Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

5 höjdpunkter du garanterat minns från Alessandro Micheles tid på Gucci

24 nov, 2022 
5 höjdpunkter du garanterat minns från Alessandro Micheles tid på Gucci
Från omtalade visningar till tvilling-tema gånger två och en av tiderna största it-skor – här är fem stora snackisar från Alessandro Micheles tid på Gucci.
Annons
5 ikoniska stilögonblick med Marilyn MonroeBrand logo
5 ikoniska stilögonblick med Marilyn Monroe

Efter ungefär ett dygns spekulationer kom under onsdagskvällen uttalandet om att Alessandro Michele slutar som kreativ chef för Gucci. Nyheten är på många sätt slutet på en historisk era för det italienska modehuset.

”Det finns tillfällen då vägar skiljer sig åt på grund av människors olika perspektiv. Idag slutar en extraordinär resa för mig, som varade i mer än tjugo år, inom ett företag som jag outtröttligt har gett all min kärlek och kreativa passion till”, säger modedesignern själv i en kommentar och fortsätter:

Annons

”Under den här långa perioden har Gucci varit mitt hem, min andra familj. Tillsammans med dem har jag önskat, drömt, fantiserat. Utan dem hade inget av det jag har byggt upp varit möjligt”.

Alessandro Michele

Alessandro Michele förändrade Gucci

Alessandro Michele har arbetat på Gucci sedan 2002 och varit kreativ chef sedan 2015. Och det är ett helt annat Gucci han lämnar, än det han en gång började på. Direkt efter att han tog över Guccis kreativa tyglar blåste han liv i nya vindar som förändrade såväl modehuset som hela modebranschen i stort.

Annons

Oavsett hur insatt eller inte du är inom det italienska modehuset så finns det en rad händelser under de senaste sju åren av Alessandro Micheles karriär som vi alla förmodligen minns lite extra. Från virala visningar till en av tidernas största it-skor – här är fem tillfällen som fick världen att enas i ett och samma samtalsämne – Gucci.

Twinsburg – den omtalade tvillingvisningen

Guccis tvillingvisning 2022

It takes two, baby! Den senaste stora snackisen signerad Alessandro Micheles x Gucci kom när modehuset presenterade vår- och sommarkollektionen för 2023. Under finalen chockades publiken när en vägg plötsligt hissades upp bredvid modellerna på catwalken. Där bakom pågick vad som såg ut att vara en helt identisk visning, med helt identiska modeller.

Annons
Guccis tvillingvisning 2022
Guccis tvillingvisning 2022

Sanningen var att det var hela 68 tvillingpar som gick visningen. Varje tvilling stylad exakt likadant som sitt syskon. Alessandro Michele namngav kollektionen ”Twinsburg”, vilken var inspirerad av hans mamma som är just tvilling.

Annons

Stämningen gick att ta på under visningen, och det rann tårar på flera av gästerna i publiken. Internet var såklart inte heller sena med att uppmärksamma showen.

Modellerna som bar sina egna huvud

Gucci fall winter modeller bar sina huvuden

Vi backar bandet till en annan visning som fick gästerna (och internet) att sätta kaffet i halsen. Guccis visning av höstkollektion 2018 blev helt klart Milano-veckans största snackis.

I kollektionen kunde man se allt från drakar, till Game of Thrones-karaktärer och futuristiska sci-fi-referenser och scenen var uppbyggd som en operationssal med kirurgbord och starka operationslampor. Men den stora snackisen kretsade kring att modellerna kom bärandes på vad som såg ut att vara deras egna huvuden.

Annons

Internet gick varmt efter Alessandro Micheles visning och kommentarerna skiftade mellan ”genialt” och ”vidrigt”.

Alessandro Michele och Jared Letos tvilling-moment

Alessandro Michelle och Jared Leto på Met-galan 2022

Alessandro Michele har klätt många kändisar i Gucci på röda mattan och en av de mest frekventa är Jared Leto. Men under Met-galan 2022 stod de båda tillsammans för tillställningens kanske mest oväntade look. Och återigen är det tvilling-tema i fokus, för modedesignern och skådespelaren kom iklädda identiska Gucci-outfits. De krämfärgade tweedkostymerna hade paljettprydda, blombroderier som matchades med ett skimrande hårspänne, solglasögon och en brun väska.

Annons

Slippern som plötsligt syntes överallt

Gucci The Princetown Slipper

Till hösten och vintern 2015/2016 lanserade Gucci ”The Princetown slipper” – en ny variant på modehusets ikoniska loafers. Det var under Alessandro Micheles allra första kollektion som kreativ chef som han tog ut svängarna på den gamla klassikern.

På noll och inga sekunder blev sandalerna med den kända ”stigbygeln” enormt populära och under några säsonger framåt sågs de på var och varannan kändis och street style-bild och fyllde, alltså verkligen fyllde, våra flöden i sociala medier. Tack vare sin starka populäritet har fler olika varianter av slippern släppts, säsong efter säsong.

Annons

Alessandro hjärta kändisar = sant

Alessandro Michelle och Harry Styles på Met-galan 2019

Alessandro Michele har samarbetat tätt ihop med en rad välkända ansikten. Och kanske har inget annat varumärke arbetat så framgångsrikt med kändisar som Alessandros Gucci. Hans utstickande, lekfulla och könsöverskridande design har lockat namn som Lady Gaga, Dakota Johnson, Billie Eilish, Rihanna – och såklart Harry Styles, vars gemensamma intresse för mode väl inte har undgått någon modeintresserad där ute. (I somras kom nyheten att de till och med släpper en kollektion tillsammans!).

Annons
Lady Gaga på House of Gucci-premiär

Foto: Imaxtree/TT

6 saker du vill veta om storfilmen House of GucciBrand logo
6 saker du vill veta om storfilmen House of Gucci
Annons