Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktips

Agnes Carlsson om comebacken: ”Som att hoppa upp på cykeln”

12 mar, 2020 
Agnes Carlsson comeback
Hon klev ut ur rampljuset 2015. Nu gläntar Agnes Carlsson på dörren till musiken igen och är här för att stanna. Först ut är nya singeln Goodlife.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Snart har fem år hunnit passera sedan Agnes Carlsson valde att ta en paus från musiken. Popdivan från Idol som gjorde raketkarriär avslutade sin världsturné 2015 – och försvann från rampljuset.

Det korta svaret på frågan vart hon tog vägen är att hon reste jorden runt. Det längre handlar mer om den inre resan.

Första gången hon tog plats i rampljuset gjorde hon det på bästa sändningstid i TV4. Nu vill hon göra på ett annat sätt.

– Tidigare har jag ofta ställt mig längst fram och slagit på stora trumman. Nu är jag nyfiken på hur det känns att inte gå den vägen. Istället för att ställa mig vid den stora entrén vill jag smita in bakvägen och gå in via källaren, säger hon.

Agnes-Carlsson-comeback
”Istället för att ställa mig vid den stora entrén vill jag smita in bakvägen och gå in via källaren”. Så beskriver Agnes Carlsson sin comeback. Foto: Fredrik Etoall

Smög ut en EP under hösten

Senaste albumet Veritas släpptes 2012. Men glimtar av Agnes har dykt upp i mediebruset sedan i höstas. Hon smög ut den klubbiga EP:n Nothing can compare och på Aviciis postuma album Tim sjöng hon och pojkvännen Vincent Pontare duetten Tough love. Vincent och Salem al Fakir (som tillsammans utgör duon Vargas & Lagola) är två av de personer som skrivit låten ihop med Tim Bergling. Han ville gärna att den skulle sjungas av ett par.

Annons

– Vi var i LA och funderade på vilket par som skulle kunna sjunga låten. Sedan hände det här fruktansvärda med Tim. Efter det var det som att allt bara lades på is ganska länge, tills familjen sa att de ville att den här musiken skulle komma ut. Jag skulle bara sjunga in en demo för att vi behövde en tjejröst, så Vincent och jag sjöng den ihop för att skivbolaget skulle få höra låten. Sedan tyckte både de och familjen att det ju inte var några andra än vi som skulle sjunga, säger hon och fortsätter:

– Det var fint att få göra det. Det var speciellt efter allt som hänt. Jag och Vincent hade aldrig gjort något sådant ihop tidigare.

Agnes och Vincent sjöng ihop under hyllningskonserten för Avicii.
Agnes och Vincent på konserten för Avicii i vintras. Foto: TT

Agnes sjöng under hyllningskonserten för Avicii

Plötsligt stod Agnes på scen igen. Hon och Vincent framförde Tough love ihop under hyllningskonserten för Avicii på Friends Arena i början av december. Konserten slog publikrekord.

Annons

– Det var ett ’Nu kommer alla känslorna på en och samma gång’-moment. Men det var så fint att gå upp på scen framför den publiken. Folk stod både bakom och framför scenen och grät och klappade händerna. Kvällen var helt surrealistisk. Det var sorgligt och vackert på samma gång.

Men det kan väl inte riktigt klassas som att ta källaringången till sin comeback?

– Nej, men den här kvällen sköt man undan allt som hade med en själv att göra. Intentionen hade ingenting att göra med prestationen. Alla var där för Tim och för att minnas honom. Jag var inte nervös för att gå upp på scen. Det kändes bara vackert.

Hon hann även stå på scenen under minneskonserten för Marie Fredriksson, innan hon gläntade ytterligare på dörren med släppet av nya singeln Goodlife. Om höstens EP tillhörde en värld, hör det nya materialet till en annan. Låtarna har sorterats i ”känslomappar”, som hon säger, och hon började skissa på singeln redan för tre år sedan.

Annons

– Låten har inget att göra med pengar eller rikedom. Den handlar om de korta stunderna då man känner ren lycka. Och om känslan av att ha någon som finns där för en till hundra procent.

Agnes på QX-galan 2020
Agnes uppträdde även på årets QX-gala. Foto: TT

En kärlekslåt alltså?

– Ja. Den här låten har hela tiden varit mer än orden. Det kommer låta så flummigt, men det är som att den är på ett högre stadie. Allt föll på plats när jag tog fram den igen. Jag har känt att den inte är något jag vill slänga i papperskorgen. Den fick lite ny text och jag har fått en nyförälskelse i den.

Goodlife är Agnes sätt att öppna entrédörren inifrån.

– Jag har kommit från kvällen och mörkret. Den här är bara ren sol och värme.

Annons

”Vi har försökt sätta upp regler”

Ofta jobbar Agnes ihop med Vincent. Men att både bo, dela samma passion och vara kollegor har gjort att de fått sätta upp regler.

– Det är ju fantastiskt att vara ihop med någon som älskar musik lika mycket som en själv, verkligen så fint. Men vi har försökt sätta upp regler, som att ’nu ska vi inte prata musik efter den här tiden på kvällen’. Men vi lyckas aldrig hålla dem, haha.

Agnes Carlsson i studion
Agnes jobbar ofta ihop med pojkvännen Vincent eftersom de delar passionen för musik. Foto: TT

Agnes startade sin karriär redan som 16-åring.

– Helt plötsligt hade det gått 10 år, jag var 26 och hade fått göra skithäftiga grejer. Det var fantastiskt på många sätt. Men jag kände tydligt, att när man håller på med kreativa saker, måste man lägga ner hela sin själ i det. Det går inte att göra det halvhjärtat. När man närmar sig 30 börjar man fråga sig själv ’hur vill jag leva mitt liv?’. För att kunna göra ny musik behöver jag växa som person och få ny energi. Det tar mycket tid och energi att turnera och stå på scen. Den energin ville jag lägga på andra saker. Jag ville göra grejer utan att ha ett schema. Trots att man får göra det man älskar är man inte helt fri. Jag ville utforska vem jag var om jag utsattes för nya situationer som inte hade med prestation att göra.

Annons

Var det ett svårt beslut att ta paus?

– Nej, för mig har alltid de största besluten varit superenkla att ta, för det har känts som att hela mitt inre styrt mig.

Har det funnits en oro för att bli bortglömd under den här tiden?

– När jag tog pausen hade jag en tanke om att jag skulle dra det så långt att folk inte skulle våga fråga ’vad gör du nu?’. Jag ville dra det så långt att jag visste till hundra procent att om jag hoppar på det igen finns det inga frågor. Lite som att vara i en relation med en kille och sedan inte vara tillsammans på flera år. Blir man tillsammans igen är det för att man hör ihop.

Var du säker på att du skulle komma tillbaka?

– Nej. I början var jag inte det. Men sedan gick tiden. Jag började skriva musik utan deadline och tidspress. Jag lärde mig musikproduktion. Det gav mig möjligheten att ha full kontroll. Det var verkligen en dörröppnare och kändes nästan som när man var liten och fick tillgång till mammas sminkväska. Om ingen annan kan säga något, vad är det som kommer fram då? Att ha tid gör att man vågar prova.

Agnes Carlsson comeback
Agnes är här för att stanna. Foto: Fredrik Etoall

Nu gör Agnes comeback

USA, Mexiko och Thailand är några platser Agnes har passerat de senaste åren. Hon har åkt själv, med vänner och med Vincent. Ibland ville hon bara resa. Andra gånger fanns ett syfte. Som att gå en kurs om klangskålar, tibetanska skålar som kan användas i både meditation och healing.

Annons

Nu är hon hemma. På platsen hon lämnade. Fast på ett helt annat ställe mentalt och i karriären. Liveframträdanden, turné och låtsläpp är på gång. Däremellan ska hon skriva klart det redan påbörjade albumet.

Går du och tänker att ’det här är året för min comeback’?

– Jag tänker mer på att jag vill ha en tanke med det jag gör och att det ska bli som jag vill.

Bryr du dig om vad folk tycker?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte gjorde det. Men jag tycker jag gör det på ett positivt sätt. Jag får energi av att stå på scen och höra någon säga att de tyckte det var bra. Och jag tycker det är fint när man skrivit något och folk förstår, utan att man behöver förklara.

För varje dag som går öppnas dörren till rampljuset lite mer för Agnes. Det är svårt att inte känna att den där entrén snart står på vid gavel.

– Faktiskt så känns det på något sätt som att hoppa upp på cykeln igen. Men som att jag har en ny cykel. 

Läs mer:

Agnes Carlssons ord om nya Avicii-låten

Agnes Carlsson gör comeback – släpper EP:n ”Nothing can compare”

Agnes Carlsson berättar om långa tystnaden

Annons