Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

Holzweiler fortsätter skapa hållbart mode med Zalando – se kollektionen här!

27 okt, 2020 
Holzweiler Zalando Hållbarkollektion

För andra gången samarbetar Zalando med ett gäng kända varumärken för att utveckla en exklusiv, hållbar kollektion under namnet Small Steps. Big Impact. by Zalando. ELLE fick en pratstund med Holzweilers designer Marie Holzweiler.

För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 tips för hur du shoppar smart på reanBrand logo
5 tips för hur du shoppar smart på rean

Nu lanserar den tyska onlinejätten Zalando ytterligare en helt hållbar kollektion designad av 8 europeiska designers: Closed, Designers Remix, Henrik Vibskov, House of Dagmar, Mother of Pearl, Mykke Hofmann, Progetto Quid och Holzweiler.

ELLE fick en pratstund med norska Holzweilers designer Marie Holzweiler som startade modemärket tillsammans med syskonparet Susanne and Andreas Holzweiler 2012. Och som sedan dess haft hållbarhetsfrågan som en viktig del i deras verksamhet. Hör Marie Holzweiler om hennes hållbara val, tips och framtiden.

Marie Holzweiler

Kan mode vara hållbart?

Annons

– Det är en bra och viktig fråga. Att producera nya kläder i en värld där vi har så mycket är inte hållbart. I den större bilden lever vi i en kosumentvärld där många människor över hela världen lever av mode, från produktion, tyger, distribution, frakt, detaljhandel, e-tail. etc. för oss är det verkligen viktigt att göra vad vi gör – på ett så hållbart sätt som möjligt.

Varför väljer ni att samarbeta med Zalando för en andra samarbetsomgång?

– Att kommunicera om hållbarhet, både utmaningar och vikten av det, har bara precis börjat. En av de saker som är viktiga i detta skede är att fortsätta kräva mer hållbara inköp från våra produktionsanläggningar, och här är Zalando-samarbetet speciellt. Vi är flera designers/varumärken som verkligen kräver att leverantörskedjan tar steget.

Berätta om kollektionen!

– Kollektionen i sig är minimalistisk och innehåller många av våra favoritplagg. Det nya den här gången är den RWS-certifierade ullen som vi har lagt till i kollektionen. Ull är mitt ultimata favoritmaterial efter som det är mjuk, varmt, självrenande, långvarig och (i ren form) kan återanvändas.

Annons

Om man vill börja med en mer hållbar garderob – vart ska man börja?

– Jag tror att ett av de enklaste sätten att bli mer hållbar på, är att ha plagg i din garderob som du kan använda om och om igen (och som gör dig lycklig). Och som är gjorda av kvalitet, så att de håller. Börja med basplaggen som en t-shirt, en kofta, jeans, en kavaj och en snygg varm kappa. Det behöver inte vara allt på en gång, Det kan också vara nästa års önskemål på födelsedagen eller jul…

Annons

Vad är ditt viktigaste hållbarhetstips?

– Kvalitet och reparation. Jag tror att den nya generationen har tappat reperationsförmågan som följde (av behov) med våra föräldrar. Så ta hand om dina saker och få eventuellt en förälder till att lära dig att sy en knapp eller reparera ett litet hål i tex stickade kläder.

Hur ser dina shoppingvanor ut?

– Jag handlar helt ärligt, sällan. Det gäller övergripande i mitt liv, men också genom att vara designer och ägare till ett varumärke, gör det (naturligtvis) mindre nödvändigt. När jag handlar gillar jag att bli inspirerad av ett bra köp i en fysisk butik eller köpa saker som mina vänner eller familj har rekommenderat eller har.

Har du några regler när det kommer till din egen garderob?

– Mindre är mer! Jag är omgiven av kläder hela dagarna, så personligen i mitt vardagsliv, är jag mestadels: vit t-shirt, en mjuk stickad tröja, herrkavaj eller ett par bra byxor.

Annons

Vad är din önskan om framtidens mode?

– Jag tror att kunskap är nyckel till att göra bättre val. Ta reda på hur ditt val påverkar människor och planeten. Det handlar också om att inte bara tänka på vad du behöver veta, utan om hur du vill att dina barn och barnbarn ska leva sina liv. De val vi gör idag kommer att påverka hur de kan leva sina liv. Och som mamma är det väldigt viktigt för mig. Gör fler inköp med medvetenhet och stöd dem som anstränger sig för att göra kläder mer hållbara.

Se Holzweiler x Zalando här:

Kollektionen finns tillgänglig här från och med nu!

Foto: Zalando, Holzweiler.

LÄS MER:

Prinsessan Diana inspirerar oss till att bära cowboyboots

9 skandinaviska märken gör hållbar kollektion ihop för Zalando

Modetrender hösten 2020 – enligt Köpenhamns modevecka

Annons