Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royals

Allt om Jacob Fortune-Lloyd och de andra skådisarna i Queen's Gambit

06 nov, 2020 
Allt du behöver veta om skådespelarna i The Queen's Gambit
Vem spelar D.L. Townes i The Queen’s Gambit och varför känns Harry Beltik så bekant? ELLE har samlat skådisarna du bör ha koll på från Netflix-serien.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 saker du inte visste om The Queen's GambitBrand logo
6 saker du inte visste om The Queen's Gambit

Netflix-serien The Queen's Gambit hade premiär på streamingtjänsten i slutet av oktober, men har redan seglat upp som en hypad snackis världen över. I ett barnhem på 1950-talet visar det sig att Beth Harmon har en oerhört talang för schack och siktar mot världstoppen – men stöter på en och annan utmaning på vägen.

Här är skådespelarna I The Queen's Gambit:

Anya Taylor-Joy som Beth Harmon

Anya Taylor-Joy spelar Beth Harmon i The Queen's Gambit

Anya Taylor-Joy spelar Beth Harmon, barnhemsflickan som visar sig vara en jättetalang inom schack med målet att utmana de allra största inom spelet. Taylor-Joy har varit med i flera skräckfilmsproduktioner, däribland The Witch från 2015. Nyligen syntes Taylor-Joy i rollen som Emma Woodhouse i dramakomedin Emma, en film baserad på Jane Austens novell från 1815 med samma namn.

Annons

Moses Ingram som Jolene

Moses Ingram spelar Jolene i The Queen's Gambit

Beth stiftar snabbt bekantskap med Jolene, som bor på barnhemmet sedan tidigare. Duon utvecklar en unik vänskap där Jolene hjälper Beth att anpassa sig till sitt nya liv. Jolene spelas av Moses Ingram, som tog examen från Yale School of Drama 2019 och gör sin första stora roll i The Queen's Gambit. Ingram är dessutom aktuell i The Tragedy of Macbeth som beräknas ha premiär 2021, med bland annat Denzel Washington.

Christiane Seidel som Ms. Deardorff

Christiane Seidel spelar Miss Helen Deardorff

Helen Deardorff, som spelas av Christiane Seidel, är föreståndare för barnhemmet och uppmuntrar Beth till att spela schack. Seidel har synts i ett flertal TV-produktioner, bland annat dramaserien Boardwalk Empire och västernserien Godless, The Queen’s Gambit-skaparen Scott Franks tidigare projekt.

Annons

Bill Camp som Mr. Shaibel

Bill Camp spelar William Shaibel i The Queen's Gambit

I rollen som William Shaibel, som ser Beths potential och lär henne att spela schack på barnhemmet, ser vi Bill Camp. Camp har skådespelat sedan sent 80-tal och synts i många produktioner både på scen, filmduken och TV, men är mest känd för sina insatser i 12 Years a Slave, Birdman och The Joker.

Marielle Heller som Alma Wheatley

Marielle Heller spelar Alma Wheatley i The Queen's Gambit

Marielle Heller spelar Alma Wheatley, Beths adoptivmamma tillika ensam hemmafru som ser Beths blommande schackkarriär som ett strålande tillfälle att skapa förändring i sitt eget liv. Heller är även producent och regissör och ligger bland annat bakom filmen Can You Ever Forgive Me? med Melissa McCarthy.

Annons

Jacob Fortune-Lloyd som D.L. Townes

Jacob Fortune-Lloyd spelar D.L Townes i The Queen's Gambit

När Beth spelar i sin allra första schackturnering fattar hon snabbt tycke för D.L. Townes, som dyker upp till och från genom hela serien och hjälper henne att förbereda sig för sina stora matcher. Jacob Fortune-Lloyd, som spelar D.L. Townes, har spelat i många teaterproduktioner, men också synts ibland annat Star Wars: The Rise of Skywalker och Wolf Hall. Fortune-Lloyd tog examen i engelsk litteratur vid Oxford University innan han började studera vid prestigefyllda Guildhall School of Music & Drama i London.

Annons

Matthew och Russell Dennis Lewis som Matt och Mike

Matthew och Russell Dennis Lewis spelar tvillingarna Matt och Mike i The Queen's Gambit

Beth träffar Matt och Mike i ett tidigt skede av serien och duon dyker upp då och då för att peppa Beth eller bara umgås tillsammans. Tvillingarna Lewis har tidigare varit med i västernserien Godless som The Queen’s Gambit-skaparen Scott Frank också ligger bakom.

Harry Melling som Harry Beltik

Harry Melling spelar Harry Beltik i The Queen's Gambit

I rollen som Harry Beltik, som är en av flera karaktärer som går från Beths motståndare till vän- och kärleksintresse, syns Harry Melling. De allra flesta känner nog igen Melling från Harry Potter där han spelade Dudley Dursley, men Melling har också synts i flera Netflix-produktioner däribland The Old Guard och The Devil All the Time.

Annons

Thomas Brodie-Sangster som Benny Watts

Thomas Brodie-Sangster spelar Benny Watts i The Queen's Gambit

Ytterligare en karaktär som går från Beths motståndare, till vän och senare även kärleksintresse är Benny, som är lite av en bad boy i schackvärlden. Däremot är det svårt att inte koppla Thomas Brodie-Sangster till Love Actually, där han som 12-åring gjorde succé i rollen som gullige Sam.

Marcin DorociNski som Vasily Borgov

Marcin Dorocinski spelar Vasily Borgov i The Queen's Gambit

I rollen som Vasily Borgov, Beths kanske tuffaste motståndare, ser vi Marcin Dorociński. Dorociński må spela ryss men är egentligen polsk och har synts i många filmer i hemlandet. Lite kuriosa – Dorociński gjorde den polska rösten till karaktären Kylo Ren i Star Wars: The Force Awakens.

Foto: TT.

Källa: Marie Claire.

LÄS MER:

13 serier att älska med kvinnliga huvudroller

21 filmer och serier som är baserade på verkliga händelser

5 nya läskiga tv-serier att kolla på i höst

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons