Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleMilano fashion weekSe Min LookTrendiga vårskor

Plaggen som fixar vinterns trendiga Corpcore-stil

31 okt, 2023 
AvAmie Chorr
Ta fram dina strumpbyxor, taxklackar och ett par stora djärva axelvaddar, för nu ska vi till kontoret. Corpcore eller corporate core-estetiken är en av de största trenderna för höst och vintern 2023. ELLE reder ut trenden och hur du stylar den.
Annons
Stilresan: Kourtney KardashianBrand logo
Stilresan: Kourtney Kardashian

Powersuiten växte fram på 80-talet och det var då man först började se den stereotypa "working girl"-klädseln á la Miranda från Sex and the city. Vi snackar kavaj med överdimensionerade axelvaddar tillsammans med pennkjol, en feminin blus och strumpbyxor som antingen kombineras med sneakers för pendling och klackar för kontoret.

Annons

Kostymen kallad powersuit har sedan 80-talet gjort en total förändring då looken under 00-talet ersatte kjolen med kostymbyxor. Detta för att man sökte efter mer bekvämligheter i vardagen. Sedan dess har looken hamnat i skymundan – fram tills nu.

Powersuiten gör stor entré under modeveckorna

Powersuiten har gjort några små comebacks under åren, bland annat under 2016. Men versionen för 2023 visar en uppdaterad twist som har mer gemensamt med den typiska kontorslooken från 80-talet än 00-talet. Det bubblade upp under hösten när allt fler boxiga kostymer och slipsar började dyka upp. Kanske inspirerat av TikToks nyligen uppstådda besatthet av extravaganta 80-tals-inredning. Vi kan i alla fall helt klart säga att corpcore-stilen nått nya höjder, och mer feminina tolkningar av trenden dyker upp överallt.

Annons

Hailey Bieber, som aldrig har avstått från en oversized jacka,har bytt ut sina oversizade kavajer mot eleganta kostymer med kjol. Modellen och Rhode-grundaren sågs nyligen i en brun kjol och kavaj-uppsättning signerad Saint Laurent. En look som liknade något från 1985 med sina stora axlar och åtsittande pennkjol men då Bieber matchande det med en lågt skuren lädertopp och stilren låg hästsvans fick det snabbt en modern känsla.

Modehusen sätter sin prägel

Saint Laurents visning för höst/vinter 2023.

Saint Laurent och Dior är två modehus som båda har satt sin prägel på 80-tals powersuiten under höst- och vintersäsongen 2023 där bland annat silhuetterna visat sig vara inspirerade av arbetskläder och läderjackor på 80-talet.

Annons
Diors visning för höst-vinter 2023
Dior höst/vinter 2023.

Vi ser designers återvändande av corporate-core-looken från 80-talet som en önskan att klä sig mer uppstyrt igen efter år i den mer lediga athleisure-stilen under pandemin, en mycket bokstavlig återvändning till kontoret.

Miu Mius visning för höst-vinter 2023
Miu Miu höst/vinter 2023.

Miu Miu valde däremot att kombinera corpcore och athlesiure, vilket har blivit en stor succé och dubbat till kontorsstilen 2.0.

Annons

Så stylar du corp-core looken

Saint Laurents visning för höst-vinter 2023
Saint Laurent höst/vinter 2023.

Corp-core-estetiken behöver inte begränsas till konferensrummet. Det du behöver för att fånga stilen är några få nyckelplagg! Tänk en en oversized kavaj med kraftiga axlar och en pennkjol i matchande tyg och/eller färg. Oroa dig inte för att få till det exakt på pricken, det handlar mer om siluetten än att vara 100% matchande. Mönster som kritstrecksrandigt eller hundtand och tyger som viskos, ull eller tweed är absolut passande för denna trend.

Annons
Saint Laurents visning för höst-vinter 2023
Saint Laurent höst/vinter 2023.

För att hylla den ultimata känslan av "corporate girlies" – matcha din kostym med några spetsiga pumps eller slingbacks och lägg till en minst lika stor yllekappa för 80-talsvibbar.

Miu Mius visning för hösten 2023.
Miu Miu höst/vinter 2023.

Annons

För en avslappnad twist kan du köra på en tunn stickad kofta med knappar, skir kjol med strumpbyxor i önskad denier och toppa med ett par loafers eller spetsiga taxklackar. Vad gäller jacka röstar vi för en kort oversize kappa till denna look!

Bakåt-slickad tofs

Bakåt-slickad tofs
Filippo Fortis/launchmetrics.com/spotlight

En fin frisyr till corp-core (och som vi sett en hel del under modeveckorna) är en klassisk slickad tofs den ultimata corp-core frisyren. Om inte slickad räcker det att kamma bak håret och sätta upp det i en stram knut.

Annons

Plaggen som fixar corp-core-stilen

Kavaj

Kavaj med markerade axlar, COS finns att köpa här (reklamlänk)

Pennkjol

Pennkjol, Isabel Marant finns att köpa här (reklamlänk)

Annons
Strumpbyxor

Strumpbyxor, Swedish Stockings finns att köpa här (reklamlänk)

Taxklackar
Annons
Kappa

Oversized kappa, Dagmar finns att köpa här (reklamlänk)

Foto: Launchmetrics.com/spotlight & Instagram

Annons