Populärt: Sofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serierBoktipsKrönikor

Bretman Rock: ”En ostoppbar bitch”

04 nov, 2022 
AvLouise Berglund
Bretman Rock i intervju med ELLE
Från en viral contouring-video till de röda mattorna. ELLEs Louise Åström möter skönhetsikonen, Hawaiis Hannah Montana, Bretman Rock i en exklusiv intervju om allt från stjärntecken till ångest.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bretman Rock är din selfiecoachBrand logo
Bretman Rock är din selfiecoach

Bretman Rock sitter i hår och smink. Runt halsen har han något som ser ut som en resekudde i metall. Det visar sig vara en ny typ av fläkt som matchar hans klarblå outfit – ett set med utsvängda byxor. Det här är hans första gång i Stockholm.

– Jag kom i rätt tid, det är så varmt hemma så jag behövde en förändring av väder. Och så har jag den här söta skinnkostymen som jag inte riktigt kan ha på mig på Hawaii och jag behövde en plats att bära den på så duh, jag kom till Sverige.

Det är slutet av september och solen skiner. Bretman verkar inte veta vilken tur med vädret han faktiskt har.

– För det första är det så kallt här och för det andra är det så rent! Det känns som att jag skulle kunna slicka marken utan att bli sjuk.

Annons

Bretman Rock blev känd efter en contouring-video

Allt började med en contouring-video som blev viral. Spola fram ett par år i tiden och Bretman Rock är en skönhetsikon som kvalat in på Forbes 30 under 30 och även har en egen realityserie på MTV som nu fått en andra säsong. Jag är nyfiken på om han hunnit stanna upp och reflektera över de sakerna.

– Girl, det känns som att jag inte ens hinner sätta mig ner och smälta allt jag gör. Till och med nu känner jag att jag glömt att det har hänt. Så tack för att du påminner mig.

Bretmans senaste uppdrag är som global ambassadör för Klarna. Han är i Sverige för att spela in en reklamkampanj ihop med Felix Sandman. Vi ses på huvudkontoret på Sveavägen. Det är söndag och lokalen är tom, förutom teamet som är på plats.

Bretman Rock i stor intervju med ELLE
”Jag är Hawaiis Hannah Montana”, säger Bretman Rock.

Den som följer Bretman vet att han ofta reser i jobbet. Hemma på Hawaii bor han mitt i naturen med sina hundar och det senaste tillskottet: två kycklingar som heter Marites och Martin, beställda online och kläckta i en äggkläckningsmaskin.

Annons

Hur är det att leva ett liv med så stora kontraster?

– Jag har svurit på att jag är Hawaiis Hannah Montana. Så det är coolt att leva båda liven antar jag. Men samtidigt kan det bli lite förvirrande. Speciellt för min systerdotter. Hon håller precis på att upptäcka vem Bretman Rock är. Jag tror att hon börjar inse att jag har pengar och nu måste jag köpa Roblox-pengar till henne hela tiden.

Det kan bli dyrt…!

– Ja. Jag antar att jag inte inser att jag lever ett dubbelliv förrän min systerdotter börjar kalla mig Bretman Rock.

Hur grundar du dig själv?

– Jag har växt upp väldigt spirituellt. Om du håller dig grundad behöver du inte grunda dig. Jag tror bara att jag är en väldigt grundad varelse. Många gånger tror jag bara att jag måste påminna mig själv att vara tacksam. För att vara ärlig har alla dessa calltimes gjort mig ansträngd men det är bekymmer jag bara kunde drömma om när jag var 16 på Hawaii, delade ett rum med min mamma och sov på golvet.

Annons

Det känns som att du har bra självförtroende. Har du alltid haft det?

– Ja, min pappa är också lejon och jag vet att hela lejongrejen är självförtroende och såna saker. Men jag tror också att det är något med att vara uppfostrad av en metrosexuell man. Min pappa hade superlångt hår. Han hade en 12-stegs koreansk skönhetsrutin innan det ens var en grej. Så han förtjänar credit. Min mamma är skorpion. Jag vill inte göra hela min personlighet till att handla om stjärntecken men min mamma lät ingen ge henne skit. Jag har fått min skönhet från min pappa och min attityd från min mamma. Och med de två kombinerade får du en ostoppbar bitch.

Bretman Rock berättar om sina förebilder
”Jag har fått min skönhet från min pappa och min attityd från min mamma”.

Guldcitat, hinner jag tänka. Jag berättar också sanningen för honom, att horoskop hör till en av de dagliga samtalsämnena på ELLE. Jag vet vilka stjärntecken alla mina kollegor är.

Annons

”Ett coolt sätt att trigga många medelålders män på”

För ett år sedan skrev Bretman Rock historia i korsett och kaninöron då han blev den första öppet homosexuella mannen att pryda omslaget av Playboy.

– Jag vill inte låta som en repig skiva men det var verkligen något jag kände att jag manifesterat. Min manager och jag gjorde en dreamboard och jag sa att jag ville bli en sexikon. När du ser playboykaninen tänker du på sex… ikoner, lägger han till och skrattar.

– Två år senare möter jag castingansvarig på Playboy medan jag stod i kö och väntade på sushi. Två månader senare fick jag erbjudandet om omslaget. Det var ett coolt sätt att trigga många medelålders män på.

Jag upplever att gen z tycker att du är cool medan äldre personer, som dina hatare, alltid försöker branda dig eller sätta en etikett på dig. Hur hanterar du det?

– Det gör jag inte. Jag låter dem hantera det. Det är inte mitt problem. Verkligen inte. Jag är bara mig själv, girl. Vi ska ändå dö snart, så.

Annons

Ser du dig själv som en förebild?

– Ser förebilder sig själva som förebilder? Ser jag mig själv som en förebild? Inte en bra sådan isåfall, haha! Men jag ser mig själv som en förebild.

På vilket sätt?

– Jag hoppas att människor ser på mig och ser hur långt det kan ta dig om du är dig själv. Ibland är jag nog lite för mycket av mig själv, tror jag. Men jag hoppas att barn får se mig som ett poc island kid som egentligen inte har någon jävla anledning att vara i Sverige och göra reklam och jinglar. Men jag är här för att jag trodde på mig själv, har varit mig själv i allt mitt innehåll och i allt jag gör. Jag hoppas att det är vad de tar med sig från mig. Men mycket mindre svärande.

Kämpar du någonsin med din självkänsla eller ångest?

– Självkänsla… har jag. Väldigt mycket självkänsla. Ångest. Ja. Jag tror att många personer inte inser det. Jag visar inte det så mycket. Speciellt i situationer som denna. Men jag har väldigt mycket social ångest ibland. Det tar mig en stund att samla mig. Speciellt om jag är hemma eller ska göra ärenden. Jag måste tänka i 20 minuter innan jag går till Target.

Annons

Vad är det som gör dig orolig? Är det att möta människor eftersom de vet vem du är, eller vad är det som triggar det?

– Jag tror att det är pressen av att jag aldrig vill låta som att jag inte uppskattar det jag gör. Men ibland tror jag människor förväntar sig att jag alltid ska vara på. Liksom Bretman Rock. Jag kan inte vara på Target och kolla på deodoranter och vara helt ”aha biatch”. Jag vill bara ta min deodorant och gå. Jag tror att det sitter i mitt huvud, som den mesta ångesten gör. Det är aldrig personers fel för att vara ärlig.

Vad gör du för att lugna dig själv? Hur kommer du över det?

– Jag tar med mig min kusin vart jag än går. Bara att ta med sig någon. Någon som förstår mig. Och hon vet allt jag tänker innan jag själv gör det. Hon kan mitt schema utantill. Att ha någon som känns bekant där hjälper mycket. Jag gillar att vara själv men inte ensam.

Det går inte att träffa Bretman Rock utan att diskutera klädstil och mode. Ena dagen hoppar han hopprep i en Rocky Balboa-outfit i garaget och andra dagen har han lånat samma Roberto Cavalli-klänning till gala som Aaliyah bar år 2000.

Bretman Rock berättar om sin klädstil
”Kvinnors kläder kommer alltid vara bättre än mäns kläder. Så varför inte bara bära dem?”.

Hur skulle du själv beskriva din stil?

– Jag tycker för det första att allas stil ska baseras på deras humör. För det andra har min stil alltid varit ickebinär, innan jag ens hörde om vad ickebinär var. Jag tror att det är gåvan av att vara fattig. Jag hade inget annat val än att bära damjeans för de var på rea. Och för att vara ärlig är de sötare. Jag älskade att leta igenom min mammas kläder, framför pappas tråkiga kläder. Kvinnors kläder kommer alltid vara bättre än mäns kläder. Så varför inte bära dem? Jag har alltid varit alla pronomen. På mitt språk har vi inte riktigt han eller hon. Det är så kläder alltid borde vara. Fuck labels, girl.

Annons

Vad tycker du om scandi-fashion? Hur tycker du att folk klär sig här?

– Jag känner att alla borde klä sig mer i skandinaviskt mode. Det är så gulligt. Det ser inte bara ut som en filminspelning, människorna ser ut som att de är en del av filmen. Det känns som att jag är i en film här.

Skönhet är en stor del av ditt varumärke. Du kan mycket och jag känner verkligen att jag möter en skönhetsperson idag. Hur viktigt är skönhet och vad betyder skönhet för dig i ditt liv?

– Varje gång jag tänker på skönhet tänker jag på min farmor. Hon tog kyrkan lite för seriöst, tror jag. Många utländska farmödrar gör sig redo för kyrkan som att de gör sig redo för metgalan. Jag har adhd och min pappa brukade alltid få mig att lägga pussel innan kyrkan. Men han fattade ju inte att om du låter mig lägga samma pussel varje söndag så kommer jag lära mig att göra det snabbt. Så jag gjorde klart pusslet och brukade springa till min farmors rum där hon gjorde sig i ordning. Jag brukade sitta exakt som jag gör nu.

Annons

Hela intervjun har jag tänkt på hur elegant Bretman sitter. Det ser ut som att han är uppväxt på en divan. Klackarna med hög platå vilar liksom på fronten av skon och han sitter som om han skulle bli avmålad, alternativt var en livs levande sjöjungfru, men med mer volym i håret.

– Jag ville alltid ta på hennes parfym och strumpor. Jag tror att det var första gången jag förälskade mig i kvinnan och skönhet. Och konsten att göra sig i ordning och skämma bort sig själv. Jag känner att det är så underskattat. Min favoritstund på dagen är när jag gör mig i ordning. Det är en ursäkt att stirra på mig själv i två timmar.

Bretman Rock berättar om sin frisyr
”Min favoritstund på dagen är när jag gör mig i ordning”.

Vad är din go to-look?

– Athleisure, volym i håret och massor av solskydd. Jag är i min solskyddsera just nu. Jag är besatt av att testa och ha solkräm på mitt ansikte.

Annons

Ditt hår är alltid otroligt. Volymen! Har du någon hemlighet du kan avslöja?

– Min hemlighet är att vara lejon, seriöst. Jag föddes med en man!

Så om man inte är ett lejon…?

– Ja, jag är ledsen. Du hade mellan juli och augusti på dig att födas och du valde att inte göra det. Så ta konsekvenserna. Jag är ledsen att du är en vattuman med platt hår. Jag skojar bara!

Tur för dig att jag inte är vattuman, säger jag. Han skulle bara veta hur nära det var. Jag är fisk, tecknet efter vattumannen. Efter att Bretman givit mig råd i hur man tar selfies säger vi hejdå. Jag får en kram och ett aloha. När jag kliver ut i septembersolen känner jag hur hans självförtroende smittat av sig. Jag ska aldrig mer tänka att jag är ful på bild.

Annons