Blake Lively och Ryan Reynolds donerar upp till en miljon dollar till förmån för ukrainska flyktingar

Blake Lively och Ryan Reynolds

2022 Invision/TT
Skådespelarparet Blake Lively och Ryan Reynolds donerar upp till en miljon dollar till amerikanska UNHCR för att hjälpa flyktingarna i Ukraina. Läs mer om deras fina initiativ här!
01 mars, 2022
1:17

Efter reklamen: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

(1:17)

Slå på ljud

Kriget mellan Ukraina och Ryssland har fått omvärlden att skaka. Den ryska militära attacken har lett till hundratusentals ukrainare på flykt, skriver FN:s organ för flyktingar UNHCR. Såväl privatpersoner som företag gör allt de kan för att hjälpa och stötta flyktingarna. I veckan meddelande bland annat stjärnparet Blake Lively och Ryan Reynolds att de kommer donera en stor summa pengar till amerikanska UNHCR.

”För varje dollar som skänks till UNHCR kommer vi att donera det dubbla upp till en miljon dollar”, skrev Blake Lively på sin Instagram.

”UNHCR är på plats och hjälper mer än 50 000 ukrainare som har tvingats fly från sina hem på mindre än 48 timmar. UNHCR delar ut nödhjälp och samarbetar med grannländer för att skydda familjer på flykt”.

Maken Ryan Reynolds delade ett liknande inlägg på Twitter:

"På 48 timmar tvingades otaliga ukrainare att fly från sina hem till grannländer. De behöver skydd. När du skänker en summa, kommer vi att matcha den upp till en miljon dollar, för att dubbla stödet”.

Rekordstort intresse att skänka pengar till Ukraina

Det är inte bara inom kändisvärlden som intresset för att hjälpa Ukraina är stor. Rekordmånga svenskar har donerat pengar till hjälporganisationer som Röda korset, som bara under första dygnet av insamlingen fått in drygt tio miljoner kronor.

– Så mycket har vi inte fått in på så kort tid sedan tsunamin 2004, sa Per Westberg, insamlingschef på Röda korset, till Dagens Nyheter.

Unicef startade en insamlingskampanj med livsmedelskedjan Coop, och de har hittills fått in över fem miljoner kronor.

– Det är fantastiskt. Behoven är enorma och den här katastrofen riskerar att dra ut på tiden, så mer hjälp kommer att behövas, sa Petter Gustafsson, pressekreterare på Unicef, till Dagens Nyheter.

Vill du också hjälpa de drabbade i Ukraina? Läs mer här!