Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

ELLE i exklusiv intervju med Cos designchef efter imponerande återkomst till New York Fashion Week

13 sep, 2023 
COS AW23 visning i New York
Cos gjorde stilsäker återkomst till New York Fashion Week tidigare i veckan. ELLE fick en pratstund med designchef Karin Gustafsson i showroomet på Elizabeth Street i New York!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med hyllning till tidlös elegans och förfinade garderobsfavoriter, sätter Cos AW23-kollektion grunden för den moderna kaspelgarderoben.

Efter deras debutshow i september förra året, gjorde Cos tidigare i veckan en minst sagt imponerande och stilsäker återkomst till New York Fashion Week. Denna gång presenterades deras höst – och vinterkollektion för 2023 på Classic Car Club Manhattan, ackompanjerat av en solnedgång över hudsonfloden.

Cos presenterade deras höstkollektion för AW23 på Classic Car Club Manhattan

Sherlingjackor, skräddat, mjuka material och festligt svepande klänningar lämnade en sofistikerad och lyxig känsla efter sig. Allt i en färgpalett av lugnande neutrala toner, tillsammans med blått, grönt och metalliska nyanser. Kontrasterna mellan de subtila och de iögonfallande var i perfekt symbios! Och för tredje gången presenteras Cos Atelier (en förfinad kapsel-kollektion) som förkroppsligar innovation, hantverk och tillhandahåller skräddade plagg i hållbara material.

Annons

ELLE möter COS designchef

På plats i New York, fick ELLE en pratstund med Cos designchef Karin Gustafsson som de senaste 14-åren varit bosatt i London, älskar konst och hoppas på att framtidens mode både har personlighet och lång livslängd!

COS designchef Karin Gustafsson
COS designchef Karin Gustafsson

Karin, vad är du mest nöjd med i kollektionen?
– Om jag var tvungen att välja EN del av kollektionen skulle det vara skräddararbetet. Vi har experimenterat med metoder för dekonstruktion i vår ateljé för att leverera omarbetade passformer med mjukt draperade silhuetter och överdrivna axlar. Under hela designprocessen föreställer vi oss hur bäraren kommer att känna när de tar på sig varje plagg – starka axeldetaljer ger en känsla av makt och skapar en djärv visuell effekt.

Annons

När vet du om kollektionen som ska presenteras är en succé?
– Under förberedelserna, när vi har fitting med modellerna börjar jag känna om det här kommer att bli bra. Och sen är det såklart upp till publiken för den slutliga bedömningen.

AW23-kollektionen innehåller plagg från Cos Atelier – vad är Cos Atelier?
– AW23 markerar den trejde Cos Atelier-kollektionen och vi forsätter att presentera en förhöjd kapsel-kollektion med rötter i hantverk, material och framtida innovation. I designprocessen hämtar vi inspiration från couture-teknik. Det är engagemanget för detaljer som verkligen förfinar varje del, och erbjuder precisionsskärning och oklanderlig passform.

Vad är lockande med att skapa kapsel-kollektioner?
– Kapselkollektioner ger en spännande möjlighet att tänja på kreativa gränser, antingen genom samarbete eller genom att fokusera på specifika områden. Vi samarbetar med vår interna ateljé för att ytterligare utforska designtekniker, vilket gör att vi kan dyka djupare in i hantverk, materialitet och innovation, vilket resulterar i skapandet av högkvalitativa, hållbara design som lämnar intryck.

Annons

Hur föreställer du dig att kollektionen ska bäras och stylas?
Det finns utrymme för bären att på ett uppfinningsrikt sätt, styla varje plagg utifrån stil och personlighet. Jag tänker mig oväntade lager och möjligheter att leka med former och proportioner för att skapa en rad olika silhuetter.

Favoritlook?
– Jag gillar det mörkbruna kavajsetet som bars av modellen Mathilda Gvarliani på visningen – jag älskar verkligen hennes look!

Looken är en storfavorit!

Det har blivit en del år med Cos nu– hur mycket av Cos är Karin och tvärtom?
– Jag började redan efter min examen vid Royal Collage of Art och var då i 30-års åldern. Mitt första jobb var att sätta riktningen för den interna designstrategin, med block-silhuetten som sedan dess har utvecklats. Men jag tror, de saker som jag känner start för är silhuett-skapande, kvalitet och detaljer. Det föll på något sätt samman för mig med Cos. Det är vad Cos är!

Annons

Du har ett stort konstintresse, vilken utställning kan du varmt rekommendera?
– Ja, jag älskar David Hockneys projektionsuställningen som visats i London. Hans verk är så effektfulla. Tycker alltid det är intressant när måleri och projektion samspelar. Det är en stark utställning! Kanske reser den runt? Bra utställningar gör ju ofta det!

Efter re-branding, nytt butikskoncept och debut under New Yorks modevecka förra året – vart är Cos idag?
– Vi fortsätter att utvecklas och ompröva modets framtid och omfamna varaktig stil framför trender. Vårt fokus ligger alltid på sätt att lyfta garderobsikoner och omdefiniera vad som anses vara en vardagsplagg.

SE COS HÖSTKOLLEKTION FÖR DAM 2023 HÄR:

New York Fashion Week: COS AW23-visningBrand logo
New York Fashion Week: COS AW23-visning
COS AW23 fransjacka
COS ateljier AW23
COS AW23 sherlingjacka
COS AW23 metallic
COS AW23
COS AW23 franstopp

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons