Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

Jane Birkins 70-talsstil är ständigt aktuell – 16 looks att inspireras av

04 jan, 2023 
Jane Birkin stilinspiration – bästa looks
Jane Birkin är en ständigt aktuell stilförebild och hennes tidlösa och enkla men samtidigt genomtänkta stil blir stor inspiration kommande säsong. Här är modeikonens mest minnesvärda stilögonblick från 60- och 70-talen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblickBrand logo
Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick

Förutom att vara framgångsrik skådespelare och artist är också Jane Birkin en av vår tids största stilikoner. Om inte det faktum att hon har fått en lyxväska uppkallad efter sig är bevis nog, så är väl alla år sedan 1960- och 70-talen det, då hon ständigt har kommit att lyftas för sin omåttliga känsla för mode.

Jane föddes i London 1946 men har sedan tjugoårsåldern varit bosatt i Frankrike, vilket syns på hennes klädval än idag. Den franska enkelheten går som en röd tråd genom hennes stil, vilken består av stilrena plagg, tidlösa silhuetter och ett tydligt less is more-tänk.

Annons
Jane Birkins mest minnesvärda looks från 60- och 70-talet

Jane Birkins klädstil på 60- och 70-talet

Som stilförebild är Jane Birkin evigt aktuell, men till våren och sommaren som kommer inspireras vi allra mest av hennes obrydda elegans under just 60- och 70-talen. Under denna tid blev klassiska outfits som jeans och t-shirt hennes signum. Ofta adderade hon stilrena accessoarer och smycken – enkla men som samtidigt tar för sig och bildar pricken över i:et.

Sättet på hur hon lät de små detaljerna, som tunna halsband och råa kanter på jeansen, skapa en outfit som känns genomtänkt, blir stor inspiration för oss kommande säsong – inte minst när vi kanske mer än någonsin tidigare kommer (behöva) ”shoppa i vår egen garderob” och försöka få till nya styles med det vi redan äger.

Annons

Jane Birkins mest inspirerande looks

För att sammanfatta: Den enda stilinspiration vi behöver i vår och sommar stavas Jane Birkin. ELLEs moderedaktör Emma Blomberg har tagit fram 16 looks från arkivet som kommer få dig lika övertygad.

Jane Birkin stilinspiration – jeans och vit t-shirt

Under filmfestivalen i Cannes 1974 fotades Jane Birkin på stranden tillsammans med dåvarande maken Serge Gainsbourg. Jane var klädd i bootcut-jeans och vit t-shirt. Enkelt, stilrent – och alltid helt rätt.

Jane Birkin stilinspiration – marinblå stickad tröja

Jane iklädd en marinblå, stickad tröja några år tidigare, 1969.

Annons
Jane Birkin stilinspiration – vit look

Jane Birkin i en helvit look 1970, bestående av tygbyxor med låg midja och vida ben, samt en knuten t-shirt. De röda skorna och halsbandet blir den perfekta pricken över i:et!

Jane Birkin stilinspiration – randig tröja plus jeans

Ge oss kombinationen orange och lila! Och en ribbad topp. Perfekt komponerad look av Jane Birkin 1974 med finstickad topp och jeans. Den råa kanten på jeansen sätter hela looken!

Annons
Jane Birkin stilinspiration – nakenklänning 1970

En av Jane Birkins mest kända outfits är den här transparenta miniklänningen med lång ärm som hon bar 1970. Återigen lyfter hon looken med ett halsband som är stilrent men samtidigt tar för sig.

Jane Birkin stilinspiration – stickade hotpants 1971

En helstickad look med hotpants (ett av vårens trendplagg), stickad polo och knästrumpor från 1971.

Annons
Jane Birkin stilinspiration – jeans t-shirt och converse

Jane Birkins signum har alltid varit det enkla och stilrena modet. Här i en ”jeans och t-shirt-look” matchat med Converse, 1976. Det tunna halsbandet och armbandet gör outfiten ännu mer genomtänkt.

Jane Birkin stilinspiration – jeans och volangtopp

Ytterligare en denimlook vi kommer att inspireras av i vår och sommar. Bootcut-jeans med råa kanter, höga sandaletter och en volangtopp!

Annons
Jane Birkin stilinspiration – vit outfit med skorta

Jane Birkin i en helvit look under filmfestivalen i Cannes. En skjorta/tunn jacka med uppvikt ärm kan bli det enda vi bär i vår. Så enkelt knep att få till den där lilla extra stylingdetaljen som får hela outfiten att kännas genomtänkt.

Jane Birkin stilinspiration – 70-talslook
Annons

Jane Birkin i en full 70-talslook signerad Lanvin, 1971.

Jane Birkin stilinspiration – trenchcoat

Om det (mot förmodan) var någon som behövde ytterligare ett bevis på att trenchcoaten är din bästa vän under våren och sommaren så kom det här. En enkel och stilren look vi aldrig kommer att tröttna på.

Jane Birkin stilinspiration – glittrig miniklänning

Glittertrenden fortsätter och efter att ha sett den här looken signerad Jane Birkin vill vi aldrig att den ska ta slut.

Annons
Jane Birkin stilinspiration – lila t-shirt

Jane Birkin i lila topp med farfarsknäppning, bruna byxor och ett skärp i midjan, 1969. Återigen med ett halsband som förhöjer hela outfiten.

Jane Birkin stilinspiration – skjorta och minikjol

Ytterligare en tidstypisk look att inspireras av. Jane Birkin, 1970.

Annons
Jane Birkin stilinspiration – kostymbyxor och sammetskavaj

Ett par ljusa kostymbyxor, en nättopp och manchesterkavaj – dunderkombo exakt varje dag. Här på en flygplats i Storbritannien, 1977. Givetvis med favoritaccessoaren – korgväskan.

Jane Birkin stilinspiration – väst och manchesterbyxor

Den här looken får oss att vilja springa till en second hand-butik för att finna 1, den perfekta manchesterbrallan och 2, en väst att bära till såväl t-shirts som skjortor och blusar i vår.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons