Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så kan du hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina

25 feb, 2022 
AvElin Jonsson
Kriget i Ukraina.
Den 24 februari inledde Ryssland på president Vladimir Putins order en militär invasion av grannlandet Ukraina. I dag har vi gått ett halvår in i kriget samtidigt som det är Ukrainas självständighetsdag. Det ukrainska folket är fortfarande i behov av hjälp, här några tips på vad du kan göra för att hjälpa de krigsdrabbade.
Annons

Tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari vaknade Europa upp till Rysslands massiva angrepp mot Ukraina, och invasionen var ett faktum. I dag, på Ukrainas självständighetsdag, har det gått ett halvår sedan katastrofen bröt ut. Än idag kraftsamlar hjälporganisationer som Röda korset, Unicef och SOS Barnbyar för att kunna bistå landet med hjälp. Nämnda organisationer befinner sig på plats i Ukraina för att hjälpa till i landet och även i grannländerna.

TV: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
TV: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

– Vår lokala närvaro gör inte bara att vi kan agera snabbt utan dessutom att vi finns kvar efteråt; när liv och samhällen ska byggas upp igen, skriver Caroline Kallenberg från SOS Barnbyar, enligt Expressen.

Annons

Röda korset

”Röda Korset har varit på plats i Ukraina sedan konflikten startade för åtta år sedan och räddar liv varje dag. För att säkerställa att civila skyddas för vi en dialog med alla parter, och uppmanar alla sidor att följa internationell humanitär rätt. Vi hjälper tiotusentals människor med mat och värme, reparerar vattensystem och förser sjukhus med material”, skriver organisationen på sin hemsida.

För att hjälpa de drabbade i Ukraina swishar man till Röda korsets nummer 900 80 79. Pengarna öronmärks.

Sos Barnbyar

Sos Barnbyar startade en katastrofinsamling där de uppmanar människor att bidra med pengar så de kan erbjuda akutstöd för de evakuerade på plats i Ukraina med mat, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

SOS Barnbyars stora fokus är alltid att trygga barnen, och sedan mitten av februari arbetar de med att evakuera barn och familjer från Luhansk och Brovary.

Swisha till nummer 123 320 07 14 för att stödja Sos Barnbyars arbete i Ukraina.

Annons

Unicef

Unicef är på plats i Ukraina där de arbetar för att familjer och barn ska få akut sjukvård, stöd, tak över huvudet och mat.

För att hjälpa Unicef med deras arbete i Ukraina swisha till 9020017 – och märk Ukraina.

UNHCR

”13 miljoner människor är på flykt från sina hem undan kriget. Ännu fler är fångade mitt i kriget – utan mat, vatten och mediciner. De har ingen chans. UNHCR är på plats och hjälper”, skriver organisationen på sin hemsida. UNHCR har funnits på plats och hjälpt till i Ukraina sedan 1994.

För att hjälpa UNHCR i sitt arbete – klicka här!

Var noga med källkritiken

Utöver att skänka pengar till hjälporganisationerna bör man vara noga med vilken typ av information man tar till sig. Det sprids stora mängder med klipp och bilder i sociala medier, där mycket också är desinformation.

– Man ska vara medveten om att det kommer att finnas en hel del information där ute som cirkulerar omkring som inte stämmer. Om man är osäker ska man gärna försöka få det bekräftat från flera olika källor innan man skapar sig en entydig uppfattning.

Annons

– Man ska också vara försiktig med att sprida informationen vidare om man inte känner sig säker på att den är sann, säger Niklas Nilsson, som är forskare vid Försvarshögskolan till SVT.

Foto: TT

Annons