Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Så förlänger du livet på dina kläder – 7 hållbara tips

28 okt, 2022 
AvElin Fredlund
hållbara kläder tips
Ta hand om dina favoritplagg så länge som möjligt och gör en win för både garderoben, miljön och plånboken! Vi har samlat 7 tips som gör att du enkelt förlänger livet på dina favoritplagg.
Annons

Det blir alltmer viktigt att tänka hållbart som konsument. Ett sätt att vara snäll mot miljön är att förlänga livet på de befintliga kläder du har i garderoben, vilket minskar behovet av att köpa nya. Kanske har du ett par favoritjeans som tappat färg eller en stickad tröja som börjat noppra? Ta hjälp av våra mest hållbara tips på klädvård.

klädvård
Att ta hand om dina kläder är ett viktigt steg till en hållbar garderob. Foto: Imaxtree

klädvård

Det finns vissa grundregler att gå efter för att skapa en mer hållbar garderob. En av sakerna är att välja ut få, tidlösa nyckelplagg i hållbara material som håller i många år. Nyckelplagg går ofta att matcha med varandra, och är ibland i dyrare laget, men håller å andra sidan väldigt länge. När du väl har plaggen i din garderob finns det olika sätt att få dem att hålla längre.

Annons

7 tips för att få kläder att hålla Längre

  1. Laga dina trasiga jeans med laglappar (reklamlänk)
  2. Tvätta kläderna skonsamt med rätt tvättmedel och tvättpåsar (reklamlänk).
  3. Ta bort noppor på stickade plagg med avnopprare (reklamlänk).
  4. Testa att färga om dina plagg med textilfärg (reklamlänk).
  5. Liva upp dina plagg genom att byta ut knapparna (reklamlänk).
  6. Laga och sy om med enkelt sykit (reklamlänk).
  7. Lägg upp kostymbyxor med fållfix (reklamlänk).

1. Laga dina trasiga jeans

Att hitta de perfekta jeansen tar tid och energi! Se till att maxa dina befintliga favoritjeans genom att använda en laglapp vid eventuella hål eller slitningar. Placera underifrån snarare än ovanifrån på jeansen för en diskret look. Ett tips för att få jeansen att hålla längre är att alltid tvätta de ut-och-in så behåller de färgen längre.

Laglapp för jeans

Hitta rätt laglapp för din jeanstvätt. Denna i 14x18 cm är i en klassiskt djup denimblå färg. Se fler varianter och köp laglappen här (reklamlänk).

laglapp jeans
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Jeans, Weekday

Dessa jeans från Weekday är en favorit hos många. Riktigt snygg tvätt och vita sömmar, rak modell med hög och bekväm midja. Köp jeansen här (reklamlänk).

Annons
jeans weekday
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2 .Tvätta Dina plagg skonsamt

Ett av de mest avgörande sätten att få dina plagg att hålla längre är att styra hur du tvättar dem. Till exempel kan du tvätta på en sval temperatur, undvika torktumlare och sköljmedel samt välja ett skonsamt tvättmedel. En annan tumregel är, ju färre tvättar desto mindre slitsamt!

Tvättpåse 3-pack

Ett annat sätt att tvätta skonsamt är att använda sig av en tvättpåse. Dessa paket innehåller tvättpåsar i tre olika storlekar som är lämpliga för en del olika material så som spetsbhar och tunna nattlinnen.

Annons
tvättpåse 3-pack
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Avnoppra stickade plagg

Det finns en hel del sätt att få favorittröjan att noppra mindre. Först och främst är det bra att välja ett hållbart material som kashmir, ull eller mohair nästa gång du köper stickade plagg då det oftast är de syntetiska materialen som nopprar mest på grund av dess uppbyggnad. Tvätta stickade plagg så sällan som möjligt och använd låg temperatur och skonsamt tvättmedel. Låt aldrig stickade plagg torka hängandes, då detta gör att de töjs ut.

Annons

Noppborttagare

Även en batteridriven noppborttagare är toppen att använda. Funkar lika bra på möbler som kläder! Köp noppborttagare här. (reklamlänk)

noppborttagare
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stickad tröja, Arket

En snygg stickad tröja som håller över tid är en riktigt bra investering. Denna härliga är gjord i 75% kashmir som håller gott över tid. Köp stickad tröja här (reklamlänk).

stickad tröja arket
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Färga om plagg

Har du hittat drömplagget men önskat att det kommit i en annan färg? Eller har ditt plagg börjat tappa sin färg och du önskar få tillbaka det till originaltonen? Testa att färga dina plagg enkelt med textilfärg.

Annons

Textilfärg

Använd en textilfärg som går att stoppa direkt in i tvättmaskinen! Denna är enkel att använda och finns i en mängd olika toner. Köp textilfärg här (reklamlänk).

textilfärg för maskin
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vit T-shirt, CW by Carin Wester

En vit t-shirt är ett typiskt plagg som kan bli urtvättat eller missfärgat efter att ha använts några gånger. Testa att färga om med textilfärg för att få plagget att kännas som nytt! Denna t-shirt är gjord i 100% bomull och har en klassisk passform. Köp t-shirt här.

vit t-shirt
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten

6. Liva upp dina plagg genom att byta ut knapparna

Ett enkelt sätt att liva upp dina kläder är att sy på en ny knapp. Kanske har dina byxor blivit för stora, för små eller så behöver de bara en knapp som sitter bättre?

Annons

Knappar

Detta flerpack med klassiska, svarta knappar kommer alltid till användning. Köp knapparna här. (reklamlänk)

knappar
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stickad cardigan, CW by Carin Wester

En fin cardigan får lätt nytt liv med några roliga knappar. Denna fina från Carin Wester är ett tidlöst plagg att ha i garderoben. Köp cardigan här.

svart stickad cardigan
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

6. LAGA OCH SY OM MED SYKIT

Det är bra att ha de viktigaste syredskapen hemma ifall ett plagg går sönder, så att du till exempel enkelt kan sy ihop ett hål eller sy fast en knapp.

Annons

Sykit i reseformat

Det här kitet innehåller allt du behöver och kommer dessutom i smidigt reseformat – perfekt att ha med på resan! Se mer och köp kitet här (reklamlänk).

Sykit i reseformat

7. Få perfekt längd på kostymbyxorna med fållfix

Ett par snygga kostymbyxor är en investering som man vill ska hålla över tid. Eftersom att alla kroppar ser olika ut behöver kostymbyxor ofta lite justering för att uppnå perfekt passform. Använd fållfix för att lägga upp byxorna så att de blir rätt för just dig.

Fållfix för kläder

Skippa dyra kostnader hos skräddare och använd fållfix hemma. Denna fållfix kommer i 5m-pack till superpris och har dessutom backningspapper inkluderat i priset. Köp fållfix här (reklamlänk).

fållfix
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Psst! Fållfixen fungerar dessutom lika bra för att "sy" upp för långa gardiner!

Kostymbyxor, Filippa K

Filippa K är kända för att vara hållbara i både design och materialval. Dessa kostymbyxor är ett måste i garderoben. Använd fållar för att personligt anpassa längden på byxorna. Se mer och köp kostymbyxorna här.

svarta kostymbyxor filippa k
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs också:

Så stylar du vardagsplaggen som höjer din lookBrand logo
Så stylar du vardagsplaggen som höjer din look
Annons