Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskorELLE-galan

Stilikonen Iris Apfel är död

02 mar, 2024 
AvCassandra Lindblom Riso
iris apfel orange jacka svarta glasögon
TT
Färgsprakande, maximalistiska Iris Apfel fick sitt stora genombrott i modevärlden som 80-åring och blev en självklar stjärna på modehimlen med sin signaturstil. Nu har stilikonen gått bort, 102 år gammal.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är stilikonens Iris Apfels bästa looksBrand logo
Här är stilikonens Iris Apfels bästa looks

Modeikonen, designern och affärskvinnan Iris Apfel är död, 102 år gammal. Hennes talesperson bekräftade tidigt under lördagen för New York Times att hon gick bort i bostad i Florida på fredagen, och senare delades en porträtt med texten "Iris Barrell Apfel 29 augusti 1921 – 1 mars 2024" på hennes Instagram med tre miljoner följare.

Nu sörjs stjärnan i branschen världen över. "Hon bemästrade verkligen konsten att leva. Tack för din energi och inspiration", skriver artisten Lenny Kravitz i en hyllning till Iris på Instagram.

Iris Apfels breda karriär

Stilikonen föddes den 29 augusti 1921 i Queens och började sin karriär inom textilindustrin och som inredningsarkitekt. Genom åren har hon inrett Vita huset åt hela nio olika presidentfamiljer och hon var tidigt ett känt namn i den amerikanska societeten.

Annons

Den offentliga karriären tog fart 2005 då Metropolitan Museum of Art i New York ställde ut 40 av hennes eklektiska outfits från hennes privata garderob som en hyllning till hennes personliga stil. Snabbt tog Iris Apfel modevärlden med en färgstark storm och hon fick sitt stora genombrott vid 80-årsåldern. Genom åren har hon gjort sig känd för sin iögonfallande signaturlook där skarpa glasögon och ett klarrött läppstift ofta mixades med haute couture, vintage och oversize-smycken.

– Jag har ett helt nytt liv sedan jag blev upptäckt. Min man och jag skrattar ofta åt det eftersom jag inte gör något annorlunda nu än vad jag gjorde tidigare. Jag slog igenom över en natt, men det tog ett helt liv att komma hit, sade Iris i en intervju med ELLE 2012.

iris apfel
Iris Apfel kommer alltid bli ihågkommen för sin ikoniska stil.TT

Fick modellkontrakt som 97-åring

Och åldern till trots blev Iris aldrig den klassiska pensionären. På ålderns höst designade hon allt från läppstift till glasögon och som 97-åring signade hon ett modellkontrakt med IMG Models, agenturen som bär andra supermodeller som Gigi Hadid. Som 100-åring blev hon den äldsta någonsin att avbildas som Barbie-docka och så sent som 2022 släppte hon en kollektion med H&M. Och ålder stod aldrig i vägen för Iris.

Annons

More is more & less is a bore

Iris Apfel

– Om en kvinna har sin egen stil och vet vem hon är, behöver hon inte klä sig för att vara 60 eller 20 eller 90. Jag vill att du ska vara lycklig. Jag brukar säga att det är bättre att vara lycklig än välklädd. Gör din grej, sade hon om sin maximalistiska stil i en intervju.

"More is more & less is a bore" står det att läsa i Iris biografi på Instagram, vilket ramar in hur världen kommer minnas Iris. Excentriska Iris sade själv i en intervju att hon vill bli ihågkommen som en kraft som gav glädje åt modevärlden. Vila i frid, Iris.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons