Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

ELLE möter artisten Raghd

07 jul, 2023 
AvRebecca Jardsdotter
ELLE möter artisten Raghd
Med nya EP:n A good friend är soundet av Raghd redo att lyssnas på och dansas till. Med musiken behandlar hon vad det kan innebära att vara en god vän – gentemot andra, men först och främst mot sig själv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Behind the scenes – se när Carola Häggkvist plåtas för ELLEBrand logo
Behind the scenes – se när Carola Häggkvist plåtas för ELLE

I Göteborg skiner solen. Sommaren har gjort storstilad entré och häggen blandas med syrén i staden där Raghd en gång upplevde sitt första möte med musiken. Då var det kärlek vid första ögonkastet, minst sagt. Likt en bra och non-toxic relation har kärleken till musiken genom åren älskats, bråkats med, gråtits för, förlåtits och utvecklats. Varje lärdom verkar ha lett fram till A good friend och genom lika stora känslor har EP:n fått växa fram, sakta men säkert.

– EP:n är spretig och djup samtidigt och är nog lite mindre lättsmält än mina tidigare projekt. Humorn har lagts åt sidan, känslorna får komma fram. Det tog tid att göra den, och det kan säkert ta tid att tycka om den, och det är okej, säger Raghd.

Annons

Det är svårt att placera Raghds musik i ett särskilt fack. Hon rör sig ohämmat mellan influenser som rap, psykedeliska synthar, triphopbeats, loopade vokaler, Baltimore club, alternativ rock och r’n’b. Själv beskriver hon soundet, enkelt nog, som ”Raghd”.

Raghd beskriver sin nya EP som både spretig och djup

Artisten är säker på att hennes sound grundar sig i hur hon möter Göteborg under sin uppväxt. Som äldsta syskon växer hon upp i förorten Angered. Det är på de gatorna hon rör sig och samhället känns som en familj där alla har olika bakgrunder och religioner men samma socioekonomiska tillstånd. Man kan, underförstått, relatera till varandra. Det är först som tolvåring Raghd byter skola – och hamnar i city.

Annons

– Plötsligt blev jag introducerad till stadskids och deras kultur, och förstod att det fanns rika barn, haha. Jag hade aldrig sett det förut. Staden och människorna där var en helt ny kultur för mig. Det var … lärorikt. Och kul.

Utöver ny kultur introduceras Raghd också till en ny hobby – musiken. Hon blir kär i Håkan Hellström, börjar lyssna på The Cure, The Strokes, The Kooks. Sedan tidigare har hon hiphopen med sig, och radiopopen likaså, men något särskilt händer i city. Under åren byter hon skola tre gånger, något som påverkat henne positivt.

– Att se olika delar av Göteborg har gett mig perspektiv. Jag tror också att man blir öppen för massor av saker när man är öppen för att träffa nya människor. Ny musik var något jag aldrig fick nog av. Jag har nog lyssnat på allt. Förutom country … Men man ska aldrig säga aldrig, säger Raghd och skrattar.

Med sina första insparade sommarjobbs­slantar köper hon sin första gitarr som 15-åring. Hon börjar skriva musik. Några år senare tar hon sig till Angereds fritidsgård, där hon hört talas om att det finns en studio. Snabbt får hon en egen nyckel dit, vilket gör att Raghd ostört kan gå in i skapandet. Hon skriver texter, producerar musik, samplar från andra låtar och formar något nytt. Snart publicerar hon sin första låt på musiktjänsten Soundcloud och upptäcks av de som snart ska bli hennes managers.

Annons

– Jag hade egentligen inga förhoppningar, men efter första EP:n började musiken gå från hobby till något mer seriöst. Sedan dess har mitt fokus legat där, jag känner mig lyckligt lottad.

Det snackas om att A good friend är Raghd 2.0, en ny level av göteborgskans artisteri. Utöver att kliv framåt hörs i soundet och i samarbetet mellan artisten och hennes producent sedan två år tillbaka, DJ Hayden, är det i låtskrivandet Raghd fått stretchas. I tidigare projekt har humorn ständigt varit nära till hands – det har känts enklare att skoja bort än att gräva djupt.

– Min generation, och de som är yngre, tror jag har klarat av sina trauman med humor, försökt skratta sig förbi det mesta. Därför var humor ett enklare sätt för mig att skriva. Jag har alltid varit väldigt öppen, men selektiv i vem jag är det mot, värnat om integriteten. I A good friend vågar jag beröra mer seriösa ämnen offentligt. Jag har märkt med tiden att fler gått igenom samma känslor som jag, och kanske också behöver höra precis det jag behöver höra.

Den röda tråden i Raghds nya EP är relationer och handlar om allt från det fina till det fula

Den röda tråden genom EP:n stavas relationer. Låtarna rör sig mitt i det fina, det fula, det sorgliga, det roliga, det trasiga och det läkande som relationer kan innebära. Det märkte Raghd själv vid projektets mållinje.

Annons

– När alla låtar var skrivna och inspelade insåg jag att varje spår bar på ett relationsperspektiv. Inte för att varje låt handlar om hur det är att vara en bra vän, utan snarare vänskap i stort. Vad händer när förhoppningar inte blir bemötta? Eller när vänskapen till en själv svajar? Sådana saker. Då insåg jag hur fundamental vänskap är, i alla mina relationer.

Titeln anspelar också på Raghds syn på sig själv.

– Jag har alltid försökt behandla mig själv som jag behandlar en kompis, försöker vara den storasyster till mig själv som jag är till mina syskon. Alla tar sig inte den tiden, att få lära känna sig själv som en vän, utan går mest runt och gör saker och känner saker utan att hantera eller ta hand om. Är jag en bra vän mot mig själv, är jag en bra vän mot andra.

Är det någonsin smärtsamt att skriva öppenhjärtigt?

– Det är det. Jag skriver fortfarande dagbok, jag behöver få ut mina tankar. Att addera musik till ens innersta ord kan skapa en stark upplevelse. EP:ns sista låt, Lifetime, var svår att lyssna på i början. Jag bara grät.

Annons

Spåret Lifetime innehåller två monologer. I en av dem talar Raghd till de vuxna som fanns runt henne som barn – föräldrar, släkt, lärare – som hon känner gjorde fel på vissa sätt, där hon önskar att de agerat annorlunda. Den andra konversationen är till hennes syskon och är fylld av kärlek, med en försäkran om att de har allt de behöver och att hon finns där för dem.

– Skillnaden mellan att få prata om vad som fattades mig som yngre, det som fick mig att må skit och vad jag egentligen hade behövt, och att säga hej till mina syskon, berätta för dem att ”jag har genomlevt det ni upplever, kom till mig, prata om allt det där”. Lifetime var tung att skriva. Nu får det i stället vara en fin låt att tycka om, och som jag vet att andra känner igen sig i och blivit stärkta av.

I sommar gör Raghd några utvalda konserter. Hennes förhoppning är att ”folk ska vajba, digga det”.

Vad kan musik ge?

– Trygghet. Säkerhet. Bekräftelse. Det känns stort att få sätta ord på sina känslor för dem som själva har svårt att göra just det.

FAKTA
Namn: Raghd.
Ålder: 23 år.
Yrke: Artist.
Bor: Göteborg.
Aktuell: Med EP:n A good friend.
Familj: Ja!
Följ: @ra5ghd

Foto: Foad Hersi

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons