Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllopHöstens trender

Vårmode 2022 – säsongens viktigaste trender och tendenser

16 dec, 2021 
Vårmode 2022: Säsongens viktigaste modetrender och plagg
Vilka är de största trenderna i vårmodet 2022? ELLEs Fashion Director Elina Grothén hjälper dig få koll på säsongens största och viktigaste trender, detaljer, plagg och tendenser!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När vi lyfter blicken mot vårmodet 2022 ser vi framför allt att en rad årtionden tar över – 00-talet gör bland annat storstilad comeback, äntligen eller? Midjan har flyttat nedåt. Kortkort tar över och pastellerna syns överallt.

Paris Fashion Week: Häng med ELLEs Fashion DirectorBrand logo
Paris Fashion Week: Häng med ELLEs Fashion Director

VÅRMODE 2022 – vilka trender är mest populära 2022?

Vi ser även ett mer avklätt, kroppsnära mode. Vårens modetrender 2022 innehåller en hel del roliga och lekfulla inslag, och förhoppningsvis blir du lite klokare på hur du kommer vilja klä dig i vår efter att ha läst ELLEs stora trendrapport för vårmodet 2022.

Annons

ELLE har samlat de viktigaste trenderna för våren 2022. Här är ELLEs stora trendrapport för hur du kommer vilja klä dig i vår!

Scrolla ner och läs mer om varje trend och se alla bilder

Här är vårens viktigaste trender 2022:

 • Draperat
 • Den nya uniformen
 • 00-talsnostalgi (Y2K-eran är tillbaka)
 • Korsetten gör entré
 • Randigt
 • Sporty spice
 • Stickat
 • 80-talsmode
 • Bruddrömmar
 • Bodycon – det kroppsnära modet
 • Lekfull futurism
 • Beach bum

HÄR ÄR vårens STÖRSTA MODETRENDER 2022:

1. Draperat

Nu dras vi till det historiska. Året må vara 2022, men det blåser antika, sofistikerade modevindar. I en tid när allt är high-tech blir historiska tillbakablickar en naturlig motreaktion. Det tidiga vårmodet visar tydliga referenser till både poesi, historia och konst – en kärlekshistoria som pågått länge, men som det just nu slår heta gnistor om. Tänk klassiska draperingar, tunikor och guldglänsande juveler. Volym och djup är en viktig ingrediens i kollektionerna, från Loewe till Rick Owens.

Draperad pastellfärgad klänning vårmode 2022
Loewe.
Annons
Draperad blus Jil Sander 2022
Jil Sander.
Beige draperad klänning 2022
Sportmax.
Annons
Draperad klänning trend
Rick Owens.

Här har vi samlat draperade plagg att bära våren 2022!

2. Den nya uniformen

Jobb- och skolåtergången efter ledigheten ser kanske inte riktigt ut som du minns. Tänk i stället: omformade kabelstickade tröjor, nya proportioner av mini och rugbypolos. Miu Miu skapade habegär så snart deras kollektion presenterades under Paris modevecka. Minikort korta plagg var i fokus. Frågan är hur många som tar fram saxen?

Minikort kjol trend 2022 Miu Miu
Miu Miu.
Annons
Collegetröja
Lacoste.
Y/Project.
Annons
Raf Simons.

3. Korsetten gör entré

Efter alla bekväma- och mjuka plagg, kommer korsetten som ett brev på posten – raka motsatsen till de vi den senaste tiden burit. I vår inspirerar den viktorianska eran med dess tydliga silhuett, där korsetten är ett viktigt inslag. Designers har vänt och vridit på det traditionella och visar nu korsettliknande plagg och accessoarer skapade för styrka och befrielse – inte begränsning! Acne Studios, Sportmax, Dior och Givenchy var alla överens om att den korsetten är vårens hetaste plagg!

Annons
Acne Studios korsett 2022
Acne Studios.
Vit korsett Givenchy
Givenchy.
Annons
Korsett vårmode 2022
Sportmax.

4. 00-talsnostalgi (Y2K-eran är tillbaka)

Förhoppningsvis är det inte någon som har missat att 2000-talet är tillbaka i modebilden igen! Vi anade årtiondets tillbakagång redan förra våren men det är först nu som den låga midjan och de kortkorta topparna gör entré på riktigt. Blumarine, Coperni, 16arlington och Acne Studios håller alla 00-talet varmt om hjärtat.

LÄS MER: Paris Hiltons oförglömliga looks från 00-talet

Y2K-look våren 2022
Blumarine.
Annons
00-talet är tillbaka i modet våren 2022
Coperni.
Y2K, 00-talet är tillbaka i modet
16Arlington.
Annons
Acne Studios knickers vårmode 2022
Acne Studios.

5. Randigt

Randen har letat sig tillbaka in i modebilden igen och det har blivit dags att läsa mellan raderna när allt från klänningar, skjortor och hela set försöker säga något!

Randig chanel-kavaj
Chanel.
Annons
Röd och vit randig klänning
Schiaparelli
Svart och vit randig klänning
Carolina Herrera.
Annons
Svartvit klänning Balmain
Balmain.

6. Sporty spice

2022 är det lätt och rätt att åtminstone se sportig ut. En rad modeskapare har hämtat influenser från sportvärlden och vi är ju många som redan känner oss hemma i träningsbyxor och fritidskläder vid det här laget. Hos Loewe var träningsoverallen skulptural och ballongformad. Hos Dior knockades vi av referenserna till boxningsvärlden. Daniel Lees sista vårkollektion för Bottega Veneta resulterade i en av modehusets sportigaste kollektioner hittills med dekonstruerade träningskläder, tennisreferenser.

Annons
Sportplagg vårmode 2022
Bottega Veneta.
Loewe tracksuit
Loewe.
Annons
Boxarshorts Dior
Dior.
Bomberjacka Hermès
Hermès.
Annons

7. Stickat

Modeskaparnas kärlek till hantverk och stickat ser inte ut att försvinna på ett bra tag. Vårsäsongen bjuder på nya intressanta former, proportioner och vävtekniker. Givenchy, Gabriela Hearst, Chloé och Paco Rabanne visade alla prov på lekfulla stickningar och psykedeliska tryck!

Givenchy.
Chloé.
Annons
Paco Rabenne.
Gabriela Hearst.
Annons

8. 80-talsalmode

Vi blickar mot 2022 och ser 1980-talet. En rad referenser till 80-talets djärva men eleganta stil gör comeback. Spana på Versace, Valentino och Saint Laurent för färg- och stilinspiration. Den sistnämndas vårkollektion såg ut att vara hämtad direkt från Dynastin, 1980-talets glamourösa såpopera.

80-tals mode är tillbaka
Saint Laurent.
1980-talet är påväg tillbaka i modebilden igen 2022
Valentino.
Annons
Versace.

9. Bruddrömmar

Efter x-antal inställda bröllop den senaste tiden är det inte konstigt att vi vill drömma oss bort. Även om du inte tänker att säga ”ja” 2022, betyder det inte att de inte finns anledning att dyka upp i helvitt. Våren bjuder på en rad drömlika brudklänningar från Simone Rocha, Louis Vuitton, Saint Laurent och Alexander McQueen.

Brudklänning i spets Simone Rocha
Simone Rocha
Annons
Skir brudklänning Louis Vuitton
Louis Vuitton.
80-tals brudklänning med axelvaddar och djup rigning
Saint Laurent.
Annons
Tuff brudklänning McQueen
Alexander McQueen.

10. Bodycon – DET kroppsnära modet

Det enkla minimalistiska 90-talet håller fortfarande ett stadigt grepp om modet – som den här säsongen handlar om en rebellisk, subversiv förförelse där både kroppspositivism som provokation ryms! Tänk kroppsnära silhuetter, gärna i svart och med någon form av cut-out!

bodycon mode 2022
Christian Siriano.
Annons
Michael Kors.
Valentino.
Annons
Burberry.

11. Lekfull futurism

Louis Vuittons chefsdesigner Nicolas Ghesquière presenterade i vanlig ordning en tidsresa av gammalt och nytt – och en rad andra designers hade också valt att låta kreativiteten flöda av historiska årtionden som futuristiska inslag!

Louis Vuitton.
Annons
Givenvhy.
Loewe.
Annons
Balenciaga.

12. beach bum

Vad vore en vårsäsong utan härligt badmode? Längtan till varmare breddgrader har officiellt börjat. Chanels chefsdesigner Virginie Viard visade fram en rad chica svartvita badkläder medan Valentino bjöd på härliga tropiska mönster. Och Rejina Pyo gick till och med så långt som att presentera sin vårkollektion i ett badhus i London.

Chanel bikini 2022
Chanel.
Annons
Isabel Marant bikini 2022
Isabel Marant.
Valentino.
Annons
Badmode 2022
Rejina Pyo.

Foto: Imaxtree

Annons