Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeSommarklänningarOutfits till bröllop

10 smarta garderobsutmaningar att haka på

05 jan, 2022 
Garderobsutmaningar har varit en het trend de senaste säsongerna. Så även våren 2022. ELLE listar tio smarta sätt att dra ner på shoppingen och återupptäcka din egen garderob.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtanBrand logo
Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtan

Garderobsutmaningar är numera lika vanligt förekommande som ”jag ska börja träna-löftet” vid nyår. De senaste åren har det dykt upp den ena utmaningen efter den andra som ska få dig att tänka till vid inköp, hitta nya favoriter i garderoben och lära hjärnan att vara mer kreativ med det du redan äger. Utmaningar som får dig att shoppa i din egen garderob – istället för att hela tiden köpa nytt.

Och det är inte bara bra för moder jord (och kontokortet obv) att hoppa på en sådan här utmaning. Det är faktiskt också roligt! Dessutom minskar du, eller till och med eliminerar, klädkriserna på stressiga morgnar. ELLE listar tio olika klädutmaningar som passar olika bra för olika personer. Scrolla ner och se vilken av dem som du blir mest pepp på!

Annons

Köpstopp

Den stora klädutmaningen som passar dig som önskar just en rejäl utmaning. Som namnet avslöjar går det ut på att du har ett köpfritt år. Eller för en period som du själv bestämmer – en månad, tre månader eller ett halvår kanske är en enklare start. Under tiden kan du hyra eller låna plagg när du vill uppdatera garderoben, men alltså inte köpa några nya kläder.

Tiffany Hsu
Känns ett köpfritt år svårt? Satsa på second hand!

Köpa enbart second hand

Känns ett köpfritt år för svårt? Då kanske second hand-shopping kan vara en lösning? Den här utmaningen går alltså helt enkelt ut på att du inte får shoppa något nytt under din valda period – men du får konsumera kläder, skor och accessoarer i second hand-butiker eller via second hand-tjänster.

Annons

10 x 10 challenge

10 x 10 challenge går ut på att du väljer ut tio plagg som du bär under tio dagar. Du får mixa och matcha dessa plagg hur du vill under tiden, men du får inte använda andra plagg än just de utvalda. Skor, väskor, smycken och underkläder är vanligtvis inte inräknade. Det här är en ganska enkel utmaning och därmed ett bra sätt att komma igång för dig som vill återupptäcka din garderob och hitta nya spännande kombinationer som du tidigare inte har tänkt på. Du kan givetvis göra utmaningen med en egen twist. Till exempel genom att välja ut tio plagg som du inte har använt på det senaste halvåret.

Projekt 333

Projekt 333 är egentligen en förlängning av 10 x 10 challenge och går ut på att du väljer 33 plagg från din garderob som du får bära under kommande tre månader. De 33 plaggen inkluderar ytterplagg och accessoarer, så även om det vid en första anblick känns som ett rätt stort antal plagg så krävs det faktiskt en del tankeverksamhet inför utmaningen. Som en del av utmaningen bör du plocka undan samtliga plagg som inte är ett av de 33. Annars är det lätt att fuska. Det här är med andra ord en utmaning som tar lite tid att förbereda. Syftet är att du ska få upp ögonen för att äga en garderob med färre plagg och bli mer kreativ i hur du kan använda ett plagg på olika sätt.

Ellen Claesson under Copenhagen Fashion Week
En in, en ut är en enkel klädutmaning som får dig att tänka igenom varje inköp.

En in – en ut

Varje gång du köper ett nytt plagg måste du också skänka eller sälja ett annat. En in, en ut! En enkel utmaning som gör att du tvingas tänka igenom dina inköp noggrant och som dessutom ger dig en bra överblick över vad du faktiskt har hemma i garderoben.

Annons

Week without challenge

Bär du alltid svart? Eller lever du i dina vita skjortor? Testa att ta bort just din go to-look under en veckas tid för att få upp ögonen för vad mer som finns i din garderob.

Skapa en kapselgarderob

Vad är egentligen en kapselgarderob? Enkelt förklarat är det en liten garderob med ett fåtal utvalda plagg som du älskar. Du väljer ut de plagg som du trivs i och använder ofta – och sen bär du dem på olika sätt. En basgarderob baserad på just dig, helt enkelt, som fungerar år efter år och där plaggen går att kombinera med varandra.

En kapselgarderob kan se ut på olika sätt, men många väljer att dela in den i säsonger. Fördelarna med att få till sin egen version av basgarderoben på detta sätt är många. Istället för att ständigt köpa nytt jobbar du med det du redan äger och matchar plaggen på olika sätt för att få till en ny stil. Det blir lätt att klä sig på morgonen, du har en garderob med plagg som du faktiskt använder(!) och det är dessutom ett riktigt bra sätt att hitta din egen stil och lära dig vilka plagg som passar dig och din livsstil. Det blir tydligt hur lite du faktiskt behöver äga för att ha en fungerande garderob som kan resultera i många olika looks.

Annons

En svårighet med utmaningen är att den inte lämnar något vidare utrymme för trender. Så om du har en kapselgarderob i syfte att undvika att shoppa men ändå tycker det är kul att följa trender, får du istället jobba kreativt med olika nya kombinationer som rimmar med det som är hetast just nu alternativt hyra/låna trendplagg.

Yoyo Cao street style
En kapselgarderob är som en basgarderob baserad på just dig och dina behov.

Tolvan – 12 plagg på ett år

En annan utmaning som får ditt spontanshoppande att utdö och felköpen att försvinna, och som även den kräver att du tänker igenom varje inköp ordentligt är ”tolvan”. Du tillåts köpa tolv plagg på ett år – ett plagg i månaden. Ett smart sätt att arbeta mot din egen överkonsumtion och ändå ha kvar tolv roliga tillfällen under året att uppdatera garderoben med nya favoriter från butik eller second hand.

Annons

Färgbanta

Gör en rensning av garderoben och fundera på vad du verkligen tycker om att bära och vilka plagg som du faktiskt använder. Välj sedan ut dina 3-5 färger att förhålla dig till när du shoppar nytt. För att göra det lättare kan du även satsa på mönstrade plagg som har någon av huvudfärgernas nyans i botten.

Perfekt utmaning för dig som känner behov av att hitta din stil och få till en basgarderob där du kan matcha exakt alla plagg med varandra. Hej då, klädkriser. Hej, all extra tid varje morgon. Utmaningen passar givetvis mindre bra för dig som älskar att ha en garderob full av olika kulörer.

Street style under Köpenhamns modevecka
Inför klädbytardagar en gång i månaden eller en gång per kvartal med dina vänner.

klädbytardagar

Byt plagg med en vän istället för att köpa nytt. Bestäm att ni ses en gång i månaden, antingen du och din vän eller hela kompisgänget, och byter tre plagg med varandra vid varje tillfälle. Då går alla därifrån med tre nya plagg att låna i en månad.

Foto: Imaxtree

Annons