Jane Birkins 70-talsstil är ständigt aktuell – 16 looks att inspireras av

Jane Birkin stilinspiration – bästa looks

Jane Birkin är en ständigt aktuell stilförebild och hennes tidlösa och enkla men samtidigt genomtänkta stil blir stor inspiration kommande säsong. Här är modeikonens mest minnesvärda stilögonblick från 60- och 70-talen.
04 januari, 2023
Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick
0:57

Efter reklamen: Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick

(0:57)

Slå på ljud

Förutom att vara framgångsrik skådespelare och artist är också Jane Birkin en av vår tids största stilikoner. Om inte det faktum att hon har fått en lyxväska uppkallad efter sig är bevis nog, så är väl alla år sedan 1960- och 70-talen det, då hon ständigt har kommit att lyftas för sin omåttliga känsla för mode.

Jane föddes i London 1946 men har sedan tjugoårsåldern varit bosatt i Frankrike, vilket syns på hennes klädval än idag. Den franska enkelheten går som en röd tråd genom hennes stil, vilken består av stilrena plagg, tidlösa silhuetter och ett tydligt less is more-tänk.

Jane Birkins klädstil på 60- och 70-talet

Som stilförebild är Jane Birkin evigt aktuell, men till våren och sommaren som kommer inspireras vi allra mest av hennes obrydda elegans under just 60- och 70-talen. Under denna tid blev klassiska outfits som jeans och t-shirt hennes signum. Ofta adderade hon stilrena accessoarer och smycken – enkla men som samtidigt tar för sig och bildar pricken över i:et.

Sättet på hur hon lät de små detaljerna, som tunna halsband och råa kanter på jeansen, skapa en outfit som känns genomtänkt, blir stor inspiration för oss kommande säsong – inte minst när vi kanske mer än någonsin tidigare kommer (behöva) ”shoppa i vår egen garderob” och försöka få till nya styles med det vi redan äger.

Utsvängda leggings gör comeback – så stylar kändisarna trenden

Jane Birkins mest inspirerande looks

För att sammanfatta: Den enda stilinspiration vi behöver i vår och sommar stavas Jane Birkin. ELLEs moderedaktör Emma Blomberg har tagit fram 16 looks från arkivet som kommer få dig lika övertygad.

Under filmfestivalen i Cannes 1974 fotades Jane Birkin på stranden tillsammans med dåvarande maken Serge Gainsbourg. Jane var klädd i bootcut-jeans och vit t-shirt. Enkelt, stilrent – och alltid helt rätt.

Jane iklädd en marinblå, stickad tröja några år tidigare, 1969.

Jane Birkin i en helvit look 1970, bestående av tygbyxor med låg midja och vida ben, samt en knuten t-shirt. De röda skorna och halsbandet blir den perfekta pricken över i:et!

Ge oss kombinationen orange och lila! Och en ribbad topp. Perfekt komponerad look av Jane Birkin 1974 med finstickad topp och jeans. Den råa kanten på jeansen sätter hela looken!

En av Jane Birkins mest kända outfits är den här transparenta miniklänningen med lång ärm som hon bar 1970. Återigen lyfter hon looken med ett halsband som är stilrent men samtidigt tar för sig.

En helstickad look med hotpants (ett av vårens trendplagg), stickad polo och knästrumpor från 1971.

Jane Birkins signum har alltid varit det enkla och stilrena modet. Här i en ”jeans och t-shirt-look” matchat med Converse, 1976. Det tunna halsbandet och armbandet gör outfiten ännu mer genomtänkt.

Ytterligare en denimlook vi kommer att inspireras av i vår och sommar. Bootcut-jeans med råa kanter, höga sandaletter och en volangtopp!

Jane Birkin i en helvit look under filmfestivalen i Cannes. En skjorta/tunn jacka med uppvikt ärm kan bli det enda vi bär i vår. Så enkelt knep att få till den där lilla extra stylingdetaljen som får hela outfiten att kännas genomtänkt.

Dianas bästa jeanslooks –19 bilder att inspireras av

Jane Birkin i en full 70-talslook signerad Lanvin, 1971.

Om det (mot förmodan) var någon som behövde ytterligare ett bevis på att trenchcoaten är din bästa vän under våren och sommaren så kom det här. En enkel och stilren look vi aldrig kommer att tröttna på.

Glittertrenden fortsätter och efter att ha sett den här looken signerad Jane Birkin vill vi aldrig att den ska ta slut.

Jane Birkin i lila topp med farfarsknäppning, bruna byxor och ett skärp i midjan, 1969. Återigen med ett halsband som förhöjer hela outfiten.

Ytterligare en tidstypisk look att inspireras av. Jane Birkin, 1970.

Ett par ljusa kostymbyxor, en nättopp och manchesterkavaj – dunderkombo exakt varje dag. Här på en flygplats i Storbritannien, 1977. Givetvis med favoritaccessoaren – korgväskan.

Den här looken får oss att vilja springa till en second hand-butik för att finna 1, den perfekta manchesterbrallan och 2, en väst att bära till såväl t-shirts som skjortor och blusar i vår.

Foto: TT