Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Met-galan 2023: Tema, datum – och allt annat du behöver veta

13 okt, 2022 
Met-galan 2023: Tema, datum – och allt annat du behöver veta
Vad är temat? Och när äger en av årets största modehändelser rum? Här är allt vi vet hittills om Met-galan 2023.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
MET-galan 2022 – nattens stora snackisarBrand logo
MET-galan 2022 – nattens stora snackisar

I takt med att vi närmar oss Met-galan 2023 börjar också fler och fler detaljer att släppas.

Galan, som ofta beskrivs som årets största modehändelse, hålls till förmån för Metropolitan Museum of Arts kostym- och modeavdelning och arrangeras tillsammans med tidningen Vogue. Tillställningen markerar starten för museets årliga modeutställning, vars tema sätter tonen för gästernas klädkod.

Kim Kardashian på Met-galan 2022.
Kim Kardashian på Met-galan 2022.

Innan galan börjar riktas blickarna mot just den kändistäta röda mattan. Och det är inte svårt att förstå att Met-galan lockar modeintresserades ögon över hela världen – tillställningen är känd för gästernas kreativa klädval och röda mattan bjuder på stora modesnackisar varje år. (Du minns väl till exempel Blake Livelys klädförvandling sist? Eller Kim Kardashians omdebatterade Marilyn Monroe-klänning?).

Annons

Met-galan 2023

Likt alla andra galor blev även Met-galan påverkad av pandemin. 2020 års gala blev inställd och 2021 års tillställning framskjuten. Men under 2022 kunde modeeventet återigen hållas som vanligt och förhoppningarna är nu att detta gäller även år 2023. Här är allt vi vet hittills om Met-galan 2023.

Vad är temat för Met-galan 2023?

Vi spår mycket Chanel på röda mattan! Temat för Met-galan 2023 är nämligen Karl Lagerfeld: A Line of Beauty. Under en avantgarde-inspirerad kväll ska en av de största modeskaparna genom tiderna – som också själv har varit på flera Met-galor – hyllas. Temat avslöjades i slutet av september 2022 i ett uttalande av Pharrell Williams, som är en av Chanels största ambassadörer och samarbetspartners.

Karl Lagerfeld och Blake Lively på Met-galan 2011.
Karl Lagerfeld och Blake Lively på Met-galan 2011.

”Karl tröttnade aldrig på att berätta för mig att mode inte hör hemma på ett museum. När vi jobbade med Chanel-utställningen tillsammans, var han väldigt generös med vad han lånade ut, men han var helt ointresserad av själva utställningen”, säger Andrew Bolton som är huvudkurator för kostymavdelningen vid Metropolitan Museum of Art och fortsätter:

Annons

”Han skulle säga 'mode är inte konst – mode hör hemma på gatan, på kvinnors kroppar, på mäns kroppar”.

Trots att kvällen blir en tydlig hyllning av legendaren så ska vi inte vänta oss så mycket tillbakablickar som man skulle kunna tro, då Karl Lagerfeld enligt Bolton, hatade att se tillbaka på det förflutna och ständigt ville blicka framåt.

När är Met-galan 2023?

Enligt tradition hålls Met-galan den första måndagen i maj. Met-galan 2023 äger rum den 1 maj. Utställningen Karl Lagerfeld: A Line of Beauty är sedan öppen för allmänheten mellan 5 maj-16 juli.

Jennifer Lopez på Met-galan 2021.
Jennifer Lopez på Met-galan 2021.

Årets galavärdar

Lady Gaga, Billie Eilish och Timothée Chalamet är exempel på stjärnor som har lett galan de senaste åren och 2022 hölls galan av Regina King, Blake Lively, Ryan Reynolds och Lin-Manuel Miranda.

Annons

Värdarna för Met Gala 2023 har (äntligen!) tillkännagetts, och det är en svårslagen lineup som har presenterats. Film-, musik- och sportlegender kommer att stå som konferencierer då sångerska Dua Lipa, skådespelarna Michaela Coel och Penélope Cruz, samt tennisproffset Roger Federer som leder oss genom kvällen.

Vilka är bjudna?

Utöver värdarna är galan fullsmockad av världskändisar. Gästlistan är alltid superhemlig men tidigare år har välkända namn som Kim Kardashian, Rihanna, Beyoncé, Zendaya, Gigi Hadid och Jennifer Lopez (för att nämna några) varit självklara.

Artikeln uppdateras löpande i takt med att nya detaljer avslöjas.

Foto: TT

Annons