Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Agnes Carlsson om sin comeback: “Var så jävla trött på mig själv”

22 okt, 2021 
AvElin Jonsson
Agnes Carlsson om sin comeback: “Var så jävla trött på mig själv”
I samma veva som Agnes Carlsson släpper nya albumet Magic Still Exist öppnar hon upp om sin pånyttfödelse, att slå igenom som ung och om arbetet med fästmannen Vincent Pontare!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE modeplåtning BackstageBrand logo
ELLE modeplåtning Backstage

Fredagen den 22 oktober släpper Agnes Carlsson sitt första album på snart ett decennium, och ELLE fick sig ett snack med pop- tillika discodrottningen bara ett par dagar innan plattan Magic Still Exist släppts.

Välkomna till Agnes Carlssons egna universum

Under arbetet med albumet kom Agnes Carlsson att skapa sin alldeles egna och nya genre, som är en modern och fängslade tappning av disco – Agnes själv kallar den för Spiritualdisco.

I sin nya genre blandar hon väldigt spirituella texter med disco, och enligt Agnes Carlsson representerar disco frihet, och därmed skapas ett utrymme – en värld, ett universum – där man vistas utan att känna skam.

Annons

– Det är kanske mer som ett samlingsnamn men det handlar om att jag ville göra musik som lyfter upp mig. Och nu hoppas jag... att andra också gillar det!

Agnes Carlsson: Var så jävla trött på bilden av mig själv

Under de senaste snart tio åren har Agnes Carlsson gått till botten med vem hon är, vart hon vill och hur hon ska ta sig fram musikaliskt.

– Allt började egentligen med det här avbrottet där jag kände en frustration av att jag hade en bild om vem jag var, både som person men också som artist. Det kändes som att jag hade boxat in mig i någonting där jag hade en så tydlig bild av vad jag kunde göra och inte kunde göra.

– Och jag var så jävla trött på den bilden som jag hade av mig själv – både musikaliskt men också i privatlivet, fortsätter Agnes Carlsson.

Agnes Carlssons andliga & spirituella resa

Agnes Carlsson berättar att processen som tog spjärn från hennes förvirring i vart hon ville till stor del grundade sig i att hon var så himla ung när hon kastades ut i rampljuset inför hundratals tittare i Idol 2005.

Annons

– Jag var 16 år när jag kom in i musiken, och där och då målade jag upp en bild av mig själv, i vilken jag kände att jag skulle göra det som jag trodde förväntades av mig. Men tillslut så... alltså den där bilden var inte ens något som jag ville vara. Och det handlade inte om vad andra förväntade sig ut av mig, utan det var väldigt mycket känslor i mig själv, förklarar hon om början på sin andliga och spirituella process som nu ebbat ut i nya albumet Magic Still Exists.

Agnes Carlsson: Disco är soundet av frigörelse

Agnes Carlsson fortsätter förklara att det spirituella alltid funnits i henne, och att det var i sitt avbrott som hon försökte förstå vem hon själv egentligen var. Den första frågan hon ställde sig var om hon ens skulle fortsätta med musiken. Och tack och lov landade hon ganska direkt i att – JAPP, musiken ska hon fortsätta med.

– Men jag ville först hitta mitt sätt att göra det på, och hitta min mening med varför jag gör det. Och det var där det började för mig.

Annons

– Disco för mig är soundet av frigörelse! Och jag tycker att det är fin kombination när disco och det spirituella möts.

agnes carlsson

Agnes Carlsson om skammen i att inte veta vad man vill

Agnes Carlsson känner att hon har hamnat på en plats där hon kan utrycka sig själv, och inte längre skämmas. Hon har landat i vem hon är – just nu.

– Det som var en sorg för mig var att jag hade den här kärleken för musiken, men jag hade inte hittat kärnan i vad det var. Och i det kände jag mig falsk. Det var det som var mycket av den här processen – att hitta min kärna.

– Och jag kände skam och också frustration i det att man vet att man vill någonstans men inte vet vart man ska rikta det, berättar hon samtidigt som hon gör klart att det här med att känna en känsla av skam över att inte veta vad man vill – är något många i hennes närhet också upplever.

Annons

I känslan av att vilja men inte veta hur eller vad, valde hon att låta saker ta tid.

– Det finns ju något i att vrida och vända på saker, det är då man kan få lite kött på benen, säger hon och poängterar att det är just detta nya plattan tar fasta på.

Fästmannen Vincent Pontare har proddat skivan

Nya albumet Magic Still Exist är absolut ett resultat av hennes avbrott från musiken rent spirituellt, men själva arbetet med plattan tog ungefär ett halvår. Sina närmsta kumpaner var goda vännen Salem Al Fakir och stora kärleken Vincent Pontare, som proddat skivan.

– Det har varit superfint! Jag tror inte det hade gått om det bara var jag och Vincent utan det är fint att Salem är med. Vi har ju jobbat så länge ihop så vi har verkligen hittat ett sätt i hur man ska förhålla sig till det. Men såklart när vi går in i det – blir det ju superintensivt. Så vi säger ju till varandra innan att ”nu blir det jobb och intensiva veckor”.

Annons

Till vardags försöker Agnes Carlsson och Vincent Pontare sätta upp lite regler, som ser till att paret inte går runt och pratar jobb mest hela tiden.

– Jag är nog mycket mer så att jag får ideér på hela dygnet. Men man känner ju av om den andra vill slappna av och den ena håller på, förklarar hon om hur arbetsprocessen med sin fästman Vincent brukar se ut.

Agnes Carlssons visuella stilresa

Från poptjej till discoqueen på bara tio år, Agnes Carlsson berättar mer om sin stilresa vilken går hand i hand med hennes spirituella resa.

– Jag hade levt i en värld där jag kände att allt handlade om min prestation. Och då ville jag bygga en egen värld som jag vill vara i, och förhoppningsvis vill andra också komma in och hänga där nu också, haha.

– Men där handlar det inte så mycket om ”vad som kommer härnäst” liksom. Det visuella blev därför en viktig grej redan från början, ibland kan ju det visuella inspirera det musikaliska och ibland tvärtom.

Annons

Agnes Carlssons stora inspo-gurus

Agnes Carlsson berättar att hon fått mycket inspo från Giorgio Moroder, Sylvester, Solange och främst från framlidne jazzmusikern Sun Ra.

– Han var väldigt mycket, och han skapade en stor värld. När han var som störst på 70-talet var det som att han skapade en stor frizon för svarta. Det där var så vackert och där fick man vara en del av hans värld där allt var så fritt och öppet, vilket jag inspireras väldigt mycket av, berättar hon och slår samtidigt ett slag för konstnären Hilma af Klint.

– Hennes konst är så sjukt vacker! Men hennes resa från början av hennes målande till det att hon fann sin spirituella sida, säger hon och tar upp Hilma af Klint och gruppen som kallades ”De fem”, eller ”Fredagsgruppen” i vilken Hilma af Klint och fyra andra kvinnor möttes upp i grupp för andliga sammankomster, meditation och seanser.

– Det är så inspirerande i att man kan skapa på så många olika sätt.

Annons

Agnes Carlssons ord om sin snygga familj

Både Agnes och fästmannen Vincent lägger stor vikt vid det visuella, och när de dyker upp på röda mattor runt om ser de alltid ut att vara som klippta och skurna för varandra.

– Det känns som att man inspirerar varandra, vi båda jobbar och lägger mycket tid på det och ibland innan vi ska gå ut så frågar vi varandra ”åh, ja vad har du tänkt inför ikväll”, som för att få en liten känsla, haha, säger hon ramlar utsökt in på Vincents pappa Roger Pontares stil:

– Både Vincents pappa och mamma är jätteintresserade av kläder och det pratar vi jättemycket om. Roger är ju också väldigt visuell, det är ju väldigt viktigt för honom när han ska göra ett uppträdande hur det ska se ut och hur det ska kännas, förklarar hon.

Är ni alltid helt supersnygga på familjemiddagarna?

– Ja, vi är ett snyggt gäng!

Och kom ihåg:

– Det enda som kan stoppa oss från allting är vår egen hjärna, vilket är både fantastiskt och läskigt på samma gång, avslutar Agnes supermegastar Carlsson samtalet och vi kan inte göra mer än att älska henne hela vägen från månen och tillbaka.

Foto: TT

Annons