Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsRöda mattan

4 alternativa slut av You säsong 4 som hade varit bättre

09 mar, 2023 
AvLouise Berglund
Rhyse och Joe i You säsong 4 på Netflix
Är du också besviken på slutet av You säsong 4? Samma här! ELLEs Louise Åström kommer därför med förslag på nya slut – som hon tycker hade varit bättre. OBS: Spoilervarning!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Minns du skådisarna från The O.C? Så ser de ut idagBrand logo
Minns du skådisarna från The O.C? Så ser de ut idag

Teorierna har varit många kring hur den fjärde säsongen av You ska sluta. Del två är äntligen ute och det har visat sig att vissa av teorierna stämde – medan andra var totalt fel. Om du inte har sett klart den andra delens fem avsnitt av You säsong fyra som släpptes den 9 mars utfärdas här en stor spoilervarning!

Så slutade You säsong 4

Det slut som serieskaparna valde var ju dels att låta Joe Goldberg skapa ett alter ego i form av en version av Rhys Montrose som bara fanns i hans inre. Där samlades alla Joes onda tankar vilket fick honom att inte minnas sina dåliga gärningar – morden, de vidriga souvenirerna och buren han höll Marienne inspärrad i under hela säsongen. Serieskaparna valde även att låta Joe överleva efter att han hoppat från en bro. Han fick dessutom the girl and all the money i slutet efter att ha mördat Kates pappa.

Annons

Som en person som följt serien You sedan start och mer eller mindre tvingade mig igenom den svaga tredje säsongen när Joe levde i förorten och bara bråkade med sin fru om deras barn hade jag högre förväntningar på säsong fyra. Jag tänkte att en ny stad och det faktum att Joe skulle umgås med rika jobbiga människor i hemliga rum skulle lyfta säsongen. Och det tycker jag faktiskt att det gjorde.

Men att sno ett så gammalt grepp som att kopiera slutet av Fight club tycker jag var alldeles för sömnigt. Dessutom har jag frågor kring om inte hela Marienne-i-bur-scenariot borde ha utspelat sig på ett annat sätt. Och varför ska egentligen the bad guy gå vinnande ur kaoset?

4 alternativa slut av You säsong 4 som hade varit bättre

För att bearbeta mitt missnöje över säsongsavslutningen har jag tagit fram fyra alternativa nya slut som jag tycker hade fungerat bättre. Lått oss gå igenom dem ett i taget!

1. Nadia ringer polisen direkt

Nadia i You säsong 4
Amy-Leigh Hickman som Nadia Farran.

När Joes student Nadia hittar Marienne inlåst i en glasbur nere i en källare vill hon ringa polisen. Men Marienne förbjuder henne att göra det eftersom Joe aldrig ger upp sitt besatta beteende. Nadia lyssnar på henne och ringer inte polisen. Även om Marienne överlever i det faktiska slutet så kunde vi kanske sluppit det faktum att Joe blev både kär och rik ihop med Kate om Nadia bara ringt polisen direkt. De kunde ha räddat Marienne, säkrat DNA-spår från Joe och fångat honom när han dök upp i källaren nästa gång. Framför allt hade Nadia och hennes pojkvän överlevt.

2. Roald är eat the rich-mördaren

Roald You säsong 4
Ben Wiggins spelar den rika Roald.

Det hade varit en intressant twist om Joe faktiskt inte var mördaren denna säsong. Ett sätt att lämna hjulspåren från tidigare säsonger ännu mer. Om Joe faktiskt hade tvingats agera detektiv mot någon annan än sitt eget sinne och därmed behöva bli jagad av någon som han själv jagat andra. Nu blev slutresultatet istället någon form av riggad Cluedo. Karaktären Roald verkar inte ha haft många spärrar med tanke på att han försökte skjuta Joe med ett gevär på semestern. Han kunde fått vara eat the rich-mördaren istället. Roald har dock ingenting med Marienne att göra men storyn skulle fortfarande funkat om Joe var ansvarig för glasburen medan Roald var den som tröttnat på sitt rika umgänge och därför agerade som en inside man.

3. Kate får Joe gripen på sjukhuset efter att han erkänt mord

Kate och Joe i You säsong 4
Charlotte Ritchie spelar Kate som blir kär i Joe Goldberg.

Kate har på något sätt känts som den enda vettiga karaktären i det rika umgänget. Trots en galen far har hon valt att gå sin egen väg. Trodde man... Men äpplet faller tyvärr inte långt från trädet eftersom det visad sig att hon inte alls hade några problem att vara tillsammans med en mördare. När Joe räddas av polisen efter att ha hoppat från en bro dyker Kate upp på sjukhuset. Det som skulle kunna varit en ”äntligen åker Joe fast”-scen med tanke på att han erkände flera brott för Kate i sjuksängen blev istället en romantisk scen och ett lyckligt slut för Joe. Det hade varit bättre för alla om Kate löpte hela linan ut, bröt från sin far på nytt och fortsatte sin egna karriär utan inblandning från Joe. Istället blev hon i princip tillsammans med en yngre version av sin egen pappa.

4. Joe har egentligen suttit inne hela tiden

Joe Goldberg i säsong 4 av You på Netflix
Penn Badgley gör rollen som Joe Goldberg.

Istället för ett Fight club-slut där tittaren får veta att Rhys är ett alter ego hade det blivit en större överraskningseffekt om det visade sig att storyn inte alls gick till som det såg ut. När Joe tillfångatog Marienne skulle hennes plan att putta ner honom för trappan fungerat. Hon skulle hunnit rädda sig själv, låst in Joe i glasburen och kontaktat polisen. Joes upplevelse av eat the rich-mördaren och resorna inom Europa skulle vara en sorts fantasi vi tittare fick se utspela sig. En sorts resa i Joes inre värld med hjälp av nyheterna i fängelset om den eat-the-rich mördare som härjade i stan. Även lärarjobbet skulle kunnat vara ett drömscenario. En önskan om ett givande jobb som Joe faktiskt skulle vara bra på, om han fokuserade på litteraturen istället för på mord. Sista avsnittet kunde bestått av Joes riktiga vardag i fängelset med korta klipp till de faktiska andra karaktärernas liv. Liknande klippen vi fick se på Joe och hans påhittade version av Rhys.

Första delen av You säsong fyra släpptes den 9 februari i år. Del två släpptes en månad senare, den 9 mars. Totalt sett består den fjärde säsongen av 10 avsnitt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons