Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

4 oförglömliga modeögonblick inspirerade av black culture

09 okt, 2020 
AvStina Dahlgren
whitney-houston-carrie-bradshaw-elle
Carrie Bradshaws kläder i Sex and the City, Billie Eilish hyllade stil, och Madonnas berömda strut-bh. Det är alla exempel på tillfällen då vita personer fått äran för något som egentligen kommer från black culture.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 OFÖRGLÖMLIGA MODEÖGONBLICK INSPIRERADE AV BLACK CULTUREBrand logo
4 OFÖRGLÖMLIGA MODEÖGONBLICK INSPIRERADE AV BLACK CULTURE

En stor del av det vi ser i dag inom både mode, musik och skönhet kommer ursprungligen från den svarta kulturen. Dock är kunskapen om det inte speciellt utbredd och många gånger får vita personer äran för något som egentligen är skapat av svarta.

Här nedan har vi samlat ihop modeögonblick och trender som skapades av svarta – men där vita ofta får äran:

Carrie Bradshaws klänning i Sex and the City

carrie Bradshaw och whitney houston

Den som designade en stor del av kläderna i Sex and the City var Patricia Field. Hon var uppvuxen i Queens, en stadsdel i New York där många svarta bor. Det var alltså inte konstigt att hon inspirerades av kulturen därifrån och vid flera tillfällen syntes trender från Queens i tv-serien. Den här klänningen designad av Eugen Alexander bars av Whitney Houston 1987. En nästan identisk klänning syntes flera år senare i Sex and the City, då designad av Patricia Field.

Annons

Madonnas strut-bh

Madonna och Grace Jones i strut bh

Nästan överallt heter det att Jean Paul Gaultier skapade strut-bh:n inför Madonnas turné Blonde ambition 1990. Men fyra år tidigare hade modellen och skådespelerskan Grace Jones burit en spetsig bh i filmen Vamp.

Y2K-trenden

Y2K är en förkortning för ”year 2000”, det vill säga den trend som råder just nu där vi låter oss inspireras av 2000-talets mode. Det är magtröjor, fiskarhatt, Adidasbrallor och baggy jeans.

De som var allra först med den här typen av stil var svarta kvinnor som Lil’ Kim, Foxy Brown och Janet Jackson.

Annons
Janet Jackson i vit magtröja och jeans
Janet Jackson i magtröja 1994.

När de dök upp på galor och tillställningar i magtröjor och färgglada slingor i håret hånades de. Det var inte förrän de vita kvinnorna och Hollywoodskådisarna började klä sig likadant som det faktiskt blev positivt och trendigt att klä sig på det sättet.

I dag när vi pratar om Y2K-trenden är det ofta Jennifer Aniston, Christina Aguilera och Britney Spears som kommer på tal. Men glöm inte vilka som faktiskt var först.

Billie Eilish stil

billie Eilish

När Billie Eilish slog igenom fick hon tonåringar världen över att klä sig likadant som henne. Hennes unika och egna stil hyllades och alla ville klä sig som popstjärnan. Men – hon var inte först. När den amerikanska journalisten Ivie Ani skrev på Twitter om hur Billie Eilish klär sig exakt som den svarta hip hop-kulturen gjorde på 90-talet gick många ungdomar i taket. De menade att sångerskan inte alls hade tagit inspiration därifrån utan hade en helt egen och ny stil.

Annons

Om Billie Eilish faktiskt har tagit inspiration från 90-talets svarta hip hop-kultur eller inte vet vi inte, men vi vet att stilen definitivt inte är ny. Här ser vi gruppen TLC 1996:

TLC

Foto: TT, Twitter

LÄS MER

Modespaning: Hur klär vi oss efter pandemin?

Billie Eilish's starka film om kroppsskammande: "Inte mitt ansvar"

Kändisarna du inte visste (eller glömt) var med i Sex and the City

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons