Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Därför är prinsessan Sofia vegetarian – så vände hon kungafamiljen

19 apr, 2022 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Fotograftt
prinsessan sofia äter helst inte kött eller fisk
Ät mer grönt, tänker prinsessan Sofia. Och med det vände hon hela kungafamiljen som nu väljer bort kött – i alla fall då och då.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är kungligheterna som har tatueringarBrand logo
Här är kungligheterna som har tatueringar

När prinsessan Sofia äntrade kungafamiljen 2009 var hon inte bara en tidigare dokusåpadeltagare – hon var vegetarian också! Och hennes kosthållning har smittat av sig en aning till resterande medlemmar av den kungliga familjen.

Sofia: ”Jag äter alltid vegetariskt”

Enligt Svensk Dam syns numera flera vegetariska rätter på de kungliga högtidsborden, något som inte alls var lika vanligt för bara något decennium sedan, då ju mer kött på tallriken var desto bättre.

– Jag äter ju alltid vegetariskt som du säkert vet, sa prinsessan Sofia under inspelningen av TV4:s årliga sändning av Kungahuset 2020.

Prins Carl Philip hade inga problem med att ändra sina matlagningsvanor när han mötte sin kära Sofia.

”Föredrar grönsaker”

Innan det att prins Carl Philip mötte sin prinsessa lade han stor vikt på proteinet när han stod vid spisen i Villa Solbacken vid Djurgården i Stockholm. Men när Sofia flyttade in blev det andra bullar. Vegetariska bullar!

Annons

– Tidigare när jag lagade mat tänkte jag först på proteinet och sedan på kolhydraterna och därefter på grönsakerna. Men sedan jag träffade Sofia 2010 och började laga mat till oss ändrade jag mig, hon föredrar grönsaker..., säger Carl Philip i boken Gastronomisk kalender 2018, skriven av framlidna Magdalena Ribbing.

– Nu när vi lagar mat hemma överväger grönsakerna och kolhydraterna, proteinerna har blivit ett mindre tillbehör. Men det har också blivit enklare att skapa goda varierade rätter med grönsaker som huvudingrediens. De vegetariska alternativen blir hela tiden bättre, fortsätter prins Carl Philip i intervjun.

Här ser vi prinsessan Sofia tillsammans med Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk under en representationsmiddag på Stockholms slott i början på april i år.

Drottning Silvia och kungen försöker äta mer vegetariskt

Drottning Silvia har berättat i en intervju att hon och kungen äter mer vegetariskt, tack vare Sofia försöker de skippa köttet en gång i veckan i alla fall. Att äta mer grönt gillar kungen, säger han.

– Det är jättegott, vi har det ganska ofta hemma. Vi har ju en del ungdomar inom familjen som är både vegetarianer och som inte äter så mycket rött kött, har kungen tidigare berättat för Aftonbladet.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons