Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Allt du behöver veta om prins Nikolai

07 okt, 2021 
AvSara Ericsson
Prins Nikolai av Danmark på catwalken.
Danska prins Nikolai representerar inte bara den danska kungafamiljen utan även modehus som Dior och Burberry. Vi har samlat allt du behöver veta om prins Nikolai – världens modeprins.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 10 ikoniska kungliga frisyrer genom årenBrand logo
TV: 10 ikoniska kungliga frisyrer genom åren

Här är allt du behöver veta om prins Nikolai

Trots sin unga ålder har han redan prytt omslaget av Vogue, gått visningar för Burberry och Dior samt synts i flera stora reklamkampanjer för modejättarna. Från uppväxten på slottet till den omdebatterade modellkarriären. Men hur gick det hela till och varför jobbar inte prins Nikolai som prins?

Prins Nikolai som liten, hälsar på en reporter.

Prins Nikolais uppväxt

Prins Nikolai William Alexander Frederik är son till prins Joachim av Danmark och grevinnan Alexandra. Föräldrarna träffades på en fest i Hongkong och i maj 1995 offentliggjordes parets förlovning. Samma år gifte de sig på Fredensborgs slott. Fyra år efter bröllopet föddes prins Nikolai i Köpenhamn på Rigshospitalet den 28 augusti 1999 och tre år senare föddes lillebror prins Felix.

Annons
Prins Joachim och grevinnan Alexandra vid prins Nikolais dop år 1999.

Mamma Alexandra var omåttligt populär bland danskarna, hennes modemedvetenhet och välgörenhetsarbete bidrog till att hon titulerades som Nordens Diana. Men med åren syntes paret allt mindre tillsammans och när deras 10-åriga bröllopsdag närmade sig 2004 bekräftade danska hovet att paret ansökt om skilsmässa. Föräldrarna har fortsatt vara goda vänner och prinsarna har bott både hos sin mor och far.

Prinsessan Marie, prins Joachim, prins Nikolai, grevinnan Alexandra, prins Felix, prins Henrik och prinsessan Athena vid prins Nikolais 18-årsfirande.

Pappa prins Joachim träffade senare fransyskan Marie Cavallier och 2008 stundade bröllop. Ett år senare föddes prins Nikolais och prins Felix halvbror, prins Henrik och 2012 föddes prinsessan Athena.

Annons

Prins Nikolai om uppväxten

Prins Nikolai vid firandet av 18-årsdagen.

När prinsen prydde omslaget av Vogue öppnade han upp om sitt kungliga liv.

– Jag hade en speciell barndom, och jag är verkligen nöjd. Nu lever jag ett normalt och mycket behagligt liv, sade han till Vogue.

Så gammal är prins Nikolai

Prins Nikolai är 22 år gammal. I samband med födelsedagen den 22 augusti publicerade danska hovet ett nytaget foto av prinsen på Instagram.

Hur lång är prins Nikolai?

Nikolai är 184 centimeter lång, har gröna ögon, brunt hår och skostorlek 43.

Annons
Prins Nikolai i orange jacka och keps.

Prins Nikolais utbildning

Prinsen tog studenten vid internatskolan Herlufsholm 2018 och under utbildningen fann han den ett år äldre kärleken Benedikte. Paret träffades under studietiden och har fortsatt hålla ihop. Men likt alla relationer har även deras stött på utmaningar. Bendikte flyttade till Frankrike för att studera franska på Sorbonne i Frankrike och paret fick inleda ett distansförhållande.

Prins Nikolai tog studenten vid Herlufsholms gymnasium 2018.

Prinsen valde att gå i pappa Joachims fotspår och påbörjade en sex månaders utbildning till reservofficer vid Hærens Sergentskole på Varde Kaserne. Men efter att ha genomfört två månader av utbildningen valde prinsen att avsluta den militära karriären. Ett beslut som snabbt bekräftades av det danska hovet. Den militära traditionen är stark inom det danska liksom många andra kungahus. Och beslutet landade inte väl hos alla. Danska hovexperten Lars Hovbakke Sørensen kallade avhoppet anmärkningsvärt i en kommentar till Aftonbladet.

Annons
Prinsen började studera till reservofficer.

Istället fortsatte prinsen att fokusera på modellandet för att sedan inta skolbänken igen. Hösten 2019 började Nikolai studera vid Copenhagen Business School.

– Jag är mycket glad över att ha kommit in på Business Administration and Service Management på Copenhagen Business School. Det är en bra plattform om man ska vidare i affärsbranschen, dessutom är skolan på engelska vilket ger mig många valmöjligheter senare i livet, sade prinsen till danska SeogHoer.

Annons
Prins Nikolai och flickvännen Benedikte flyttade in i en lägenhet på Amelienborg slott i Köpenhamn.

Samtidigt började Nikolais flickvän att studera på samma skola. Nikolais farmor drottning Margrethe ordnade fram en lägenhet till paret på Amalienborg slott i Köpenhamn där de flyttade in.

Prins Nikolais flickvän Benedikte Thoustrup

Nikolai och Benedikte har hållit ihop i fyra år och studerat tillsammans på gymnasiet och universitetet. Prinsen har valt att studerat och fortsatt sin modellkarriär vid sidan av studierna och modeintresset delar paret. Prinsens flickvän Benedikte har blivit ett namn inom affärsvärlden och startat ett eget företag. Under studierna grundade hon företaget Béné Soie och lanserade en produkt som används för att locka håret utan att använda locktång. Benedikte tog fram ett silkesband som knyts fast i håret, vilket hon själv visat på företagets Instagramkonto. Idéen fick hon efter att ha sett TikTok-trenden där bältet från morgonrocken används för att locka upp håret.

Annons

Parets flytt till Paris

I början av september 2021 flyttade paret till Paris för att studera vid handelshögskolan PBS, Paris School of Business. Prinsens pappa Joachim med familj flyttade till Paris redan 2019, så nu får de närmre till varandra och prinsen bosätter sig minst sagt i världens modemecka.

Prins Nikolais modellkarriär

Prins Nikolai på catwalken för Burberry 2018.

När prinsen var 18 år debuterade han som modell på Burberrys modevisning i London 2018. Efter visningen skrev prinsen kontrakt med modellagenturen Scoop models och sedan dess har uppdragen avlöst varandra. Nikolai gör succé på modescenen och har krönts till modeprins av både Burberry och Dior på catwalken och i modemagasin.

Annons
Prins Nikolai på catwalken för Dior under modeveckan i Paris 2021.

Under modeveckan i Paris 2021 gjorde prinsen entré på sin nya hemmaplan och visade Diors sommarkollektion för 2022. Prinsen har berättat att han trivs med jobbet som modell.

– Jag blev verkligen glad att jag fick frågan. Det kändes inte särskilt nervöst på catwalken första gången. Men det är klart att jag var spänd, jag hade fjärilar i magen. Sade prinsen till danska Billed Bladet.

Prinsen berättade även att det är stor skillnad när det gäller uppmärksamheten som prins och modell.

Annons

– Att vara prins är något jag föddes till. Modelljobbet är något jag själv valt, det är väl skillnaden, säger han.

Nikolais modejobb har inspirerat flickvännen som nyligen signade kontrakt med modellagenturen Bornmodels. I början av oktober genomförde Benedikte sin första fotografering, vilket agenturen delat på Instagram.

Prins Nikolais koppling till kungafamiljen

Trots att prinsen inte är en arbetande kunglighet så har han fortsatt plats nummer sju i den danska tronföljden. Det kungliga arbetet och representationen för Det kungliga huset är mer i fokus för prinsens farmor drottningen, farbror kronprins Frederik och hans äldsta son prins Christian. Att prinsen valt att inte arbeta som prins är inte konstigt. Runt om i Europa kapas de kungliga grenarna för att tydliggöra vad som kan förväntas av vem i kungafamiljen.

Annons
Prins Nikolai med farmor drottningen och lillebror prins Felix.

Det bidrar till att kungligheterna som står längre från tronen kan utstaka den framtid som de själva önskar, så länge det är inom ramarna för vad som anses lämpligt. Prinsen kan inte engagera sig politiskt men att satsa på modellkarriären anses inte fel enligt det kungliga protokollet.

Släkt med svenska kungahuset

Prins Nikolai och prinsessan Estelle är bryllingar.

Det är ingen nyhet att Europas kungahus har starka släktband. Prinsens farmor Margrethe är kusin med Sveriges kung Carl Gustaf, vilket gör att prins Nikolai är brylling med bland andra prinsessan Estelle och prins Oscar av Sverige.

Annons

Prins Nikolais kvällsrutin

I en intervju med Vogue Man Ukraina avslöjade prinsen att han har en rutin som han håller hårt i. Varje kväll innan han lägger sig ber han en aftonbön.

– Jag gör det varje kväll, men det är den enda rutinen av det slaget jag har. Skrev danska Ekstrabladet som tagit del av intervjun i Vogue.

Foto: TT

TV: Det här äter kungligheternaBrand logo
TV: Det här äter kungligheterna
Annons