4 oförglömliga modeögonblick inspirerade av black culture

whitney-houston-carrie-bradshaw-elle

Carrie Bradshaws kläder i Sex and the City, Billie Eilish hyllade stil, och Madonnas berömda strut-bh. Det är alla exempel på tillfällen då vita personer fått äran för något som egentligen kommer från black culture.
09 oktober, 2020
4 OFÖRGLÖMLIGA MODEÖGONBLICK INSPIRERADE AV BLACK CULTURE
Slå på ljud

En stor del av det vi ser i dag inom både mode, musik och skönhet kommer ursprungligen från den svarta kulturen. Dock är kunskapen om det inte speciellt utbredd och många gånger får vita personer äran för något som egentligen är skapat av svarta.

Här nedan har vi samlat ihop modeögonblick och trender som skapades av svarta – men där vita ofta får äran:

Carrie Bradshaws klänning i Sex and the City

Den som designade en stor del av kläderna i Sex and the City var Patricia Field. Hon var uppvuxen i Queens, en stadsdel i New York där många svarta bor. Det var alltså inte konstigt att hon inspirerades av kulturen därifrån och vid flera tillfällen syntes trender från Queens i tv-serien. Den här klänningen designad av Eugen Alexander bars av Whitney Houston 1987. En nästan identisk klänning syntes flera år senare i Sex and the City, då designad av Patricia Field.

Madonnas strut-bh

Nästan överallt heter det att Jean Paul Gaultier skapade strut-bh:n inför Madonnas turné Blonde ambition 1990. Men fyra år tidigare hade modellen och skådespelerskan Grace Jones burit en spetsig bh i filmen Vamp.

Y2K-trenden

Y2K är en förkortning för ”year 2000”, det vill säga den trend som råder just nu där vi låter oss inspireras av 2000-talets mode. Det är magtröjor, fiskarhatt, Adidasbrallor och baggy jeans.

De som var allra först med den här typen av stil var svarta kvinnor som Lil’ Kim, Foxy Brown och Janet Jackson.

Janet Jackson i vit magtröja och jeans

Janet Jackson i magtröja 1994.

När de dök upp på galor och tillställningar i magtröjor och färgglada slingor i håret hånades de. Det var inte förrän de vita kvinnorna och Hollywoodskådisarna började klä sig likadant som det faktiskt blev positivt och trendigt att klä sig på det sättet.

I dag när vi pratar om Y2K-trenden är det ofta Jennifer Aniston, Christina Aguilera och Britney Spears som kommer på tal. Men glöm inte vilka som faktiskt var först.

Billie Eilish stil

När Billie Eilish slog igenom fick hon tonåringar världen över att klä sig likadant som henne. Hennes unika och egna stil hyllades och alla ville klä sig som popstjärnan. Men – hon var inte först. När den amerikanska journalisten Ivie Ani skrev på Twitter om hur Billie Eilish klär sig exakt som den svarta hip hop-kulturen gjorde på 90-talet gick många ungdomar i taket. De menade att sångerskan inte alls hade tagit inspiration därifrån utan hade en helt egen och ny stil.

Om Billie Eilish faktiskt har tagit inspiration från 90-talets svarta hip hop-kultur eller inte vet vi inte, men vi vet att stilen definitivt inte är ny. Här ser vi gruppen TLC 1996:

Foto: TT, Twitter

LÄS MER

Modespaning: Hur klär vi oss efter pandemin?

Billie Eilish's starka film om kroppsskammande: "Inte mitt ansvar"

Kändisarna du inte visste (eller glömt) var med i Sex and the City