Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Så skapade Patricia Field Carrie Bradshaws ikoniska stil

02 mar, 2022 
AvLinda Strömbäck
Carrie Bradshaw i Sex and the city
Sex and the city har inte bara varit revolutionerande för synen på kvinnlig sexualitet. HBO-serien har dessutom, tillsammans med Sarah Jessica Parker och kostymören Patricia Field, skapat modehistoria. Djupdyk i nostalgin av Carrie Bradshaws oförglömliga outfits!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 gånger Sarah Jessica Parker inspirerats av Carrie Bradshaws klädstilBrand logo
7 gånger Sarah Jessica Parker inspirerats av Carrie Bradshaws klädstil

Carrie Bradshaws Manolo Blahniks, tidningsklänningen från Dior och ett signaturhalsband – den symboliska Sex and the city-garderoben innefattar allt från en eklektisk samling designerplagg till en stor dos mod.

Från seriens start 1998 har Carrie, Charlotte, Miranda och Samanthas liv på Manhattan skildrats i sex säsonger och två filmer samt skapat modehistoria. Självklart har Sarah Jessica Parker haft ett finger med i spelet för Carrie Bradshaws ikoniska stil, men klädgurun bakom en av de mest omtalade filmgarderoberna är designern och prisbelönta kostymören Patricia Field.

Annons
Patricia Field 2022
Patricia Field 2022

Patricia Field om Carrie Bradshaw

Patricia Field är kvinnan bakom en rad ikoniska filmgarderober så som Ugly Betty och Djävulen bär Prada, där hon även blivit nominerad till en Oscar. Hon har dessutom vunnit en Emmy för sina insatser i Sex and the city och är idag aktuell med stylingen i Netflix-serien Emily in Paris.

Vid 20 årsjubileumet av Sex and the city berättade Patricia Field för Vouge om skapandet av en modeikon och huvudkaraktärernas otaliga outfits för samtliga säsonger och filmer. Hon berättade även att skapandet av just Carrie Bradshaws gestalt inte var en den lättaste i seriens kvartett.

Annons

– När jag fick karaktärerna beskrivna för mig var Carrie den enda som inte kommunicerade direkt till mig. Hon fick snarare utvecklads med tiden. De andra tre fick jag direkt upp en bild av, men Carrie fick växa fram tillsammans med hjälp från Sarah Jessica Parker, berättade Patricia Field och betonade vikten av samarbetet med skådespelaren.

– Det blir varken realistiskt eller trovärdigt annars. Man måste förbereda ett antal olika outfits och prova tillsammans med skådespelaren och manuset eftersom karaktärerna har vissa behov och känslor som man måste ta hänsyn till. Det är inte som att klä en docka, förklarade Patricia Field.

Carrie Bradshaws stil

Det som senare utvecklades till Carrie Bradshaws stil kom inte bara att spegla millennieskiftets moderna kvinna, utan det definierade också en generation. Patricia Field har beskrivit inspirationen till stilen som en mix mellan design och vintage med New York som sin palett.

Annons

– Jag tänkte att publiken skulle älska en high-low look, delvis för att det var nytt i tv-sammanhang men också för att det var tillgängligt. Det handlade mycket mer om stil än design – det skulle vara en riktig persons garderob men med lite extra fantasi, berättar Patricia Field till Repeller.

Patricia berättar även att betydande designers för Carries framtida looks började visa stort intresse när seriens siffror fullkomligt exploderade i säsong två, men adderar att kostymdesignerns skapande sträcker sig långt längre än så.

– Kostymdesign handlar inte om att sälja kläder. Det handlar om att berätta en historia. Det är något jag lärt mig under tidens gång.

Carrie Bradshaws ikoniska looks

Nyckelplaggen som etsat sig fast i SATC-fansens modeminnen innefattar allt från kreationer som den eleganta Versace-klänningen med "a thousand layers" till Fendis baugettebag och strappy sandals. Här har vi listat några av Carries mest ikoniska plagg från Sex and the city!

Annons

Ballerinakjolen

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Ballerinakjolen är starkt förknippad med karaktären Carrie Bradshaw och syns i seriens intro. Patricia Field har tidigare avslöjat att hon hittade kjolen i papperskorgen i ett showroom och köpte den för endast fem dollar.

Dolce & Gabbana-klänningen

Carrie Bradshaw i Sex and the city

I säsong fyra får Carrie förfrågan att delta i en modevisning för kända New Yorkers. I denna Dolce & Gabbana-klänning syns Carrie under provningen inför runway-debuten.

Annons

Den lilla svarta

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Carrie Bradshaws supersnygga LBD som hon har på sig när hon gör slut med författaren Vaughn Wysel och sedan möter upp Miranda, Charlotte och Samantha för lunch – ikonisk!

Blommiga midi-klänningen

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Den blommiga midi-klänningen som får sig ett dopp i Central parks damm i säsong tre. Dessutom smyckad med signaturhalsbandet, som kom att definiera New York i Carries stil och få en betydande roll i serien.

Annons

Gucci belt-väskan

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Gucci belt-väskan som återanvänds i SATC-uppföljaren And just like that... där Patricia Fields tidigare kollega Molly Rogers tagit över kostymrodret.

The revenge dress

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Den vita klänningen Carrie bar under den ikoniska scenen där hon träffar Mr Big efter hans förlovningsfest och citerar Barbara Streisand i filmen The way we were.

Annons

Oscar de la Renta-klänningen

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Carries oförglömliga outfit signerad Oscar de la Renta som inte fick se längre än McDonalds under dejten med Aleksandr Petrovsky.

Tidningsklänningen från Dior

Carrie Bradshaw i Sex and the city

Den klassiska tidningsklänningen Carrie har på sig när hon letar upp Natasha för att be om ursäkt för hennes och Bigs affär. Klänningen som designades av John Galliano för Christian Dior AW2000 användes både i serien och senare i Sex and the city 2.

Annons

The naked dress

Inget SATC-fan har missat the naked dress! Den beigea miniklänningen Carrie har på sig under fotograferingen till en reklamaffisch som hon dessutom har på sig på sin allra första dejt med Mr. Big.

Fendi baguette bag

Fendis baguette bag syns i flera former som Carrie Bradshaws ikoniska accessoar, bland annat i ormskinnsmönster, men också i lila paljett som dessutom blir stulen i säsong tre.

Louboutin-skorna

Skorna med stort S som får uppleva både Bigs sista kväll i New York innan han flyttar till Napa och Mirandas förlossning.

Break up-klänningen

Carrie Bradshaw och Aidan i Sex and the city

Den sagolika vita klänningen Carrie har på sig kvällen det tar slut med Aidan för sista gången.

Annons

Cowboy-outfiten

Carries cowboy-outfit hon har på sig under Hamptons festen där hon träffar Mr. Big med Natasha.

Herrskjortan

Skjortan och Hermès-skärpet Carrie lånat av Mr. Big efter de båda trillat i dammen i Central Park.

Vivianne Westwood-kjolen

Den gröna minikjolen med tyll från Vivianne Westwood.

Versace-klänningen

Versace-klänningen som syns både i sista säsongen av Sex and the city och uppföljaren AJLT och gav en stark effekt till scenen där Carrie förgäves väntar på Aleksandr Petrovsky i Paris. Patricia Field har även kallat denna för en av sina favoriter bland Carries alla outfits.

Källa: Vouge, Vouge UK, Foto: TT, Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons