Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

5 saker du ska tänka på när du går på festival

30 maj, 2023 
AvLouise Berglund
Anitta uppträder under Lollapaloozafestivalen på Gärdet i Stockholm 2022
Törstig med skavsår? Så kan vi inte ha det. Här är fem enkla saker att tänka på när du går på sommarens festivaler för att få ut det bästa av dagen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Molly Hammar om dagens kroppsideal: "Det är påhitt att vi ska se likadana ut"Brand logo
Molly Hammar om dagens kroppsideal: "Det är påhitt att vi ska se likadana ut"

Under pandemin var det festivalpaus. Men nu är sommarfestivalerna tillbaka med buller och bång! Biljettförsäljningen är igång sedan länge och festivalernas lineups är i stort sett presenterade. Många stora namn kommer befinna sig i Sverige under sommaren.

Här är de största festivalerna i Sverige sommaren 2023:

Rosendal garden party: Stockholm 8-10 juni

Sweden rock festival: Sölvesborg 9-10 juni

Summer on: Båstad 16-17 juni

Roskilde festival: Roskilde 24 juni-1 juli

Lollapalooza: Stockholm 29 juni-1 juli

Big slap: Malmö 4-5 augusti

Way out west: Göteborg 10-12 augusti

5 saker att tänka på när du går på festival:

Fans på Lollapalooza 2022
Lollapalooza 2022 i Stockholm.

Att gå på festival handlar såklart främst om musiken och upplevelsen av att se de gästande artisterna framträda – framför ett hav av människor. Om du frågar mina kollegor som jobbar med mode hade de kanske sagt att det kan vara kul att ha en bra outfit på sig också. Men nu är det jag som skriver den här artikeln. Och få saker slår väl att skriksjunga till sin idol en sommarkväll i ett publikhav? Rys! Men det finns en hel del saker du kan tänka på för att göra din festivalupplevelse så bra som möjligt.

Annons

1. Ät och drick ordentligt under dagen

Att befinna sig på ett stort festivalområde tar både kraft och energi. Se till att planera upp dagen med måltider och vattenpauser kontinuerligt så att du orkar hålla igång hela kvällen. Lägg märke till hur festivalområdet är uppbyggt så att du enkelt kan uppsöka mat- och dryckesområdena utan att behöva leta och riskera att bli hangry. Det är inte heller en dum idé att ta med en tom vattenflaska in som du kan fylla på under dagen.

2. Välj skor med omsorg

Stilettklackar kan vara jättesnyggt men många festivalområden består av gräs och ojämn mark. Se till att välja skor som du orkar ha på dig hela dagen, går att dansa i och är tillräckligt stabila för att du inte ska stuka fötterna innan din favoritartist kliver på. Vad sägs till exempel om ett par trendiga mesh-ballerina istället för ett par klackar?

3. Glöm inte SPF

Det här misstaget gör man bara en gång. Och jag har gjort det. Så nu slipper du. Smörj in dig med SPF innan du beger dig iväg till festivalområdet! Både i ansiktet och på kroppen. Glöm inte benan!

Annons

4. Öronproppar är inte bara för gamlingar

Jag vet, man känner sig alltid lite töntig när man går fram och tar ett par gratis öronproppar. Men vet du vad man också är? Ansvarsfull. Hörseln är något som ska hålla hela livet. Och hur bra Lizzo än är (som kommer till Lollapalooza 2023!) vill du inte att hon och hennes tvärflöjt ska ge dig tinnitus.

5. Lägg ner telefonen

Det finns en anledning till att Axwell säger ”Turn off your brain and turn on your heart”, i Swedish house maffia-dokumentären Take one. Jag vet, content är jättekul. Och du vill göra en Tiktok från när SHM spelar på Big slap (yes, de kommer till Malmö!). Men det är härligare att se en spelning utan att ögonen samtidigt fokuserar på din skärm. Glöm inte att låta telefonen vila en stund så att du inte missar att vara i nuet.

Memory lane med Molly HammarBrand logo
Memory lane med Molly Hammar
Annons