Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

Det här är Zećira Mušović

08 aug, 2023 
AvLinda Strömbäck
Zecira Musovic
Damlandslaget står just nu inför kvartsfinal i fotbolls-VM. Efter åttondelsfinalen mot USA blev en spelare dessutom uppmärksammad världen över – då hon slagit mästerskapsrekord. Här är allt du vill veta om Sveriges målvaktshjälte Zećira Mušović.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotbollBrand logo
5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotboll

Zećira Mušović är numera namnet på allas läppar efter hennes storslagna insats i fotbolls-VM. Under sitt första mästerskap som förstamålvakt, slog hon nämligen mästerskapsrekord genom att göra hela elva räddningar i storspelet mot USA. Zećira har hyllats i internationell press såväl som av sina lagkamrater efter insatsen.

– Oh my god, wow, magi. Hon var en superwoman i mål, säger Kosovare Asllani till Sportbladet.

Här är allt du vill veta om tjugosjuåriga fotbollsproffset!

Vem är Zećira Mušović?

Zećira Mušović föddes i Falun 1996. Hennes föräldrar hade då flytt kriget i det forna Jugoslavien fyra år tidigare. Som femåring flyttade Zećira till Helsingborg, där hon växte upp och började spela fotboll som nioåring. Redan vid tretton års ålder började Zećira spela i A-laget, och 2013 värvades hon till FC Rosengård för att göra debut i damallsvenskan.

Annons

Idag spelar Zećira Mušović i svenska damlandslaget samt engelska fotbollsklubben Chelsea. Men vägen till framgång har inte varit lätt. I en intervju med DN berättar Zećira om motgångarna och att en karriär inom fotboll inte var tänkbart när hon var yngre, att omgivningen ifrågasatte hennes dröm och att familjen inte hade råd att köpa fotbollsskor.

”Man ska få lov att drömma”

Genom att dela med sig av sin historia hoppas Zećira på att kunna inspirera andra, och är nu aktuell med barnboken Dröm stort, Zećira, skriven tillsammans med Anja Gatu. Dessutom startade fotbollsstjärnan nyligen projektet Next generation dreamers, där nätverksträffar, föreläsningar och studiebesök ska inspirera tjejer som inte haft en spikrak väg i livet.

– I huvudsak handlar det om att de här tjejerna ska känna sig sedda. Jag bryr mig inte om de vill bli fotbollsproffs, veterinärer eller jobba i en butik. Det viktigaste för mig är att man ska få lov att drömma, för jag vet vad drömmarna har gjort för mig, säger Zećira till DN.

Foto: Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons