Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Superstylisten Amanda Persson släpper egen kollektion

10 feb, 2023 
AvSofia Edgren
Superstylisten Amanda Persson släpper egen kollektion
Vägen till drömjobbet tog ett decennium och lärde henne värdet av att pusha sina gränser. Och att våga uttala sina visioner. Nu har Amanda Persson en egen minikollektion på gång, hon stylar artisten Daniela Rathana – och siktar vidare mot internationella stjärnor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Daniela Rathana om mode och skönhetBrand logo
Daniela Rathana om mode och skönhet

Vikten av att uttala sina drömmar kan vara det bästa rådet Amanda Persson fått i sitt liv. Uppmaningen från hennes pappa innebar bland annat att hon skrev ner “Daniela Rathana” i sin dagbok för ett par år sedan. Då visste inte Amanda hur stor betydelse affirmationen skulle ha för hennes framtida karriär. Att hon bara ett år efter en period av stagnation och stress skulle jobba som artistens stylist. Och dessutom ha hittat det hon i dag kallar sitt drömjobb.

– Jag och Daniela talar samma språk och har samma vision. Det har funnits en ömsesidig tillit sedan dag ett. Att hon peppat mig så och givit mig fria händer har gett mig en ny tro på mig själv. Som även gör att jag hela tiden pushar mina gränser, säger Amanda.

Amanda Persson tror stenhårt på vikten att uttala sina drömmar och det är det bästa rådet hon har fått i sitt liv.

Vi ses på Södermalm i Stockholm. Amanda har precis landat från en vecka i New York där hon besökt sin bror, R&B-artisten Sebastian Mikael. Men är man stylist i metropolen kan jobbrelaterad research knappast undvikas. Det blixtrar i blicken när Amanda berättar om stadens otaliga tyg- och second hand-butiker.

Annons

– Människorna är något av det bästa med New York. Jag slutar aldrig att inspireras av hur kompromisslöst och ohämmat många klär sig. Jag älskar deras oblyga sätt och att de aldrig håller inne med en komplimang, säger Amanda.

Trots den där förmågan att uttala sina visioner högt, fick hon inte drömjobbet över en natt. Amanda Persson har knogat på i modevärlden i över ett decennium. Därtill har mode, kläder och styling varit hennes största intresse så länge tillbaka hon kan minnas. Uppvuxen med en designer tillika textilkonstnär till mamma och en smyckedesigner till pappa – båda är hennes största inspirationskällor i livet – var det högt i det kreativa taket i barndomshemmet i Göteborg. Amanda berättar hur hon som liten åkte med på textil- och smyckemässor runt om i Europa och hur hon stylade kompisar till skolshower i mellanstadiet.

Mode, kläder och styling har varit Amanda Perssons största intresse så länge tillbaka hon kan minnas.

Under uppväxten peppade föräldrarna ständigt henne och brodern till kreerande och mammas ateljé var Amandas favorittillhåll. Samtidigt såg hon hur mycket eget företagande inom skapande faktiskt krävde. Det blev en bidragande faktor till att hon bestämde sig för att prova den akademiska vägen efter gymnasiet. Med ett begynnande intresse för hållbarhet började Amanda läsa samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet på Handels i Göteborg.

Utbildningen var tre år, men efter två terminer hoppade hon av eftersom hon saknade det kreativa så mycket och dessutom var mest intresserad av utbildningens sista del om förnybar energi. I stället blev det ett halvårs studier inom fashion marketing på Berkeley i New York, följt av fyra år i London med en kandidatexamen i fashion marketing på Istituto Marangoni. Skolan var ”okej”, men Amanda betonar staden Londons betydelse både karriärmässigt och på ett personligt plan.

London har haft en stor betydelse för Amanda både på ett personligt plan och karriärsmässigt

– Jag ansträngde mig för att hänga med London-britter. Jag kom in i en krets där många jobbade inom musik och mode. Klubbarna, eventen och musikscenen gjorde starkt intryck på mig. Det har präglat mina preferenser, min stil och mitt uttryck massor.

Annons

Hur kom du in i modebranschen?

– Jag blev lite deppig när jag flyttade hem till Göteborg från London 2015. Kontrasten var så stor och påtaglig. Men jag lyckades få ett kul jobb som stylist på Monki. Där träffade jag Daniela Rathana för första gången när jag stylade henne för en kampanj.

Det var på Monki som Amanda Persson och Daniela Rathana träffades för första gången när hon stylade artisten för en kampanj

Du designar och syr både till dig och Daniela. Var lärde du dig det?

– Till stor del av min mamma som hade eget klädmärke under min uppväxt. Samtidigt kände jag länge att jag saknade praktisk kunskap inom design och sömnad. Jag tog tjänstledigt från Monki och pluggade ett år design och mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin i Stockholm. Det är bland det bästa jag gjort! Det är extremt tillfredsställande att ha en vision man kan omsätta i praktiken. Sedan jag gick utbildningen har jag inte kunnat sluta experimentera med plagg jag vill göra.

Annons

När tog du steget från anställd till egen?

– Jag trivdes bra på Monki, men efter ett tag kände jag att jag slutade utvecklas. Jag hade blivit för bekväm i min arbetsroll och slutade utmana mig själv. Samtidigt var jag stressad, hade prestationsångest och var rädd för förändring. Jag var extremt hård mot mig själv och hade en bild av mig själv som otillräcklig. Det var som att jag satt fast i min egen rädsla. Men jag hade följt Daniela Rathana i sociala medier sedan jag stylade henne. Jag älskade hela hennes uppenbarelse och tänkte att hon vore en dröm att få jobba med. Vilket jag också uttalade högt för mig själv – och skrev ner. En dag såg jag att hon nominerats till en grammis … jag tog mod till mig och skickade ett DM på Instagram. Jag skrev att jag ville styla henne på Grammisgalan och fick svar direkt: JAAA!! Det var 2021 och sedan dess har vi jobbat ihop.

Amanda Persson både designar och syr sina egna plagg

Hur ser ert samarbete ut?

– Det handlar mycket om att jag lyssnar på Danielas låtar och tankar om hur hon vill uppfattas. Jag översätter det till looks och outfits. Inför inspelningen av Så mycket bättre satte vi oss på Teaterbaren, beställde massa vin och drog igenom låtarna. Daniela har ett fantastiskt språk och hennes texter får hela mitt huvud att jobba. Ofta får jag en tydlig bild av looken jag vill skapa och sedan letar jag precis överallt. Från second hand till plagg av nya designers. Ofta hittar jag sådant som jag syr om också. Vi har samma vision vad gäller hennes stil, mitt jobb är att vrida till och framhäva den ännu mer. Jag går igång på lack och läder och har alltid gillat fetish goth. Gärna med en touch av science fiction, haha.

Annons

Vilka motgångar har du stött på i karriären?

– Tron på mig själv har varit mitt största hinder. Jag har fastnat för att jag inte trott att jag varit tillräckligt bra. Man är sin egen värsta fiende. Men mycket släppte tack vare Danielas enorma pepp och tro på mig. Och när man väl kommer ur sin bekvämlighetszon kan vad som helst hända. I dag försöker jag pusha mig själv över nya gränser hela tiden. Jag är inte längre så rädd för att göra fel heller. Ofta kommer det bästa ur misstagen man gjort.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag har precis börjat ta fram en egen minikollektion, för att utforska vad som kan komma ur en sådan process. Utöver att göra helt nya plagg är jag inne på att jobba med remakes och upcycling – att göra om befintliga plagg. Och så vill jag jobba med Rihanna någon gång. Det måste jag skriva ner!

Amanda Persson har precis börjat ta fram sin egen minikollektion och framtidsdrömmen är att någon gång på få jobba med Rihanna

Amanda Perssons fem bästa tips till dig som vill bli stylist

1. Börja som assistent

Som assistent ser du hur olika produktioner fungerar och får kontakt med människor i branschen. Kontakta en stylist och fråga om hen behöver en assistent.

Annons

2. Bygg upp din portfolio

Teama upp med likasinnade och styr upp egna plåtningar som ni kan använda för att bygga upp en portfolio.

3. Var en problemlösare

Som stylist behöver du vara en MacGyver som kan komma på praktiska lösningar snabbt.

4. Var unik

Hitta din egen stil och nischa in dig på den. Det gör att du sticker ut och att andra känner igen dig.

5. Gå din egen väg

Kontakta personer du vill samarbeta med. Och kom ihåg att det finns flera vägar att gå. Hitta den som passar dig och se till att ha kul på vägen.

Ett av Amandas tips för att bli stylist är att våga vara unik

Amandas 5 instafavoriter att följa

– Tron på mig själv har varit mitt största hinder. Jag har fastnat för att jag inte trott att jag varit tillräckligt bra. Man är sin egen värsta fiende, säger Amanda Persson.

FAKTA

Namn: Amanda Persson.
Ålder: 33 år.
Yrke: Designer och stylist åt bland annat Daniela Rathana.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med en egen minikollektion och projekt med Daniela Rathana under våren.
Följ: @amandabpersson

Foto: Beata Holmgren/Studio Femme

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons