Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Nobelklänningarna från år 2000 – se alla bilder här

09 dec, 2020 
AvStina Dahlgren
AvStina Dahlgren
Kronprinsessan Victoria, drottning silvia, prinsessan madeleine på nobelfesten 2000
I år blir det ingen Nobelfest på grund av coronapandemin. Så länge tröstar vi oss med att se tillbaka på Nobelklänningarna som fyller 20 år i år. Har du någon favorit?
Annons
Kronprinsessans nobelklänningar genom tidernaBrand logo
Kronprinsessans nobelklänningar genom tiderna

Nobelfesten 2020 är inställd på grund av coronapandemin. Det betyder alltså att vi inte kommer att kunna spana in vackra klänningar och kreationer i Blå hallen där banketten vanligtvis hålls.

Nobelfesten och klänningarna från år 2000

Vi har därför valt att istället se tillbaka på några av de klänningar som bars under Nobelfesten och kungamiddagen år 2000. Kommer du ihåg Madeleines allra första Nobelklänning, eller kronprinsessans Victorias rosa Lars Wallin-kreation? Spana in dem här:

Gudrun Schyman

Politikern Gudrun Schyman gjorde som året innan och dök upp i en svart minimalistiskt klänning.

Annons

Drottning Silvia

På Nobelfesten bar drottningen en Zehnderklänning i grått och silver med ett broderat spetsliv. Under kungamiddagen dagen efter dök hon istället upp i en klarblå axelbandslös klänning med silvertryck på.

Annons

Prinsessan Christina

En lila, långärmad klänning i siden prydde prinsessan Christina. Enkelt men ack så elegant!

Kronprinsessan Victoria

På nobelmiddagen år 2000 bar den 23-åriga kronprinsessan en rosa sidenklänning från Lars Wallin som hon matchade med det klassiska knappdiademet.

Annons

Louise Lyberg

Louise Lyberg är konstexpert och var år 2000 även statsfru och chef för drottningens hovstat. Här syns hon i en ljusgrön sidenklänning med en vit spetsöverdel.

Prinsessan Lilian

Än en gång bar prinsessan Lilian en blå Nobelklänning. Precis som prinsessan Christina körde hon år 2000 hon på det enkla och eleganta.

Annons

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine gjorde Nobeldebut år 2000, 18 år gammal, och bar en guldig sidenklänning utan axelband.

Marie Louise Kroemer

Marie Louise Kroemer är fru till den tyska fysikern Herbert Kroemer som 2000 fick nobelpriset i fysik. Hon bar en brun sidenblåsa med stor krage. Till det en matchande väska.

Annons

Marie Wehtje

Finansmannen Jacob Wallenbergs dåvarande hustru Marie Wehtje bar en grön klänning med tunna axelband och broderade blommor på. Under kungamiddagen bar hon en lila axelbandslösklänning som skimrade i blått.

Annons

Beverlee McFadden

Prins Carl Philip eskorterade pristagarhustrun Beverlee McFadden ned för trappen. Beverlee bar en julig klänning i röd sammet.

Mette-Marit

Endast 10 dagar efter att Mette-Marit och Norges kronprins Haakon hade tillkännagivit sin förlovning dök de upp på Nobelfesten tillsammans. Mette Marit bar en lavendellila klänning med matchande kappa över.

Annons

Sonja Bernadotte & okänd kvinna

Grevinnan Sonja Bernadotte bar helsvart och den okända kvinnan till höger valde en grön sidenkjol med en svart sammetsöverdel.

Marita Ulvskog & Masako Esaki

Politikern Marita Ulvskog körde på helsvart och en överdel med spetsdetaljer. Den japanska pristagarhustrun Masako Esaki bar en japansk dräkt i guld.

Annons

Shiyoko Shirakawa

Shiyoko Shirakawa med sin man professor Hideki Shirakawa. Hon bar en beige kimonoklänning med en midja i roséguld.

Birgitta Dahl

Dåvarande riksdagsledamoten Birgitta Dahl i en härligt orange tvådelad dräkt.

Annons

Ann Marie Ramel

Kokboksförfattaren Ann Marie Ramel bar en gul klänning med tryck på under kungamiddagen.

Foto: TT

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons