Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Steg för steg: Guide till din kompletta basgarderob

21 feb, 2024 
AvSandra Bohlin
basgarderob dam vilka kläder 2024
Låt 2024 vara året då du skapar dig en stark och tidlös basgarderob. Med 12 tidlösa nyckelplagg kan du bygga en riktigt bra basgarderob och slippa klädkris för all framtid. ELLE och Emilia de Poret från Säker stil listar plaggen du behöver i en komplett basgarderob.
Annons

Ordet basgarderob har du säkert trillat över många gånger förut – och minst lika många gånger har du antagligen tänkt tanken att det vore smart att påbörja en egen sådan. Men nyckeln till en helt perfekt basgarderob är egentligen inte alls svår, det handlar bara om att investera i tidlösa plagg, ikoniska klassiker och snygga baskläder som går att matcha med allt.

basgarderob dam 2024
En basgarderob gör att du kan matcha looks i all oändlighet!Francesca Babbi/launchmetrics.com/spotlight

När du väl har lagt grunden kommer du slippa många morgnar med klädkris och kunna matcha ihop snygga looks med plagg du redan har. Det viktigaste: en basgarderob består inte av trendplagg, den innehåller kläder som du kan bära säsong efter säsong utan att tröttna på dem.

Annons

STEG 1: RENSA GARDEROBEN RÄTT

Att rensa garderoben är det första steget mot att lyckas. Ha som tumregel att allt du inte har haft på dig under det senaste åren, plagg du har vuxit ur och trasiga plagg (let’s face it – du kommer inte laga dem) ska skänkas till välgörenhet eller kastas. Behåll inte heller plagg av rent nostalgiska skäl. Gör plats för nytt och känn dig som en ny människa när hyllorna ekar tomma (nåja, är välorganiserade i alla fall) och är redo för sprillans nya kläder som du faktiskt tycker om på riktigt.

Charlotte, Samantha och Miranda betygsätter Carries garderob i Sex and the City
Rensa garderoben först – fyll på basgarderoben sen.

STEG 2: INVENTERA BLAND DINA PLAGG

Under garderobsrensningen får du snabbt en överblick av vad du saknar genom att spana in vår lista lite längre ner över tolv basplagg som bygger den perfekta basgarderoben.

Annons

STEG 3: INVESTERA I PLAGG TILL BASGARDEROBEN

Det kostar en slant att sätta ihop en komplett basgarderob. Men det behöver inte kosta skjortan. Satsa på hållbara material och klassiska plagg från kedjorna och komplettera med second hand-fynd.

12 basplagg som är ett måste i en kvinnas basgarderob 2024

Scrolla ner i artikeln för att se tips på snygga basplagg att satsa på just nu.

  • Vit skjorta
  • Jeans
  • Ankelboots
  • Tidlös kappa
  • Midikjol
  • Stickad tröja
  • Blus
  • Kostymbyxor
  • Svart klänning
  • T-shirts
  • Sneakers
  • Kavaj
1/12

Minimalistisk vit skjorta

Arket

En krispigt vit skjorta med enkla snitt och raka linjer utgör en viktig del i basgarderoben. Matcha den med ett midjeskärp till fest eller bär den instoppad i ett par jeans till jobbet. Den här tidlösa skjortan med en lätt oversize passform kommer från Arket.

skjorta
Skjorta
Köp skjortan härReklamlänkArket
2/12

De perfekta jeansen till basgarderoben

Kappahl

Jeansen med stort J har inte med trendmodeller att göra – de är ett par som du trivs i och som du tycker sitter som en smäck. Satsa på enkla tvättar i traditionella nyanser, till exempel de här från Kappahl i en tidlös tvätt.

Jeans
Köp jeansen härReklamlänkKappahl
3/12

Ankelboots

Wakakuu Icons

Vad vore basgarderoben utan ett par tidlösa skor att bära under hösten, vintern och våren? Genom att investera i ett par tidlösa ankelboots i bra kvalitet har du ett givet skoval att bära med allt från klänning och kjol till kostym och jeans. De här kommer från Wakakuu Icons.

Ankelboots
Köp skorna härReklamlänkWakakuu Icons
Annons
4/12

Tidlös kappa

H&M

Den klassiska svarta kappan kommer aldrig gå ur tiden och räddar vilken outfit som helst under hösten, vintern och en bit in på våren. Satsa på en tidlös modell utan iögonfallande detaljer för att maxa användningsområdena, som den här gråa kappa från H&M.

grå kappa från hm
Kappa
Köp kappan härReklamlänkH&M
5/12

Satinkjol som passar till allt

Arket

Investera i en klassisk kjol i en tidlös modell som passar lika bra till jobbet som till aw:n och födelsedagsfesten. Den perfekta varianten är lite längre och elegant, precis som den här midikjolen i satin från Arket.

svart midikjol i satin från Arket
Satinkjol
Köp kjolen härReklamlänkArket
6/12

Stickad kofta

Arket

Oavsett om det är en ljummen junikväll eller en mörk vinternatt så är en stickad kofta en given del av basgarderoben. Satsa på klassiska basfärger som vitt, beige, svart eller grått och en av våra favoriter hittas hos Arket.

Kofta
Köp koftan härReklamlänkArket
7/12

Den perfekta blusen

& Other Stories

En perfekt svart blus är verkligen ett plagg som kan rädda många klädkriser framöver! Stylingmöjligheterna är oändliga och kan matchas till allt från avslappnade jeans till en festlig maxikjol. Hos & Other Stories hittar vi denna smockade blus med båtringning och en diskret volangkant nedtill.

Svart blus
Köp blusen härReklamlänk& Other Stories
8/12

Kostymen

Stockhlm/MQ Marqet

Till kontoret, festen, mötet, aw:n, kalaset – ja kostymen löser alla klädkriser och passar i alla situationer! Just nu satsar vi på en i svart nyans som ger en lyxig look.

Kavaj
Köp kavajen härReklamlänkStockhlm
Kostymbyxor
Köp kostymbyxorna härReklamlänkStockhlm
Annons
9/12

Den svarta klänningen

Adoore

Låt oss prata ännu en gång om den svarta klänningen – plagget som räddar vilken klädkris som helst. Den lilla svarta är den perfekta svarta klänningen som du kan styla på en mängd olika sätt. Den här ribbstickade från Adoore varianten med långa ärmar passar till precis alla tillfällen, vardag som fest.

Svart klänning
Köp klänningen härReklamlänkAdoore
10/12

Vit t-shirt

Arket

Den perfekta bastoppen, en vit t-shirt är både viktig och ofta prisvärd. Matcha med kjol till fest eller jeans till vardags – stylingmöjligheterna är oändliga. Den här t-shirten från Arket har en boxig passform och finns i många snygga färger.

vit t-shirt för dam att använda som basplagg från Arket
Vit t-shirt
Köp t-shirten härReklamlänkArket
11/12

Sneakers

New Balance

Ett par snygga sneakers är ett måste. Kombinera med jeans, kjol eller klänning – de funkar (nästan!) alltid. Pluspoäng för en tidlös modell utan stora detaljer som du kan älska både idag och om tio år. New Balance retroinspirerade modell är en riktig klassiker med sin enkla men snygga design.

Sneakers
Köp skorna härReklamlänkWakakuu
12/12

En tidlös kavaj

H&M

Tänk skräddarsytt när du letar kavaj eller blazer. Svart, grått, kritstrecksrandigt eller marinblått är att föredra för att inte tröttna på den. Den här kavajen från Stockh lm Studio har en klassisk passform som passar alla och är extra snygg med ett bälte i midjan!

Tidlös kavaj
Köp kavajen härReklamlänkH&M
Annons

Foto: IBL, TT

EMILIA DE PORET: "SÅ SKAPAR DU EN STILSÄKER, OCH HÅLLBAR, GARDEROB"

emilia de poret om hur du skapar en basgarderob för dam
Emilia de Poret från Säker Stil ger sina bästa tips till basgarderoben.

Få har sån koll på och känsla för stil som ELLEs egna Emilia de Poret. Men hur enkelt är det att kombinera trend, stil och hållbarhet för en äkta fashionista? ELLEs Nina Campioni bad henne dela med sig av sina bästa tips.

– Självklart är jag inte perfekt men jag shoppar medvetet och tror på plagg som håller över tid och att ALDRIG slänga textilier i hushållssoporna.

Kan det vara så att vi tror att det är krångligare än det är att agera hållbart när vi shoppar kläder? Kanske är det inte alls så svårt som vi föreställer oss? För vad det egentligen handlar om är att ställa sig själv frågan: “Behöver jag den här?”.

Annons

– Lösningen är ju inte att vi helt ska sluta konsumera men vi måste tänka om och tänka rätt. Och faktiskt ställa oss frågan, behöver jag ett par till pumps, en till stickad tröja när jag redan har tio liknande på hög? menar stilexperten, artisten och programledaren för podden Säker Stil, Emilia de Poret.

Problemet som de flesta kanske upplever är att man innerst inne vet att man inte direkt behöver den där tröja men att man så otroligt gärna vill ha den. Hur ska man tänka då?

– Ja, det är klart att även jag trillar ju dit ibland. Som nu senast i Paris när jag inte kunde låta bli ett par svarta slingbacks från Dior som jag absolut inte behövde. Men mina grundregler är att jag ser till att ta hand om mina plagg, ge bort eller sälja plagg jag inte behöver och aldrig slänga textilier i hushållssoporna.

“En in, en ut” är en bra garderobsregel att följa så länge man gör något vettigt av det där plagget som åker ut som att sälja, skänka eller återvinna. Emilia de Poret menar att vi har alldeles för mycket plagg i våra garderober och att det bästa shoppingtipset faktiskt kan vara gratis.

Annons

– En stilsäker garderob behöver absolut inte vara särskilt stor. Med enkla knep kan basplaggen uppdateras och kännas som nya igen, sätt ett nytt skärp på kappan eller ett par coola broscher på kavajslaget och vips känns plagget nästan nytt. Dessutom, de flesta av oss har ju på tok för många plagg i garderoben att vi glömmer bort vad vi faktiskt har. Mitt bästa hållbara shoppingtips är därför att ”shoppa” i din egen garderob. Helt gratis och faktiskt så härligt när du blir ”nyförälskad” i ett gammalt plagg.

Emilia hyllar svenska designers som Filippa K och House of Dagmar som jobbar med hållbara material och tidlös design. Svenskt mode ligger i framkant när det gäller att sätta hållbarhet på agendan och Emilia nämner också stora aktörer som H&M, Lindex och KappAhl som aktivt jobbar för att gå mot en mer hållbar modeframtid. Att det skulle vara svårt att få till en hållbar men också säker stil håller Emilia inte med om.

Annons

– Det handlar ju om att bygga upp en bra bas som håller över tid. Plagg av hög kvalitet med tidlösa snitt som går att kombinerar med varandra och som inte går ur modet.

Vilka är då dina bästa tips för en hållbar garderob?

– Hitta din stil och plagg som är ”du”, plagg som du trivs i och som du vill bära om och om igen. När man känner sig trygg i sin stil och trivs känner man inte heller behovet av att köpa nytt hela tiden. Dessutom, satsa på hållbara material, kvalitet och garderobens klassiker – nyckelplaggen som alltid är rätt.

Se mer:

Min look #7 - Engla LöfBrand logo
Min look #7 - Engla Löf

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons