Brands to watch: Jade Cropper är Sveriges nya designstjärna

Jade Cropper – Sveriges nya designstjärna

Hon har hittat det där lilla extra som gör att både artister och stylister vill bära hennes plagg. Möt nya svenska designstjärnan Jade Cropper.
25 november, 2020
Haka på den minimalistiska cutout-trenden
Slå på ljud

Artisten Madison Beer bar hennes läderkappa på EMA:s i november och Kim Kardashian West har hört av sig(!). Listan med kända namn fortsätter: Janice, Sarah Klang, Gina Dirawi och Molly Hammar – alla har fallit för nyexaminerade Beckmanstudenten Jade Croppers sätt att skapa edgy mode med en feminin touch. Inkluderat ELLE-redaktionen!

Jade, wow – vilken respons du har fått!

– Jag har knappt hunnit tänka, utan bara kört på. Men efter min examensvisning i augusti kände jag en större efterfrågan. Det är riktigt kul att få jobba med det jag är passionerad för. Jag får fortfarande nypa mig i armen då och då!

Hur beskriver du din estetik?

– Jag älskar perfektionen i det imperfekta. Det kan vara att hitta nya skärningar, former och texturer som känns intressanta och nytänkande. Samt ger en ”edgy” feeling på det feminina tillsammans med en känsla av hantverk.

Feminint med en edge – Jade Croppers signaturstarka design har snabbt blivit populär.

Hur hittade du din signaturstarka design?

– Den har kommit naturligt ju mer aktivt jag tänkt på det och så klart genom en hel del experiment, draperingar och skisser. Samt ett ifrågasättande av hur saker förväntas se ut eller görs. Det var nog inte för än ca 2 år in i min utbildning på Beckmans Designhögskola som jag kände att jag började hitta rätt.

Vad är det som gör att alla dessa kvinnor vill bära din design?

– Jag tror att jag har hittat ’det’ som gör mina plagg kvinnliga utan den typiska söta och gulliga känslan. Många av min plagg funkar dessutom väldigt bra på scen, i print eller på olika tillställningar – de sticker ut.

Madison Beer bar Jade Croppers svarta läderkappa på MTV EMA:s i början av november.

Foto: Albin Händig, TT

LÄS MER:

Vinterns snyggaste stickade västar – alla i jordnära toner

Brands to watch: Commission är det coolaste modemärket just nu

Brands to watch: Lägg futuristiska Coperni på minnet