10 intressanta modedetaljer på Oscarsgalan 2022 som du förmodligen missade

10 modedetaljer som du förmodligen missade på Oscarsgalan 2022

Väska av människohår, smycken från 1800-talet, en kärleksförklaring och en oväntad accessoar. Här är modedetaljerna du förmodligen missade på Oscarsgalan och Vanity Fair 2022.
28 mars, 2022

Så har Oscarsgalan 2022 gått av stapeln. Under natten till måndag, svensk tid, var det dags för den 94:e upplagan av den prestigefyllda filmgalan och Hollywoodstjärnorna samlades på Dolby Theatre i Los Angeles för att hylla de bästa prestationerna inom film under det gånga året.

Beyoncé inledde kvällens tillställning genom att framföra den nominerade låten ”Be Alive” från filmen King Richard, Lady Gaga delade ut pris tillsammans med Liza Minnelli och syskonen Billie Eilish och Finneas O’Connell kammade hem en statyett.

Oscarsgalan 2022: Det bästa från röda mattan

Modedetaljerna du missade från Oscarsgalan och Vanity Fair 2022

Men låt oss backa bandet! För innan prisutdelningen riktades i vanlig ordning blickarna mot en kändistät röd matta. Och medan du fortfarande var paralyserad av chocken över vad som hände mellan Will Smith och Chris Rock har vi gått igenom varenda liten intressant modedetalj från när gästerna anlände till den festliga tillställningen. Och samma sak med efterfesternas efterfest, arrangerad av Vanity Fair.

Människohår, kärleksförklaringar, stöd för befolkningen i Ukraina, damplagg på herrar och solglasögon – här är några oväntade detaljer som du förmodligen missade på Oscarsgalan och Vanity Fair 2022.

Julia Fox bar människohår

Ja, du läste rätt. Julia Fox anlände till Oscarsgalans efterfest iklädd en helsvart look. Den svarta läderklänningen, med en hand som grep tag om Julias hals, matchades med handskar och markerad eyeliner – och en väska bestående av människohår. Åtminstone om vi ska tro Julia själv.

Zendayas blinkning till Sharon Stone

Att Zendaya skulle leverera en wow-look på Oscarsgalan kom väl inte som en chock för någon. Kvällen till ära bar hon en look från Valentinos haute couture, bestående av en lång kjol med släp täckt av silverpaljetter tillsammans med en vit skjorta i modell mikro. Matchade gjorde hon med smycken från Bulgari.

Den alldeles fantastiska outfiten påminner om Sharon Stones ikoniska look från Oscarsgalan 1998, när Sharon bröt klädkoden och bar en Vera Wang-kjol tillsammans med en nerstoppad herrskjorta från Gap.

Timothée Chalamet bar plagg från damkollektion

Dune-aktuella Timothée Chalamet är inte den som smyger förbi röda mattan i en avskalad look. Tvärtom bjuder han för den modeintresserade på ögongodis varje gång det vankas gala! Oscarsgalan 2022 var inget undantag. Kvällen till ära bar han en paljettprydd kavaj – utan något under(!) – tillsammans med ett par svarta kostymbyxor.

Paljettkavajen är signerad Louis Vuitton och kommer från Nicolas Ghesquières damkollektion för våren 2022. Om vi behövde ett bevis på att mode inte bör begränsas av kön, var det precis det vi fick.

Det var soligt på efterfesten!

Ja, är man i strålkastarljuset dagarna i ända gäller det att vara utrustad med solgalsögon. Det vet Kim Kardashian och Kendall Jenner, som båda hade packat ner varsitt par bågar till Vanity Fairs efterfest.

Aunjanue Ellis hyllade sin döda mamma

Aunjanue Ellis var nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll för rollen som Serena och Venus Williams mamma i filmen King Richard. Till den prestigefyllda galan valde hon att bära en orange klänning från Versace med texten ”Jax baby” broderad på ena axeln. Texten är en hyllning till skådespelarens bortgångne mamma.

”Hon heter Jacqueline och jag är Jax baby”, berättade Ellis själv när hon anlände till röda mattan.

Billie Eilish otroliga smycken från 1800-talet

Syskonen Billie Eilish och Finneas O’Connell kammade hem en statyett för sin No time to die, från den senaste Bond-filmen. Artisten bar en svart volangklänning från Gucci och det gick knappt att se under kvällen på grund av frisyren, men hon matchade med ett par minst sagt extraordinära smycken. Stenarna på örhängena och ringarna kommer nämligen från en Fred Leighton-tiara från 1800-talet, enligt ett pressmeddelande.

Kourtney Kardashian bar vintage

Ingen missade väl gnistorna mellan Kourtney Kardashian och Travis Barker? Inte ens på Oscarsgalans röda matta kunde de slita sig från varandra. Men det du kanske inte la märke till är att Kourtney var en av få som under nattens gala bar vintage. Den svarta klänningen kommer från Thierry Mugler, 1980.

Stort stöd för Ukraina

Flera gäster valde att visa sitt stöd för den ukrainska befolkningen som befinner sig mitt i det pågående kriget. Benedict Cumberbatch bar en gul och blå pin på sin Armani-kostym och Jason Momoa bar en scarf i samma färger.

Vidare visade skådespelarna Jamie Lee Curtis och Youn Yuh-jung sitt stöd för såväl Ukrainska flyktingar som flyktingar från andra länder genom att bära ett FN-band med texten #withrefugees.

Kärleksstatement

Skådespelaren Niecy Nash anlände till röda mattan tillsammans med frun Jessica Betts och passade på att göra ett kärleks-statement via väskan.

Penélope Cruz klänning krävde 680 timmar

Penélope Cruz och Javier Bardem var båda två nominerade under Oscarsgalan 2022. Powerparet dök upp på röda mattan, hand i hand, iklädda varsin svart outfit. Penélope bar en klänning från Chanel med öppen rygg, markerad midja och knappar framtill. På klänningen satt också pen tweed-rosett i metallic. Och enligt det franska modehuset tog det 680 timmar att färdigställa klänningen.

TV: Se fler bilder från Oscarsgalans röda matta 2022

Oscarsgalan 2022: Bilderna från röda mattan
2:40

Efter reklamen: Oscarsgalan 2022: Bilderna från röda mattan

(2:40)

Slå på ljud

Foto: TT