Därför ser vi klänningen i olika färger

01 mars, 2015

Veckans stora snackis på sociala medier har ju varit huruvida klänningen är blåsvart eller guldvit. Under en snabb undersökning på redaktionen vann den blåsvarta en jordskredsseger. Men det är inte hokuspokus. Det handlar om hur hjärnan tolkar ljuset i bilden. Dagsljuset påverkar hur vi uppfattar färger hela tiden. Men hjärnan (som ju är världens coolaste maskin) har lärt sig att kompensera så att vi ser saker i ”rätt” färg även om ljuset gör att färgen blir annorlunda. Ni vet hur något ”förändrar färg” när solen är väldigt stark ute, precis innan man ”vant sig” vid solen.

Varför sker det inte hela tiden då? Vad är speciellt med den här klänningen?

Jo, det handlar om att färgerna i det här fallet har hamnat i ett ”perfekt” mellanläge. Och beroende på hur vår hjärna tolkar färger/ljuset så tycker vi att den är svartblå eller guldvit.

Bevil Conway vid Wellesley College är numera välciterad i dessa sammanhang och förklarar så här:

– Det som händer är att din hjärna försöker sålla bort den förvrängning av färgerna som dagsljuset skapar. Antingen försöker hjärnan kompensera bort det blåa, och då ser du vitt och guld, eller så kompenseras guldfärgen bort och då ser du blått och svart.

Mystery solved!

Mer läsning: 

Svenska professorn förklarar än mer ingående: http://www.sankterik.se/sv/press/nyhetsarkiv/darfor-far-samma-klanning-olika-farg