Drömparet Janice och Marvin möts i musik & Magi

13 jan, 2021 
AvHelena Skoog
Janice Kavander och Marvin Asante
Hon tar det hon vill ha – han är passionerad in i minsta detalj. Drömparet Janice Kavander och Marvin Asante möter våren i en färgsprakande och lekfull look. Artisterna binds samman av kärlek, kommunikation och en gnutta magi, från oväntat håll.
Annons

Kommunikation, kompromisser – och Harry Potter. Att superhyllade artisten Janice Kavander och musikern Marvin Asante egentligen är två riktiga nördar (deras ord, inte ELLEs) som älskar att hänga hemma och avslutar varje dag med att tillsammans lyssna på Harry Potter som ljudbok, är väl … inte helt väntat?

Hon gick bara fram och kysste mig. Det var hundra procent självförtroende.

– Han är extremt nördig när det gäller det mesta, säger Janice och ser på Marvin som sitter tätt intill. Det mesta du intresserar dig för vill du bli expert på. Du vill kunna varenda liten detalj. Jag tänkte att han kan nog lära mig väldigt mycket.

Janice och Marvin
Janice: Klänning, pris vid förfrågan, Sportmax. Klänning, 6 000 kr, Emma Gudmundson. Bälte, showpiece, Rave Review. Skor, 2 799 kr, Anny Nord. Ring, 2 500 kr, Sofia Winberg. Marvin: Tröja, pris vid förfrågan, och byxa, 3 300 kr, Acne Studios. Skor, 2 750 kr, Central Saint Martins x Birkenstock.

Marvin upptäckte Janice långt innan hon såg honom. Första gången var på restaurang F12:s uteservering, flera år innan de lärde känna varandra. När han började sjunga i Tensta Gospel Choir, där Janice var med sedan länge, möttes de igen. Men det var när båda skulle turnera som körsångare bakom Janices vän Sabina Ddumba som de såg varandra på riktigt.

Annons

– Jag började i bandet i februari 2015. Inom tre månader hade vi blivit ett par, säger Marvin och pekar leende och med höjda ögonbryn på Janice som svar på frågan om vem som tog första steget.

– Haha, ja. Det var jag. Jag skulle nog säga att jag är lite så. Jag tar det jag vill ha.

– Det gjorde du. Hon gick liksom bara fram och kysste mig. Det var hundra procent självförtroende.

Janice och Marvin
Janice: Klänning, 8 930 kr, Louise Lyngh Bjerregaard. Halsband, 93 289 kr, Elhanati. Marvin: Tröja, 1 500 kr, Imaskopi. Byxa, 5 999 kr, Adnym Atelier. Skor, 3 499 kr, Oscar Jacobsson.

Nästan sex år senare bor de tillsammans i en lägenhet på Lilla Essingen i Stockholm. Precis som så många andra har de tillbringat mycket tid hemma det senaste året och även om de beskriver sig som riktiga ”homebodies”, har det varit en stor omställning. Janices konserter har blivit inställda och Marvin, som är bakgrundssångare, har inte kunnat turnera.

Annons

– Det har varit en märklig, men också tuff period, säger Janice. Men jag har försökt fokusera på att skapa musik i stället, nu när jag har tiden. Jag har nästan bara varit i studion och hemma.

Jag hade aldrig träffat någon som var så passionerad förut.

Janices musikkarriär har gått spikrakt uppåt sedan genomslaget med första singeln Don’t need to 2016. Hon har släppt album, turnerat och sjungit i tv-program som På spåret och Allsång på Skansen. Och Marvin har funnits där, längst fram på konserterna, på morgontidiga tv-inspelningar, redo med filtar när hon spelat in musikvideor …

– … kommit med kaffe!

– Jaa, jag är väl lite assistent, haha.

– Näe. Jag ser dig mer som moraliskt stöd än assistent.

– Ja, men arbetsuppgifterna är desamma!

Janice Kavander och Marvin Asante
Janice: Topp, 8 000 kr, Robin Söderholm. Jeans, 1 950 kr, Remain Birger Christensen. Skor, 3 715 kr, Kalda. Örhänge, 1 585 kr, Charlott Vasberg. Marvin: Skjorta, 1 700 kr, och skor, 3 000 kr, båda Our Legacy. Byxa, 2 300 kr, Hope.

Att de är samspelta är en underdrift och när många andra par har kraschat under pandemin, så har Janice och Marvins liv ihop, utanför jobbet, fortsatt som vanligt.

Annons

– Våra liv är parallella, vi kör inte åt olika håll. Det känns som att vi är där hela tiden, det är så vi stöttar varandra. I allt, inte bara i karriären, säger Marvin.

Vi vill växa tillsammans och inte växa ifrån varandra.

Han har utbildat sig till musikproducent under hösten och inom ett par år vill han släppa egen musik och påbörja sin artistkarriär. Då är Janice redo att stå längst fram på konserterna och dra det tyngre lasset på hemmaplan, som Marvin gör nu. Kommunikation är deras nyckel till att leva jämställt.

Janice Kavander och Marvin Asante

– Jag tror att en viktig sak, när man som par stöter på problem och någon uttrycker en känsla som inte är positiv: besvikelse, irritation eller vad det nu är. Att man genuint försöker ändra på det, säger Marvin. Min uppfattning är att det för många par blir väldigt defensivt och egot blir för skadat, varje gång någon tar upp något. Men jag kan alltid lita på att hon kommer att göra sitt bästa för att allting ska funka. Och samma sak för dig, hoppas jag.

Annons

– Ja! Du är nog bättre på det än vad jag är, skulle jag säga. Det tar lite längre tid för mig.

– Men det är ändå alltid ambitionen. Många tycker att ”jag är den jag är”, men man måste kompromissa och försöka förstå den andra.

Janice Kavander och Marvin Asante
Janice: Topp 2 475 kr, Amalie Roege Hove. Kjol, 12 000 kr, Acne Studios. Skor, 7 790 kr, Sportmax. Örhängen, 869 kr, Charlott Vasberg. Marvin: Kavaj, 4 499 kr, och väst, 2 299 kr, ADNYM Atelier. Byxa, 2 300 kr, Hope. Skor, 2 750 kr, båda Central Saint Martin x Birkenstock.

– Ja och känna att man är ett team hela tiden. Att ingen går och grubblar över saker själv och tänker att man kan ta sig igenom saker på egen hand. Vi gör det tillsammans.

Allt låter så himla fint mellan er. Bråkar ni aldrig?!

– Jo, det klart vi bråkar, säger Marvin. Det jag bråkar med dig om är att det kan finnas ett sämre dagshumör som påverkar samtalstonen och att jag inte uppskattar de tillfällena.

Annons

Du har gett mig verktyg som jag kan jobba med för att stärka mig själv.

– Ja. Och för mig handlar det om att vi har väldigt skilda prioriteringar när det gäller vad som behöver fixas i hemmet och att du kan vara totalt opåverkad av saker som jag blir väldigt påverkad av. Och det har skavt ibland.

De enas om att de var mer egoistiska i början av förhållandet och att de nu har blivit bättre på att bråka.

Janice Kavander och Marvin Asante
Janice: Kavaj, 3 285 kr, REMAIN Birger Christensen. Byxa, 17 659 kr, Louise Lyngh Bjerregaard. Skor, 7 790 kr, Sportmax. Örhängen, showpiece, Rave Review. Marvin: Trenchcoat, pris vid förfrågan, Loewe. Jeans, 2 000 kr, Our Legacy. Skor, 3 499 kr, Oscar Jacobsson. Solglas­-ögon, 3 780 kr, Bottega Veneta.

– Ja, vi har lärt oss vart vi vill gå när vi har diskussioner. Vi har blivit bättre på att komma upp till en viss irritationsnivå och sen gå tillbaka ner. För det är inte värt det, säger Marvin och visar med händerna hur tonläget höjs och sedan snabbt sänks igen.

– Det känns ju sällan som att vi bråkar nu. Vi kan hamna i diskussioner, men vi står inte och skriker på varandra längre, säger Janice.

Janice
Skjorta, 3 000 kr, Acne Studios. Behå, 12 579 kr/set, Louise Lyngh Bjerregaard. Byxa, 2 500 kr, Jade Cropper. Örhängen, 5 940 kr, Bottega Veneta.

Vad är det viktigaste ni har lärt er av varandra?

– Du har lärt mig hantera min ilska. När vi träffades hade jag väldigt svårt att hantera mitt temperament, ärligt talat, säger Marvin. Inte mot dig, men … i mitt hem så lät det när man blev arg. Från alla. Och det känns inte som att det var riktigt så hos dig. Så när jag blev arg kunde du säga: ”Du behöver inte ta dig hit, du behöver inte loose your shit”. Jag tyckte inte ens att jag hade gjort det, innan du sa det.

Annons

Marvin började reflektera över sin egen kommunikation och varför han blev så arg, var det kom ifrån och hur hans uppväxt hade påverkat honom.

– Varför blev det så explosivt? I mitt hem var det ofta en explosion och fem minuter senare satt alla och kollade på tv igen och det var över. Jag var så van vid det att jag inte ens reflekterade över det.

Janice
Janice: Topp, 1 695 kr, House of Dagmar. Kjol, 5 510 kr, Matériel Tbilisi. Örhängen, 1 329 kr, Charlott Vasberg. Marvin: Väst, 1 799 kr, Adnym Atelier. Byxa, 2 299 kr, Tiger of Sweden.

Janice berättar att Marvin har lärt henne mycket om hennes egen mentala förmåga.

– När vi träffades var mitt självförtroende inte jättebra. Det kändes som att jag var ganska mentalt blockerad, av olika anledningar. När jag var ledsen och mådde dåligt grävde jag ner mig i det, men jag har lärt mig att det finns flera sätt att hantera de känslorna på och att man kan styra sina tankar.

Annons

– Vad glad jag blir över att höra dig säga det! Det är ju något jag själv är väldigt fokuserad på. Olika verktyg och rutiner man kan göra för sig själv, som meditation eller skriva dagbok, för att jobba med sina tankar och sitt inre liv. Och det är ju kul att jag har lärt dig det, när du har lärt mig hantera mina känslor. Det är lite paradoxalt.

Vi är väldigt sammanflätade.

– Ja, sen tror jag att det är en resa som man gör själv. Men du har ändå väglett mig.

Janice

Corona har naturligtvis begränsat vad de kan göra.

– Men vi är riktiga homebodies, på helgen är det såhär: ”Vilken film? Vad ska vi laga för mat?”. Det är rutinen, säger Marvin.

Annons

– Allt som har med mat att göra älskar vi båda. Och sen har vi ju Harry Potter

– Jaa. Vi tillhör nog topp två nördigaste procenten när det gäller Harry Potter. Vi lyssnar på ljudbok varje kväll innan läggdags.

– Vi ger varandra Harry Potter-relaterade presenter …

– … Harry Potter-memes skickas fram och tillbaka.

– Det är sanningen bakom vårt förhållande: Harry Potter!

– Ja. Det var när jag hörde det första gången som jag bara: ”Jaha, då är det klappat och klart”. Hennes syster är minst lika nördig. Så det kommer väl bli en hel Harry Potter-klan sen.

Marvin Asante och Janice Kavander
Marvin: Skjorta, 5 440 kr, Rave Review. Byxa, 3 999 kr, Samsøe Samsøe. Janice: Klänning, 2 750 kr, Amalie Roege Hove. Bikinitrosa, 2 000 kr/set, Jade Cropper. Halsband, 18 500 kr, Sofia Winberg.

Ja, för framtidsbilden är kristallklar. Förutom Marvins musikkarriär och Janices nya album som kommer under 2021, är det en annan sak de vill göra tillsammans. Snart.

Annons

– Babies! utbrister Marvin.

Och inte ens läggningsrutinerna behöver de bråka om i framtiden, för de är klara sedan länge.

Stylist: Hilda Sandström
Fotograf: Elisabeth Toll/LUNDLUND
Makeupartist: Josefina Zarmén/Link Details
Hårstylist: Sainabou Chune/Mikas Looks
Modeller: Janice Kavander och Marvin Asante
Stylistassistent: Sofia Nellmer
Fotografassistent: Freddy Persson

LÄS MER:

Annons
Innehåller annonslänkar