5 nya läskiga tv-serier att kolla på i höst

Obehagliga tv-serier 2020

Onda krafter, elaka sjuksköterskor och vidriga hemligheter i New Yorks överklass. Seriehösten bjuder på en hel del obehagligt innehåll. Här är fem nya läskiga tv-serier.
05 november, 2020

Hösten kan absolut vara vacker med gula löv i eftermiddagssol. Men ofta är den också ganska kall, regnig och blåsig. Vissa brukar gilla att lyfta humöret med glada serier. Den här texten är inte för er.

Nu riktar jag mig till er andra, som liksom jag gillar att omfamna höstens mörker med läskiga serier. Oj, det lät dramatiskt. Det är okej att tända ljus och ha på sig gosiga tofflor samtidigt.

Faktum är att det finns en hel del nytt - och läskigt på streamingtjänsterna just nu.

Här är 5 läskiga serier att streama i höst:

1. The Undoing - HBO

The Undoing HBO

Hugh Grant och Nicole Kidman spelar huvudrollerna i The Undoing.

Foto: HBO

Nicole Kidman och Hugh Grant har huvudrollerna i HBO-serien The Undoing som är baserad på romanen You Should Have Known av Jean Hanff Korelitz. Kidman spelar den framgångsrika terapeuten Grace. Hon bor i en våning i New York ihop med sin man - läkaren Jonathan. Tillsammans har de en son som går på en lyxig privatskola. Efter ett par märkliga möten med en av mammorna på sonens skola försvinner plötsligt Jonathan. Därefter börjar lögnerna uppdagas. Jobbar han ens som läkare? Känner han den andra mamman? Varför tar polisen plötsligt in Grace till stationen? För att sammanfatta: Mord, svek och skitsnack i New Yorks överklass.

2. The queens gambit - Netflix

The Queens Gambit Netflix

Anya Taylor-Joy gör rollen som den schacktokiga Beth i The queens gambit.

Foto: Netflix

”Genius and madness often go hand in hand”, sägs det i trailern till den nya Netflixserien The gueens gambit. Handlingen utspelar sig på 50-talet och kretsar kring karaktären Beth Harmon som vill bli världens bästa schackspelare. Hennes mamma dör i en bilolycka vilket gör att hon placeras på barnhem där barnen drogas för att hållas lugna. Under sin karriär kämpar hon mot sina egna demoner och missbrukar både alkohol och droger. Titeln syftar till en sorts drag i schack, en så kallad gambit, vilket är en schacköppning där en av spelarna offrar pjäser för att uppnå fördel i spelet.

3. Björnstad - HBO

Bjornstad HBO

Miriam Ingrid (på bild) spelar dotter till hockeyproffset Peter (Ulf Stenberg). Hennes mamma, Mira, spelas av Aliette Opheim.

Foto: HBO

Den svenska serien Björnstad är även den baserad på en bok. Fredrik Backmans roman med samma titel från 2016. Handlingen kretsar kring det pensionerade hockeyproffset Peter. Han flyttar tillbaka till sin gamla hemstad, Björnstad, för att träna juniorlaget och på så sätt rädda den trötta stadens framtid. Samtidigt får vi följa Peters familj och hans granne, juniorlagets stjärna Kevin. Efter ett sexualbrott på en fest blir allt kaos. Scenerna från träningarna som tidigare gav tittaren en hoppfull känsla om lagspel får en plötsligt att må illa. Avsnitten avhandlar tunga ämnen som skuld, våldtäktskultur, trauman och machokultur.

4. Ratched - Netflix

Ratched Netflix

Sarah Paulson är allt annat än en snäll sjuksköterska i Ratched...

Foto: Netflix

Ratched är titeln på den hypade Netflixsserien som är en prequel till Gökboet. Den är klassad som en psykologisk thriller och har Sarah Paulson i huvudrollen. Hon spelar den onda sjuksköterskan Mildred som börjar jobba på ett psykiatriskt sjukhus. Låt oss konstatera att hennes metoder är... Annorlunda. I trailern syns allt från sprutor till stämjärn och knivar. Serien är redan beställd i två säsonger och den första hade premiär i september. På rollistan finns dessutom fler tunga namn som Cynthia Nixon, Judy Davis och Sharon Stone.

5. Cryptid - Viaplay

Cryptid Viaplay

I Cryptid kämpar karaktärerna mot en ond kraft som livnär sig på mänskligt elände.

Foto: Viaplay

Cryptid är originalserien på Viaplay där artisten Oscar Sia gör skådespelarbedut (dock väldigt kort). Den utspelar sig på en gymnasieskola och klassas som ungdomsthriller men har övernaturliga inslag. Efter att en elev på skolan dött på ett helt sjukt sätt börjar allt fler märkliga händelser ske i staden Odensfors. Förvänta dig klassiskt obehag i form av människor som plötsligt sugs ner i mörkt vatten men också mer oväntade inslag - som att ett huvud sprängs... Till slut handlar allt om att övervinna en ond kraft som livnär sig på mänskligt elände.

Läs mer:

Alla nya serier på Netflix i november 2020

HBO i november – alla nya serier