Alexanders ögonfransar och 8 andra saker i Snabba cash vi måste prata om

14 apr, 2021 
Att Fräknis är ett otroligt smeknamn, den övertydliga kopplingen till Black Mirror och dessutom: Snålheten i att inte fixa mörkt visir till hjälmarna. Louise Åström, redaktör för populärkultur på ELLE har sett nya Snabba cash. Här är hennes tankar.
Annons
Evin Ahmad- Så Uttrycker Jag Mig Genom Mode
Evin Ahmad- Så Uttrycker Jag Mig Genom Mode

Äntligen har den kanske mest hypade originalserien någonsin på Netflix haft premiär. Reeboten av Snabba cash med Evin Ahmad som den ensamstående mamman Leya i huvudrollen. Hon försöker lyckas inom techbranschen men har samtidigt en fot i den undre världen.

Nyversionen utspelar sig tio år efter händelserna i de bokbaserade originalfilmerna med Joel Kinnaman i huvudrollen. Serien Snabba cash består dock av sex avsnitt. Jag såg allt på två kvällar. Som vanligt är jag arbetsskadad och kan inte titta på någonting utan att sönderanalysera detaljerna. Kom så gör vi det tillsammans. Och ja, spoiler alert om du inte sett klart. Fast alltså knappt. Avslöjar ingenting avgörande.

Annons

Här är 9 detaljer jag vill prata om efter att ha sett Snabba cash:

1. Serien Snabba cash har samma puls som filmerna

Leya och Tomas i Snabba Cash på Netflix
Leya och den smått galna investeraren Tomas på väg till möte. Hur hennes frisyr höll under denna scen är något jag känner akut behov av att veta.

Det är svårt att inte må lite piss när man kollar på Snabba cash. Och så ska det ju vara. I filmtrilogin hejar man ju på JW och får samtidigt ångest av att han hela tiden tar större risker för att fixa problemen som den tidigare risken gav honom. Precis på samma sätt är det att följa Leya. Serien har absolut lyckats behålla samma puls och spänning som filmerna. Om jag haft svårt att sova för att jag kollat på när människor får knäna sönderslagna med hammare istället för meditation innan läggdags? Svar ja. Var det värt det? Svar ja.

Annons

2. I avsnitt två av Snabba cash har de typ snott en scen från Black mirror

Black mirror och Snabba cash har liknande scen
Black mirror eller Snabba cash?

Den här störde mig. Leya har blivit upphämtad i helikopter för att den rika investeraren Tomas Storm (som spelas av Olle Sarri) vill ha ett möte. Han befinner sig på ett så kallat silent retreat och möter henne iklädd helvitt med omlottknytning och vinden i håret. Ringer det en klocka? Mmm för mig med. Alla som sett avsnittet i Black mirrir med titeln Smithereens får förmodligen flashbacks. I det avsnittet befinner sig nämligen den rika VD:n på just ett silent retreat och "borde egentligen inte snacka med någon", men gör det ändå. Vad han har på sig? Helvitt med omlottknytning. Exakt samma väder dessutom. Sol och lagom bris.

Annons

3. Varför fixar inte Ravys gäng bättre maskering?

Snabba cash Netflix
Snålt med genomskinligt visir när man ska begå brott...

Salim (som spelas av Alexander Abdallah) är gängledaren Ravys närmsta man. Han gör en del skitjobb så att säga. Som att avrätta medlemmar i konkurrerande gäng. Vid ett tillfälle ska han göra en drive by shooting. Han kör en mc och har en annan kille bakom sig med en uzi i handen. Här är det en sak jag inte kunnat släppa: Varför är båda snubbarnas hjälmvisir genomskinliga? Deras chef har råd att köpa en Rolex i spontan present men inte två integralhjälmar med mörka spegelvisir. Snålt! Ps. De kostar typ två tusen kronor styck. Jag har googlat.

Annons

4. Vi behöver ta en stund för att beundra närbilderna

Alexander i Snabba Cash
Alexander Abdallah gör rollen som Salim.

En av mina absoluta favoritgrejer med serien är närbilderna. Framför allt på Leya och Salim. Det känns inte som att jag tittar på en serie längre. Jag står framför båda två och möter deras blickar. Alexander Abdallahs ögonfransar kommer btw typ bli nya inspobilden man visar för sin franstjej.

5. Fräknis är det bästa smeknamnet till dags dato

Tim i Snabba cash
Hur blir det nu med träningsresan till Playitas?!

15-åriga Tim vars föräldrar har skiljt sig är arg på världen och börjar jobba extra som springpojke för Revys gäng. Han har två smeknamn. Suedi och Fräknis. En av mina favoritrepliker från hela serien måste vara när gängmedlemmen Nala säger "Kolla Fräknis, han kan sin grej” efter att hon sett honom genomföra en leverans till en bil. Här kan man ju oroa sig över att jag driver med gingers. Det gör jag. Men jag har fräknar och föddes med rött hår så jag får det.

Annons

6. Nivå 22 har plötsligt blivit en klubb man vill besöka

Snabba Cash Nivå 22 Netflix
Är Nivå 22 det nya innestället efter covid?

Jag har aldrig vågat sätta min fot på Nivå 22 beläget på Fridhemsplan i Stockholm. Jag vet bara att alla som var 18 år gick dit för att föra eftersom man inte kunde gå på systemet och inte kom in någon annan stans när klockan var efter 23.30. Man gick helt enkelt inte dit för att det var en najs klubb. Men när Snabba cash-gänget besöker Nivå 22 ser det ju ut som en plats man vill gå till. Är detta Nivå 22:s revansch?

7. Scenen där Leya fotograferas gav mig panik

Leya fotograferas i Snabba cash
Såhär går det inte till!!!

Jag fattar vad man ville göra med scenen då Leya fotograferas för att pryda framsidan av DI. Man ville visa att hon plötsligt befann sig i ett nytt samhällsskikt där hon inte kände sig hemma eftersom det gått sjukt snabbt för hennes företag. Men jag måste bara få det här sagt: Det är inte sådär omslagsplåtningar går till. Hon blev ju i princip attackerad av en paparazzi.

Annons

8. Vad hette egentligen pappans polare?

Fotoalbum Snabba cash
Kan inte sluta tänka på det märkliga smeknamnet...

Jag har hyllat smeknamnet Fräknis. Däremot är jag inte lika förtjust i Tims pappas barndomspolares smeknamn. Alltså snubben som sköt två personer och som nu används som avskräckande exempel på "hur det kan gå när man håller på med sånt här". Obs bra och ansvarsfullt av Tims pappa att ta det där snacket med honom. Men i fotoalbumet som pappan visar står det Rödmicke plös. Varför kallades hans kompis det? Hallå?

9. Kommer det en säsong två av Snabba cash?

Salim sjunger på bröllop i Snabba cash
Så mysig scen!!! <3

Den här frågan är väl kanske den viktigaste detaljen av alla och det jag funderat absolut mest kring (förutom de genomskinliga visiren då...). Än har Netflix inte sagt någonting om hur framtiden för serien Snabba cash ser ut. Men vi kan ju konstatera att det absolut finns trådar att reda ut och handling att bygga vidare på. Vad kommer hända med Leyas företag? Hur mår hon egentligen? Hur kommer Revy hantera sin nya tillvaro och vad kommer Fräknis göra?

Annons

Läs mer:

Annons