Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Kungligheterna som tar modebranschen med storm

12 apr, 2022 
Från Prins Nikolai till Leah Behn – kungligheterna som tar modebranschen med storm
Från Prins Nikolai av Danmark till norska Leah Isadora Behn och prinsessan Maria-Olympia – här är kungligheterna som tar modebranschen med storm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Catwalken har de senaste åren kommit att få kunglig glans både en och två gånger. Ja, flera kungligheter har idag modellkontrakt och frontar kampanjer och går visningar för de stora modehusen. Mest kända modeprinsen är förmodligen prins Nikolai av Danmark som fick sitt genombrott efter att ha gått Burberrys visning i London som 18-åring.

TV: Här är kungligheterna som tar modebranschen med stormBrand logo
TV: Här är kungligheterna som tar modebranschen med storm

Men kan man vara kunglig och samtidigt arbeta som modell?

– De här kungligheterna är inte en del av de kungliga husen och är inte arbetande kungligheter. De är en del av kungafamiljerna, men de står så pass långt ifrån kronan i tronföljden att de måste utstaka sin framtid och välja karriär bortom den kungliga sfären, förklarar Sara Ericsson, hovexpert, för ELLE.

Annons

Skulle du säga att man har förtur i branschen för att man är kunglig?

– Både ja och nej. Det finns såklart ett starkt PR-värde i att de är en del av kungafamiljerna.

Från prins Nikolai av Danmark till norska Leah Isadora och prinsessan Maria-Olympia – här är kungligheterna som just nu tar över modebranschen.

Prins Nikolai av Danmark

Prins Nikolai av Danmark går på catwalken för Rains.

Prins Nikolai av Danmark har blivit ett välkänt namn inom modebranschen. 2018 kom hans stora genombrott efter att som 18-åring ha debuterat på catwalken under Burberrys visning i London. Efteråt skrev han kontrakt med modellagenturen Scoop models och sedan dess har såväl Burberrys och Diors catwalk liksom som stora reklamkampanjer fått kunglig glans.

Annons

I januari i 2022 dök prinsen upp i en golvlång rosa dunjacka under herrmodeveckan i Paris när danska Rains presenterade sin kommande höstkollektion. Han har också varit på omslaget av tidningen Vogue.

Prins Nikolai William Alexander Frederik är son till prins Joachim av Danmark och grevinnan Alexandra.

Nikolai delar modejobbet med sin flickvän Benedikte Thoustrup, som signade kontrakt med modellagenturen Bornmodels, hösten 2021.

Prins Felix av Danmark

Det verkar som att prins Nikolai har inspirerat sin lillebror att gå i samma riktning. I februari 2022 kom nyheten att han var ansiktet utåt för danska Georg Jensens då nya kollektion ”Reflect”. På bilderna ser vi hur den 19-åriga prinsen bär upp kollektionen.

Annons

Prins Felix Henrik Valdemar Christian föddes 22 juli 2002 och är tre år yngre än sin modellande storebror Nikolai. Prins Felix tog studenten sommaren 2021 och hoppade på arméns sergeantutbildning i Slagelse, men hoppade av efter bara ett par månader. I stället har han nu börjat som trainee på ett av Danmarks största företag Mærsk.

Han bor i den lägenhet som Nikolai tidigare har bott i och som ligger granne med farmodern, drottning Margrethes, bostad på det kungliga slottet Amalienborg i Köpenhamn.

LEAH ISADORA BEHN

Ytterligare en kunglig medlem tar sig in i modebranschen. Leah Isadora Behn, dotter till prinsessan Märtha Louise av Norge och Ari Behn, har skrivit modellkontrakt. Som 17-åring är hon nu en del av norska Team Models. Det meddelade både den kungliga arvingen och modellagenturen på Instagram i början av april, 2022.

”Dream come true!” skrev Leah själv i samband med att hon gick ut med nyheten.

Annons

”Så stolt över dig, min kära” kommenterade mamma Märtha Louise.

Leah Isadora Behn föddes 2005 och är barnbarn till Norges kung Harald och drottning Sonja. Med över 76 tusen följare på Instagram beskrivs hon idag som ett av Oslos hetaste influencer-namn. Fokus ligger på make up och hudvård och i oktober 2021 vann hon pris som årets beauty-influencer på norska Vixen Awards.

Prinsessan Maria-Olympia

Prinsessan Maria-Olympia går visning för Dolce & Gabbana 2017.
Prinsessan Maria-Olympia går visning för Dolce & Gabbana 2017.

Prinsessan Maria-Olympia av Grekland och Danmark är ytterligare en kunglighet som är aktiv i modebranschen. Hon har en utbildning inom Fashion Business and Marketing och har arbetat för bland annat Michael Kors. När Dolce & Gabbana presenterade höstkollektionen 2017, gick prinsessan av Grekland och Danmark på catwalken.

Annons

Prinsessan Maria-Olympia föddes 1996. Hon är dotter till Pavlos av Grekland och hans fru Prinsessan Marie-Chantal, samt barnbarn till kung Konstantin II av Grekland och drottning Anne-Marie av Danmark.

Med över 250 000 följare på Instagram har hon också en framgångsrik influencer-karriär.

Lady Amelia Windsor

Lady Amelia Windsor
Lady Amelia Windsor går visning för Dolce & Gabbana.

För brittiska Lady Amelia Windsor började modeintresset som en hobby, men sedan hon signerade kontrakt med modellagenturen Storm (samma agentur som en gång scoutade Kate Moss) har det blivit en professionell sysselsättning.

Hon har arbetat för modehus som Alaïa och Bulgari och vi har sett henne på catwalken för det italienska modehuset Dolce & Gabbana. Utöver det har hon en given plats front row hos flertalet välkända designers och en stor följarskara på Instagram.

Annons

Lady Amelia Windsor föddes 1995 och är barnbarn till prins Edward, hertig av Kent, som är kusin till drottning Elizabeth.

CHARLOTTE CASIRAGHI

Kungligheten Charlotte Casiraghi öppnade visningen.
Charlotte Casiraghi öppnar Chanels visning under haute couture-veckan i Paris 2022.

Chanel är inte kända för att spara på krutet när de presenterar sina haute couture-kollektioner. Och visningen under haute couture-veckan i Paris i januari 2022 var inget undantag. Showen kom att bli en enorm snackis och en av anledningarna stavades kunglig närvaro.

Ryttaren Charlotte Casiraghi, som inte bara är modehusets musa utan även dotter till prinsessan Caroline av Monaco och barnbarn till Grace Kelly, öppnade visningen. Charlotte Casiraghi har tidigare varit ansiktet utåt i kampanjer för modehus som Saint Laurent som Gucci.

TV: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

Foto: TT/Instagram

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons