Allt vi vet om säsong 5 av The Crown

24 nov, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Allt vi vet om säsong 5 av The Crown
Längtar du redan efter en ny säsong av The Crown? Här är allt vi vet om säsong fem – från nya skådespelare till premiärdatum.
Annons
5 saker du kanske inte visste om ”The crown”
5 saker du kanske inte visste om ”The crown”

Säsong fyra av The Crown hade premiär på Netflix så sent som den 15 november, men redan är det många som längtar efter en ny säsong – om det ens kommer en till? ELLE har tagit ett rejält djupdyk ner bland all tänkbar The Crown-information och samlat allt du behöver veta, från skådespelare och premiärdatum till hur många säsonger det faktiskt ser ut att bli. Dags att reda ut en gång för alla!

Kommer det en säsong 5 och 6 av The Crown?

Först och främst – blir det en säsong fem av The Crown? Det har länge varit oklart kring hur många säsonger succéserien faktiskt får. November 2016 kommer information om att handlingen skulle sträcka sig över sex årtionden, vilket naturligt öppnade för sex säsonger. I januari 2020 kommer dock ny information om att den femte säsongen blir den sista.

Säsong fyra av The Crown följer Emma Corrin som prinsessan Diana
Säsong fyra av The Crown kretsar kring prinsessan Diana (Emma Corrin). Foto: Netflix.

– Till en början var tanken att The Crown skulle gå i sex säsonger, men nu när vi har börjat skriva säsong fem känns det som att det här är den perfekta tidpunkten att runda av serien, meddelar Peter Morgan, skaparen bakom Netflix-succén.

Annons

Spola fram tiden ett halvår och ett nytt besked kommer. Morgan bekräftar att The Crown kommer tillbaka både för en säsong fem och sex, efter att det blivit "tydligt" att de måste återgå till den ursprungliga planen. Däremot ser det inte ut som att serien kommer täcka stora, nutida händelser inom den brittiska kungafamiljen, så som prins Harry och Meghan Markles uttåg eller prins Andrews blåsväder efter kopplingarna till Jeffrey Epstein.

– Sjätte säsongen kommer inte ta oss närmare nutiden, utan snarare ge oss en möjlighet att täcka en och samma period i större detalj, menar Morgan.

Nya skådespelare i The Crown säsong 5

En framträdande detalj för The Crown är att Morgan genomgående byter ut skådespelarna under seriens gång, vilket även är fallet för säsong fem. Imelda Staunton, känd för de allra flesta som Dolores Umbridge i Harry Potter-filmerna, kommer spela drottning Elizabeth II och ta över rollen från Olivia Colman. Prinsessan Margaret, som nu senast har gestaltats av Helena Bonham Carter, kommer spelas av Lesley Manville. Jonathan Pryce kommer ta över stafettpinnen från Tobias Menzies och spela prins Philip.

Annons

Säsong fem och sex kommer även ha en ny prinsessan Diana, nämligen Elizabeth Debicki som tar över efter populära Emma Corrin.

– Det är verkligen en ära att vara med i den här mästerliga serien som jag har fastnat i sen avsnitt ett, säger Debicki i ett uttalande.

Det sägs även att Dominic West nästan är klar för rollen som prins Charles. Josh O’Connor har spelat prins Charles i säsong tre och fyra.

VAD KOMMER THE CROWN SÄSONG 5 ATT HANDLA OM?

Just nu är det lite oklart vad den femte säsongen kommer att täcka. The Crowns fjärde säsong tog slut 1990 och det är inte hundra procent bekräftat hur långt fram i tiden serien kommer att gå. Enligt Deadline sägs säsong sex ta slut under tidiga 00-talet, vilket i så fall öppnar för att säsong fem täcker 90-talet. Värt att notera – det här är bara spekulationer.

Emma Corrin kan återvända

Trots att The Crown i regel byter ut skådespelare med jämna mellanrum ryktas det att Corrin kommer synas även i säsong fem, trots att en ny prinsessan Diana introduceras. Corrin, som har hyllats för sin tolkning av prinsessan Diana, sägs synas i flashbacks där Debickis gestalning av Lady Di blickar tillbaka till sina yngre dagar.

Emma Corrin ryktas även dyka upp i säsong 5 av The Crown
Enligt källor var säsong fyra av The Crown inte det sista vi såg av Emma Corrin. Foto: Netflix.

När har The Crown säsong 5 premiär?

Vill du dyka ner i The Crown säsong fem redan nu? Vem vill inte. Just nu finns det inget officiellt datum för när säsong fem släpps, men enligt Deadline ser det ut som att vi får vänta tills 2022. Inspelningarna planeras dra igång i juni 2021 medan säsong sex börjar spelas in 2022. Pausen mellan inspelningarna sägs inte bero på rådande pandemi utan var inplanerade sedan tidigare.

Annons

Artikeln uppdateras.

Foto: Netflix.

Källa: ELLE.

LÄS MER:

Annons