Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Kändisvärldens mest skandalomsusade klänningar genom tiderna

16 mar, 2022 
AvEmma Castman
Skandalklänningar genom tiderna
Beyoncé, Rihanna och Bella Hadid är tre exempel på stjärnor vars röda mattan-looks har skapat rubriker runt om i världen. Spana in några av de mest uppmärksammade ”skandalklänningarna” genom tiderna – vilken är din favorit?
Annons
Filmklänningarna som skrev om modekartanBrand logo
Filmklänningarna som skrev om modekartan

Vissa röda mattan-looks etsar sig fast i minnet för alltid. Vi tänker till exempel på Lady Gagas köttklänning från 2010 eller Dianas ”hämndklänning” från 1994. Nedan listar vi ytterligare exempel på ikoniska klänningar som få har glömt!

Skandalklänningar vi minns

Bella Hadid, 2016

Bella Hadid 2016

På filmfestivalen i Cannes var Bella Hadid klädd i den här specialsydda Alexandre Vauthier Couture-klänningen – och rubrikerna blev snabbt många. Hon bar nämligen ingenting under klänningen och i medier runt om i världen hyllades modellen för sitt vågade klädval. Bellas stylist berättade senare att klänningen hade en inbyggd silkesbody.

Annons

Miley Cyrus, 2015

Miley Cyrus 2015

Innan Miley Cyrus var värd för MTV Video Music Awards 2015 poserade hon för kamerorna iklädd en silvrig Versace-klänning. Den metalliska looken uppmärksammades inte helt oväntat av flertalet journalister på plats, däribland New York Daily News som beskrev den som en ”ljuskrona som hålls upp av hängslen”.

Beyoncé, 2015

Beyoncé 2015

På Met-galan 2015 gjorde Beyoncé entré i en klänning som utan tvekan har kommit att bli en av de mest uppseendeväckande genom tiderna. Den transparenta kreationen dekorerad med glittriga juveler i blommönster är signerad Givenchy.

Annons

Rihanna, 2014

Rihanna 2014

På modevärldens stora gala CFDA awards i New York 2014 stal Rihanna minst sagt showen med sin genomskinliga fisknätsklänning täckt med strass. Kreationen är designad av Adam Selman, och i tidigare intervjuer har han berättat att de applicerade över 230 000 kristaller på tyget…

Angelina Jolie, 2012

Angelina Jolie 2012

På Oscarsgalan 2012 blev Angelina Jolies röda mattan-entré minst sagt uppmärksammad. Det var när hon poserade i sin svarta Versace-klänning med hög slits som looken blev viral och hashtaggen #AngiesRightLeg trendade på sociala medier.

Annons

Lady Gaga 2010

Lady Gaga 2010

Köttklänningen, som den numera kallas, var faktiskt Lady Gagas tredje look på VMA 2010. Dressen skapades av Franc Fernandez och var främst gjord av flankstekar. Enligt uppgifter ska den ha vägt hela 16 kilo.

Björk, 2001

Björn 2001

Klänningen som den isländska sångerskan Björk bar under Oscarsgalan 2001 är definitivt en av världens mest omtalade. Den svanliknande looken är skapad av Marjan Pejoski och representerade sångerskans "besatthet" av svanar. Under sin entré placerade Björk dessutom ut sex stora strutsägg på röda mattan.

Annons

Jennifer Lopez, 2000

Jennifer Lopez 2000

När Jennifer Lopez gästade Grammy Awards i Los Angeles 2000 bar hon en grön skir sidenchiffongklänning signerad Versace som minst sagt fick hela modevärlden att dra efter andan. Knappt tjugo år senare gjorde artisten åter entré i den berömda klänningen, denna gång på Versaces SS20-catwalk under Milanos modevecka – och succén blev om möjligt ännu större.

Prinsessan Diana, 1994

Prinsessan Diana 1994

I slutet av juni 1994 erkände prins Charles i nationell tv att han varit otrogen mot Diana under stora delar av deras äktenskap. I samma veva gjorde Diana ett offentligt framträdande på Londons Serpentin Gallery, och när hon klev ur sin bil i en baraxlad svart klänning signerad Christina Stambolia stannade en hel värld. I dag är klänningen känd som ”hämndklänningen”.

Annons

Kate Moss, 1993

Kate Moss 1993

När Kate Moss gjorde entré på en Elite Models-fest i London år 1993 gjorde hon det i en skir silverklänning skapad av Liza Bruce. Än i dag är dressen en av Moss mest kända looks.

Cindy Crawford, 1991

Cindy Crawford 1994

När Cindy Crawford gjorde debut på röda mattan med den dåvarande pojkvän Richard Gere gjorde hon det i en röd halterneck-klänning signerad Versace. Den var lågt skuren både fram och bak, och kopierades flitigt efteråt. Än i dag anser många att det här är den mest ikoniska röda mattan-klänningen någonsin.

Annons

Cher, 1988

Cher 1988

Sist men inte minst – Cher! Under årens lopp har Hollywoodstjärnan burit flertalet uppmärksammade looks, och ett exempel är den här genomskinliga Bob Mackie-klänningen från Oscarsgalan 1988. En transparent paljettbeklädd klänning som många anser vara en av historiens mest minnesvärda Oscar-klänningar.

Artikelinspiration: Cosmopolitan

Foto: TT

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons