Nobelklänningarna från 1999 som är lika trendiga då som nu

Drottning Silvia

Hållbart, neon, solgult och 90-talets minimalism. Några av vårens största trender gjorde intåg i nobelsammanhang redan 1999. ELLE har samlat de mest trend- och stilsäkra nobelklänningarna – som känns lika relevanta då som nu.
04 december, 2019

Hur såg kungligheterna och gästerna ut på nobelfesten 1999? Vi har samlat de mest relevanta nobelklänningarna från festen som ägde rum för 20 år sedan – och som känns lika trendiga då som nu. Enjoy!

1. Hållbart mode

Redan 1999 var drottning Silvia i framkant när det kommer till att återanvända ur sin egna garderob. Under Nobelfesten 1999, anlände drottningen i en klänning hon burit på kungens 50-årsdag några år tidigare. Klänningen är skapad av Zehnder. Återanvänder drottningen från egna garderoben även i år? Det återstår att se!

LÄS MER: Se drottning Silvias alla nobelklänningar från 1976 till 2018.

2. Neon

Prinsessan Lilian anlände till Nobelfesten ackompanjerat av kemipristagaren Ahmed H. Zweail i en lysande neongrön klänning med puffärm. Två trendflugor i en smäll inför våren 2021!

3. Solgult

Solgult är en stark trendfärg i i vårens mode. Inspireras av Sveriges dåvarande riksdagstalman Birgitta Dahl som redan 1999 bar accentfärgen på Nobelfesten.

4. Guldfolie

Vad mer säger Nobelfest än en storartad guldkreation? Det spåret körde nobelpristagarens hustru Laura Blobel på när hon närvarade vid sin mans sida under Nobelfesten 1999. Guld på allt från klänningar till enstaka plagg är en trend att räkna med även i modet 2021. Frågan är hur många som dyker upp på i en guldkreation på Nobelfesten i år?

5. Västen

Västen gör storartad comeback i vårmodet och designer efter designer har gjort sin variant av den klassiska västen. Under Nobelfesten 1999 bar den dåvarande informationschefen vid Kungliga hovstaterna, Elisabeth Tarras-Wahlberg västen över en galablåsa. Gör som Elisabeth: matcha västen till klänning redan under vinterns festligheter!

6. Minimalistiskt 90-tal

1999 var året då politiker var med på gästlistan till Nobelfesten igen efter några års frånvaro. Gudrun Schyman valde en chic svart minimalistisk nobelklänning som idag känns helt rätt med de detaljrika men nätta axelbanden.

Men var befann sig Madeleine och Victoria 1999? Kronprinsessan Victoria närvarande inte på Nobelfestligheterna det året och Prinsessan Madeleine gjorde Nobeldebut först år 2000 – och då bar hon en guldig sidenklänning utan axelband.

LÄS MER:

Här är kronprinsessan Victorias alla nobelklänningar

Prinsessan Madeleine på Nobel – se alla hennes klänningar