Stockholm Fashion Week SS22 – allt du vill veta om modeveckan

Fanny Ekstrand och Linn Eklund på Copenhagen fashion Week SS22.

Det har blivit dags att välkomna den svenska modeveckan tillbaka för under veckan bjuder Stockholm Fashion Week in till dagarna tre av både fysiska och digitala SS22-presentationer. ELLE uppdaterar dig givetvis med allt du vill hålla koll på – såhär följer du veckan allra bäst!
30 augusti, 2021

Minna Palmqvist

Efter en lyckad modevecka i Köpenhamn blickar vi nu mot en ny skandinavisk modescen för inspirerande dagar fyllda med kommande vårtrender. Det har blivit dags för vår alldeles egna svenska modevecka att ta plats! Stockholm Fashion Week är återigen tillbaka med designers och varumärken som under 31 augusti - 2 september kommer att presentera kommande SS22-kollektioner – i både digital och fysisk form.

På visningsschemat står bland annat välkända svenska namn som House of Dagmar, Ida Sjöstedt och Stylein men modeveckan bjuder även på spännande nya aktörer som Filippa Agaton, Zamina Scillasdotter och Linnea Lund (pst, läs mer om debutanterna i ELLEs exklusiva intervju här). I vanlig ordning kommer vi också att få ta del av inspirerande kreationer signerade Beckmans college of design och Swedish school of textiles.

Fanny Ekstrand och Linn Eklund på modeveckan i Köpenhamn.

Fanny Ekstrand och Linn Eklund på modeveckan i Köpenhamn.

Imaxtree

Följ modeveckan tillsammans med oss på ELLE

Likt förra säsongen är den svenska modeveckan tillbaka med digitala presentationer som en följd av Covid-19 men i och med att restriktionerna har lättat ska även en del mindre fysiska visningar och presentationer framföras på ett säkert sätt. Vi på ELLE håller dig uppdaterad med allt från inspirerande intervjuer med våra svenska designers, nya varumärken att hålla span på, de senaste trendspaningarna, hetaste looksen och såklart en hel del inspirerande streetstyle.

ATP Atelier

Tre ord som beskriver SS22?

– Något som kanske beskriver den här kollektionen och våra senaste kollektioner är chunkyness och feminitet. Vi har en balans i kollektionen med det bekväma i chunky och det femina i high heels. Sen har vi också platforms och flatforms som vi kallar dem i den här kollektionen, som är en del av chunky-konceptet.

Var tror ni att modet är påväg framåt?

– Jag tror absolut att folk är sugna på att göra sig fina. Men med det sagt så tror jag också att man har lärt sig något under den här pandemin och man har gått in i en bekvämlighetszon som man inte heller vill släppa helt, säger ATP Ateliers Maj-La Pizzelli.

ATP Ateliers Maj-La Pizzelli berättar om SS22
3:49

Efter reklamen: ATP Ateliers Maj-La Pizzelli berättar om SS22

(3:49)

Slå på ljud

Stylein

Berätta om SS22.

– När jag designar kollektioner så utgår jag alltid från en musa. För den här vårkollektion så såg vi henne gå runt på Londons gator, vibrerande puls och citykänsla. Jag är så sugen på att klä upp vår musa och våra kunder. Vi jobbar lite mer skräddat men med en sportig touch, berättar Elin Alemdar.

Styleins Elin Almedar berättar om SS22
2:45

Efter reklamen: Styleins Elin Almedar berättar om SS22

(2:45)

Slå på ljud

Rodebjer

Berätta om ert hållbarhetstänk.

– Hållbarhet har egentligen varit en del av varumärket från början men när jag började för tjugo år sedan så var folk inte lika intresserade av det. Jag har jobbat lite i motvind och har kört med återvunnen polyester väldigt länge. Det är ett väldigt bra material eftersom det är helt cirkulärt. Nu känns det väldigt roligt att hållbarhet är så mycket på tapeten just nu hos kunder och i branschen. Vi är mycket i vår samtid och det känns väldigt roligt, berättar Carin Rodebjer.

Carin Rodebjer berättar om SS22
3:02

Efter reklamen: Carin Rodebjer berättar om SS22

(3:02)

Slå på ljud

House of Dagmar

Var tror ni att modet är påväg framåt?

– Jag tror att det kan ta sig två vägar. En del kanske vill gå all in på partyblåsan, glitter och glamour, vilket är fantastiskt. Vi på Dagmar kommer att fortsätta med vårt hållbarhetsarbete och jobba väldigt hårt med att se till att varje kollektion har sitt ändamål och att det finns en anledning för varje plagg och look att finnas där, säger Sofia Wallenstam.

House Of Dagmar berättar om SS22
3:01

Efter reklamen: House Of Dagmar berättar om SS22

(3:01)

Slå på ljud

Iggy jeans

Vad tänker du på när du hör SS22?

– Hållbarhet och jag tänker mycket på nyfikenheten jag har för innovation och nya lösningar på hur man kan skapa kläder på en miljövänligt vis, berättar Ingrid Berg.

Iggy Jeans Ingrid Berg berättar om SS22
1:52

Efter reklamen: Iggy Jeans Ingrid Berg berättar om SS22

(1:52)

Slå på ljud

Minna Palmqvist

Vilken är din favoritpiece?

– Det är en skjorta som heter Under pressure, som jag har skapat i trycket i en mangel. Sen har jag fäst materialet med ett broderi med en maskin som jag har i min studio. Den känns väldigt representativ för den stämningen jag jobbar mot att uppnå.

Minna Palmqvist om klädserien inför Stockholm Fashion Week
3:49

Efter reklamen: Minna Palmqvist om klädserien inför Stockholm Fashion Week

(3:49)

Slå på ljud

Följ veckan allra bäst här på ELLE.se och @ellesverige för dagliga uppdateringar. Läs mer om modeveckan och schemat på stockholmfashionweek.se.

Foto: Imaxtree