Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Det här gjorde The Crown rätt (och fel) med prinsessan Diana

17 nov, 2020 
Allt The Crown gjorde rätt och fel med prinsessan Diana i säsong fyra
Hur träffades prins Charles och prinsessan Diana? Och väljer prinsessan Diana verkligen sin egen förlovningsring? ELLE kikar närmare på säsong fyra av The Crown – och vad som faktiskt hände på riktigt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighetBrand logo
7 scener i The Crown – så bra stämmer de med Dianas verklighet

The Crown har gjort storsuccé på Netflix sedan premiären 2016 och den 15 november gick startskottet för säsong fyra. Den nya säsongen, som mycket väl kan vara den mest hypade hittills, lyfter en av det brittiska kungahusets mest omtyckta personer någonsin – prinsessan Diana. ELLE har samlat några spännande nyckeldetaljer ur The Crown säsong 4 och kikar närmare på vad som faktiskt hände hos kungafamiljen på riktigt.

Vad handlar The Crown säsong 4 om?

För dig som inte har sträckkollat på nya säsongen av The Crown (än) så följer fjärde säsongen Diana Spencers resa i det brittiska kungahuset. Trots att handlingen är detaljrik med äkthetskänsla i både dialog och miljöer är det viktigt att påminna sig själv om att The Crown inte är en dokumentär.

The Crown säsong fyra följer prinsessan Diana
Säsong fyra av The Crown följer prinsessan Diana. Foto: TT.

Prins Charles förhållande med Prinsessan Dianas syster, Lady Sarah McCorquodale

Precis i början av säsong fyra ser vi prins Charles uppvakta en Spencer-syster – men det är inte den systern du kanske tror. Charles möter nämligen Diana för allra första gången när han väntar på sin dejt, en av Dianas äldre systrar Sarah. I serien målas Charles och Dianas första möte upp som helt slumpmässigt, men i verkliga livet tar Sarah cred för den lyckade matchningen. I en intervju med brittiska The Guardian strax efter att paret förlovat sig säger Sarah att hon introducerade paret för varandra och passar på att kalla sig för Amor, kärleksguden i romersk mytologi.

Prins Charles och Lady Sarah McCorquodale
Prins Charles tillsammans med prinsessan Dianas storasyster Sarah. Foto: TT.

Hur träffades prins Charles och prinsessan Diana?

Det sägs att Charles och Diana möttes hos familjen Spencer i samband med att gåsskytte stod på agendan. Då var Charles 29 år och Diana 16. Diana har själv sagt att paret möttes på "en plöjd åker". Sarah, som var sex år äldre än Diana, dejtade Charles 1977 och gjorde rubriker när hon senare uttalade sig om deras romans.

Annons

– Jag skulle aldrig gifta mig med någon som jag inte älskar, oavsett om han var sopgubbe eller kung av England. Om Charles friat hade jag sagt nej.

1980 gifter sig Sarah med Neil McCorquodale och samma år börjar Charles och Diana umgås på riktigt. Enligt Diana själv äger det specialla mötet med Charles rum i juli när de båda hälsar på en gemensam vän. I dokumentären Diana: In Her Own Words berättar Diana att hon stöttade Charles efter hans morbror Lord Mountbattens bortgång och att Charles i samband med det började visa sitt intresse. Februari 1981 förlovar sig Charles och Diana.

Prinsessan Dianas liv står i fokus i säsong fyra av The Crown.
Emma Corrin spelar prinsessan Diana och Josh O'Connor spelar prins Charles i The Crown. Foto: TT.

Väljer prinsessan Diana sin egen förlovningsring?

I början av avsnitt tre ska Diana välja sin egen förlovningsring och prins Charles och drottning Elizabeth visar upp flera alternativ. Vissa är nya medan andra är arvegods. Diana väljer en ring i 12 karat vitt guld med en vacker safir som dessutom är prydd av diamanter. Drottningen frågar Diana varför hon gillar just den och Charles menar att det beror på att den är dyrast. Diana rättar snabbt sin blivande man och säger att ringen påminner henne om sin mammas ring medan safiren matchar hennes ögonfärg.

Emma Corrin som prinsessan Diana i The Crown
Prinsessan Diana valde mycket riktigt sin egen förlovningsring – både på riktigt och i serien. Foto: TT.

Enligt brittiska Vogue var kungafamiljen besviken på Dianas val då ringen inte var skräddarsydd och samma modell därför var tillgänglig för allmänheten (med en saftig prislapp på närmare 516 000 svenska kronor). Diana älskade sin ring och fortsatte att bära den även efter att hon och Charles gick skilda vägar. Ringen bärs numera av hennes svärdotter, tillika hertiginnan av Cambridge, Kate Middletons finger.

Annons

Prinsessan Diana och prins Charles förlovningsintervju

Den förlovningsintervju som vi får se i The Crown är väldigt lik den riktiga förlovningsintervjun, med flera passager som är tagna ord för ord från originalet här nedan.

Prinsessan Dianas kamp mot bulimin

Fjärde säsongen av The Crown adresserar prinsessan Dianas kamp mot bulimi. I takt med att pressen ökar runt giftermålet med prins Charles och det kungliga livet intensifieras blir prinsessans ätstörning mer central och påtaglig. I en omtalad intervju i BBCs Panorama från 1995 berättar Diana öppenhjärtligt om sin ätstörning och förklarar hur det är att kämpa med sin "hemliga sjukdom".

– Det är som att ha ett par armar runt dig, men det är bara tillfälligt. När du känner dig äcklad av hur svullen din mage är, då kommer allt upp igen. Det är ett mönster som är väldigt självdestruktivt, beskriver Diana.

Prinsessan Diana intervjuas i BBC programmet Panorama 1995
Prinsessan Diana talar ut i BBCs Panorama 1995. Foto: TT.

Diana ser även sjukdomen som ett "symptom av vad som pågick i äktenskapet" och att det var ett slags rop på hjälp.

Annons

Prinsessan Dianas lunchdejt med Camilla Parker Bowles

I avsnitt tre bjuder Camilla in Diana på lunch innan det kungliga bröllopet väntas äga rum. Camilla porträtteras som både varm och inbjudande, men hennes konstanta anekdoter om Charles indikerar bara hur mycket Diana inte vet om sin blivande make. Lunchen avslutas med att Camilla gärna delar notan – och högst troligen en del annat också.

Enligt flera källor ägde lunchen rum på riktigt. Howard Hodgson, författaren bakom biografin Charles: The Man Who Will Be King, menar att Camillas intentioner bara var goda och att det inte fanns något komplicerat Camilla och Diana emellan. I biografin Diana: Her True Story ger dock Diana en annan syn på saken. Diana menar att Camillas nyfikna sätt och många frågor var hennes sätt att lista ut när hon och Charles skulle få egentid.

Camilla Parker-Bowles och prinsessan Diana i The Crown
Emerald Fennell spelar Camilla Parker Bowles i The Crown. Foto: TT.

Flera år senare konfronterar Diana Camilla om den pågående affären med Charles. I inspelningar med Diana minns prinsessan tillbaka till konfrontationen. När Camilla, som både lyfter att Diana är eftertraktad och hennes två vackra barn, undrar vad mer Diana vill ha så svarar prinsessan att hon vill ha sin make. I BBC-intervjun från 1995 får Diana frågan om hon känner att Camilla var en bidragande faktor till det avslutade äktenskapet. Diana konstaterar att det "fanns tre av oss i det här äktenskapet, så det var lite fullpackat".

Annons

Prinsessan Dianas Uptown Girl-framträdande

I avsnitt 9 överraskar prinsessan Diana prins Charles på kungliga Operan. När Charles tror att prinsessan går till badrummet visar det sig att prinsessan egentligen förbereder sig för ett framträdande på scen. Tillsammans med dansaren Wayne Sleep uppträder prinsessan till Billy Joels Uptown Girl, något som inte går hem hos prinsen. Under bilresan hem markerar Charles att dansen, som var tänkt som en födelsedagspresent, både var grotesk och förödmjukande.

Prinsessan Diana dansar med Wayne Sleep
Prinsessan Dianas framträdande med Wayne Sleep. Foto: TT.

Enligt Daily Mails chefredaktör Charlie Kay, som bland annat diskuterar just denna incident i dokumentären Diana: The Woman Inside från 2017, är seriens skildring av den inte helt okomplicerade situationen rätt nära vad som faktiskt hände. Flera år senare kommenterar även Sleep, som prinsessan dansade med, att Diana vägrade att följa normen och buga till kungligheterna i publiken. Varför? Eftersom Charles var hennes "hubby".

Annons

Prinsessan Dianas affär med James Hewitt

Diana var, precis som Charles, otrogen under äktenskapet. I avsnitt 9 lyfts prinsessans förhållande med James Hewitt, en brittisk officer. Prinsessan Anne uppmärksammar drottning Elizabeth om att Diana har haft flera romantiska relationer med män genom åren. Strax därefter möter Diana och Charles drottningen för att diskutera deras relation och prinsessan ber om ursäkt för otroheten. Charles är dock trött på förhållandet och i hopp om skilsmässa börjar han undvika Dianas samtal. Diana beslutar sig så småningom för att ringa Hewitt och ta honom till slottet, något som Charles självklart får nys om – och rapporterar om till drottningen i hopp om en formell separation.

James Hewitt och prinsessan Diana
James Hewitt och prinsessan Diana. Foto: TT.

Ryktena kring Hewitt och prinsessan Dianas relation håller på i många år, men når en ny topp i samband med släppet av Anna Pasternaks bok Princess in Love. Trots namnet är det Hewitt som är bokens huvudsakliga källa. Hewitt delar med sig av detaljer kring affären med Diana och flera privata anekdoter, som att Diana kallade sig för Julia när de brevväxlade. I BBC-intervjun från 1995 kommer Princess in Love indirekt på tal när Diana får frågan om en nyligen publicerad bok som handlar om "en Mr. James Hewitt". Prinsessan berättar att Hewitt var en nära vän och att hon reagerade starkt på boken.

Annons

– Han var en fantastisk vän under en tuff tid och fanns alltid där för mig. Jag var helt förkrossad när hans bok kom för jag litade på honom och jag var orolig för hur mina barn skulle reagera.

Diana förklarar också att allting inte är helt sanningsenligt i boken.

– Det fanns mycket fantasi i den boken och det gjorde mig besviken att en vän, som jag litade på, tjänade pengar på mig, fortsätter prinsessan.

I samma intervju bekräftar Diana att hon var otrogen och att hon älskade Hewitt. Än idag cirkulerar rykten om att Hewitt ska vara prins Harrys riktiga pappa, även om Hewitt själv har sagt att Harry ”redan var bebis” när han och Diana träffades.

Foto: TT.

Källa: InStyle.

LÄS MER:

Allt vi vet om The Crown säsong 4

Elizabeth Debicki spelar prinsessan Diana i avslutet på The Crown

Nu kan du hyra slottet från The Crown – se bilderna här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons