Bella Hadid om ätstörningen – räknade kalorier med app

bella hadid

Som tonåring drabbades modellen Bella Hadid av ätstörningar. Nu berättar hon om varför.
30 mars, 2022
5 saker du inte visste om Bella Hadid
1:11

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om Bella Hadid

(1:11)

Slå på ljud

Bella Hadid, 25, började sin modellkarriär som tonåring. Samtidigt utvecklade hon en ätstörning. I en intervju med Vogue berättar modellen nu om åren då hon åt ADHD-medicin på felaktiga grunder och räknade kalorier med en app.

Drabbades av anorexia i tonåren

bella hadid

Bella Hadid är påpassad vart än hon går – här omringad av fans som vill ta bilder.

Det var när Bella gick i highschool som en psykiatriker skrev ut medicinen Adderall till henne för att behandla det man då misstänkte var en ADHD-diagnos. Bella led av koncentrationssvårigheter, men även hjärndimma, ångest, utmattning, huvudvärk, smärta i benstommen och gråtattacker. Hon hade sedan tidigare diagnostiserats med Babesios, en infektionssjukdom som sprids via fästingar, samt Hypotyreos som innebär brist på sköldkörtelhormon.

Om just Adderall var vad hon behövde, tvivlar Bella på idag. För Vogue beskriver hon medicineringen som startskottet på någonting betydligt allvarligare – ätstörningen anorexia.

– Jag använde en app för att räkna kalorier, vilket var djävulens påfund för mig, säger Bella till tidningen.

The Real Housewives-barnen som vuxit upp – så ser de ut idag

Bella Hadid lider av inbillad fulhet

bella hadid catwalk

Bella Hadid känner sig hemma på catwalken.

En av medicineringens sidoeffekter var nämligen minskad aptit, vilket Bella drog nytta av i sin strävan att kontrollera sitt matintag.

– Jag gjorde i ordning min lilla lunch bestående av tre hallon, en selleristjälk. Nu i efterhand inser jag att det jag försökte göra var att ta kontroll över mig själv, eftersom att jag inte hade kontroll över någonting annat, förklarar hon.

Bella menar att hon även utvecklade Dysmorfofobi, inbillad fulhet, vilket sitter i fortfarande. Modellen har svårt att se sin egen spegelbild.

– På grund av den där perioden i mitt liv, konstaterar hon.

Vill tysta kritikerna

I samma intervju beskriver Bella hur hon kämpat med att försöka hävda sin rätt i modevärlden. Kritiker har anklagat henne för att ha mixtrat med sitt utseende. Hon medger att hon redan som 14-åring genomgick en skönhetsoperation för näsan, men sedan har hon avstått allt från botox till fillers och ansiktslyft. Hon vill få tyst på de kritiska rösterna, dels i sitt eget huvud men även från andra människor.

– Jag har lidit av ’bluffsyndromet’ där folk har fått mig att känna att jag inte förtjänar någonting av det jag har. Folk har alltid synpunkter, men allt jag har att säga om saken är att jag ständigt varit missförstod av min egen bransch och av människorna runtom mig.

Källa: Vogue

Foto: TT