mellan oss som syskon. Men jag kan vara avundsjuk på att hon har 100 procent kreativ kontroll på allt från videor till styling och musik. Jag var så ung när jag signades och slängdes rakt in i maskineriet. Andra bestämde: vi tar den koreografen, den låtskrivaren … Sedan är jag mer mainstream, hon är nöjd med två i publiken om det är rätt personer. Jag bryr mig inte om cred. Hon har högre integritet än jag. Jag är mer, fuck it, nu kör vi. Om jag skulle vänta tills allt blev hundra procent perfekt skulle jag aldrig släppa någon musik.

När förstod du att din röst kunde påverka andra?

– Jag hittade en kartong med VHS-videor från min barndom när mamma och pappa rensade ut för att flytta till Rom nyligen. När jag såg filmerna blev det väldigt tydligt att jag har varit mig själv hela livet. Det var så intressant att se att man redan som litet barn har så stark personlighet. Jag var ännu tuffare då. Ofiltrerad. Jag ville bara sjunga. Alla skulle titta på mig. Jag sjöng för alla på tunnelbanan redan när jag var 5 år. Tog alla chanser att sjunga på skolavslutningar och talangjakter. Jag har lagt mina 10 000 timmar på att sjunga i mitt liv.

Annons

Du har beskrivit din uppväxt som ganska kaosig med mycket skrik och bråk hemma.

– Jag tyckte alltid att jag hade rätt. Att alla andra var jobbiga. Jag minns att jag skrek hemma: ”Det är ni som är fucking dumma i huvudet!”. Men jag glömmer snabbt, är typ så här långsint.

Hon måttar en osynlig millimeter mellan tummen och pekfingret.

– Jag tror att det är min ADHD som gör det. Jag glömmer alla bråk i samma sekund som jag går ut ur rummet.

Jag vill fortfarande åka på arenaturné och vara världens största artist. Men jag har förstått att jag kan hitta den riktiga lyckan i annat än framgång

Zara Larsson om sitt nya perspektiv på livet

Tänker du på hur du själv vill bli som förälder?

– Mamma har curlat sönder mig har jag insett nu när jag bor med min pojkvän, haha. Jag vet inte hur man städar … Hon har städat, tvättat mina kläder, allt! Jag kommer att lära mina barn att städa sina rum. Mamma och pappa gjorde allt för oss. Om jag kan ge mina barn hälften så mycket kärlek som jag har fått av dem så kommer mina barn att klara sig väldigt bra. Jag vill ha barn, jag ser väldigt mycket fram emot det. Mitt perspektiv på livet har förändrats. Jag vill fortfarande åka på arenaturné och vara världens största artist. Men jag har förstått att jag kan hitta den riktiga lyckan i annat än framgång, bekräftelse, att få kärlek från folk jag inte känner. Jag tänker mer på hur jag ska leva mitt liv så att jag får uppleva genuin kärlek, ha de bästa relationerna jag kan ha. Det är det livet handlar om.

Annons

Zara berättar om en mörk period då hon mest låg i sängen, scrollade och kollade kommentarer och likes. Till slut handlade hela hennes liv om att kontrollera vad som skrevs om henne.

– Jag ägnade väldigt mycket tid åt det. Nu har jag lärt mig att det inte går att ha en civiliserad diskussion online. Det ger mig bara hjärtklappning. Hatten av för alla aktivister som ägnar sina liv åt det.

zara larsson svart skinnkappa
Kappa, Viktoria Chan. Skjorta, Arket. Byxa, Jade Cropper. Slips, Valentino. Glasögon, stylistens egna.Eivind Hamran

Var det din värsta kris?

– Jag tror inte att jag har varit där än. Men jag tänker för mycket på mig själv. Det är ett problem i hela vårt samhälle. Alla gör det. Då är bästa tipset: hjälp andra och stäng av din mobil. Det mår man bättre av.

Annons

att gifta sig med pojkvännen lamin holmén

Vi kommer in på kärlek. Zaras dröm är att hennes kille, dansaren Lamin Holmén friar med en flashmob. Och att de sedan vigs av Bolibompa-programledarduon Anki och Pytte. Ja, en buktalare och hennes ankdocka. Zara skrattar igen.

– Det behöver inte vara så stora gester egentligen. En flashmob är ganska cheesy men kräver extrem planering, det är det som är det fina.

Tror du att han kommer göra det?

– Alltså vet du vad, jag tror typ det! Han är dansare och känner massa dansare så vi får se.

Har ni pratat mycket om det här hemma?

– Ja, jag vill gifta mig borgerligt och jag skulle så himla gärna vilja att Anki och Pytte viger oss, jag älskar dem. Det skulle vara roligt att ha en jättestor kärleksfest med hela släkten, alla vänner. Jag har aldrig haft något releaseparty eller födelsedagsfest men kärleken skulle jag verkligen vilja fira.

Vad är svårast med kärlek?

Annons

– Att ses tillräckligt ofta. Jag är så mycket här och nu, när jag är i LA är jag med mina LA-kompisar och kopplar bort allt hemma i Sverige. Jag måste veta var jag har min kärlek, att jag kan lita på honom till hundra procent. Jag har inte haft så många killar men jag har verkligen tagit stora kliv i trevlighetstrappan. Jag började på botten och sen har det bara blivit bättre, haha. Nu kan jag inte tänka mig att någonting skulle vara bättre än det här. Vi har varit ihop fyra år. Det skulle vara väldigt svårt att hitta någon som han om han skulle försvinna ur mitt liv. Men jag tror faktiskt att det kommer hålla.

När är du som lyckligast?

– När jag känner att jag presterat bra, endorfinerna från en show. Då är jag väldigt lycklig. Och när jag skriver en riktigt bra låt. Att skapa … man går in i ett rum med ingenting och kommer ut med en sång som sedan börjar leva sitt eget liv, den kreativa processen är typ spirituell.

Annons

Det är mycket enklare att bli helikopterpilot än artist

Zara Larsson om att ta helikoptercertifikat

EGET SKIVBOLAG OCH SKÅDESPELARDEBUT

2022 startade du eget skivbolag och tog över din låtkatalog. Gillar du alla delar av jobbet?

– Allt det kreativa! Sen är inte jag ekonomiansvarig, tacka gudarna för det! Haha, det är kul att ha pengar men pengar intresserar mig inte så mycket. Så länge min Amex-räkning går igenom är jag nöjd.

Du gör skådespelardebut i år i filmen En del av dig, hur var det?

– En fantastisk upplevelse tack vare mina medskådisar. Musik och film är ganska nära varandra som underhållning och det var skönt att jag gjort musikvideos, annars hade det varit läskigt att stå framför en massa kameror och inspelningsmänniskor. Jag vill gärna göra det igen.

Du håller på att ta helikoptercertifikat?

– Ja men just nu går det skitdåligt. Men jag har vanligt körkort så det är ingen stress, haha. Jag siktar på 2025. Jag vill bevisa för mig själv att jag kan. Egentligen är det mycket enklare att bli helikopterpilot än artist. Du har facit: du måste köra i minst 45 timmar, du behöver klara teorin, that’s it.

Annons

Vart går första flygturen?

– Till mitt landställe i Norrtälje.

Du landar där inför grannarna?

– Ja haha, det är inte ens en ö, jag hade absolut kunnat köra bil. Men det hade varit jättekul att landa med helikopter.

Zara Larsson

Ålder: 26 år.
Yrke: Artist.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med nya albumet Venus.
Följ: @zaralarsson

Fotograf: Eivind Hamran /xo.studio
Stylist: Josef Forselius
Makeupartist: Josefina Zarmén/Linkdetails
Hårstylist: Philip Fohlin /Linkdetails
Fotografassistenter: Alfons Ksyt & Olle Gemvik
Stylistassistent: Mibo Huynh
Produktion: xo.studio

Zara Larssons karriär - en tidslinjeBrand logo
Zara Larssons karriär - en tidslinje
Annons