Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

12 saker du förmodligen inte visste om Cartiers Love Bracelet

14 feb, 2022 
Cartiers Love Bracelet
Cartiers armband Love bracelet är ett av världens mest kända smycke och har kommit att bli en kändisfavorit. Men det över 50 år gamla smycket har en fascinerande historia.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Cartiers Love bracelet är ett av världens mest eftertraktade lyxsmycken. Det över 50 år gamla armbandet har kommit att bli en favorit hos såväl kändisar som kungligheter. Elizabeth Taylor, Steve McQueen, prinsessan Diana, Kylie Jenner, Meghan Markle och prins Harry, Angelina Jolie – ja, listan kan göras lång på välkända namn som låtit handleden smyckas av armbandet. 2016 var armbandet det mest googlade smycket i världen och intresset har knappast svalnat sedan dess.

Så, hur bra koll har du på smyckets historia? Här är tolv saker du inte visste att du ville veta om det populära armbandet.

TV: Klassiska smycken värda att investera i

Klassiska smycken värda att investera iBrand logo
Klassiska smycken värda att investera i

12 saker du förmodligen inte visste om Cartiers Love bracelet

1. Armbandet skapades i New York

Armbandet designades inte på Cartiers huvudkontor i Paris, utan på märkets verkstäder i New York 1969.

Annons

2. Det skulle ses som ett kärleksbevis

Armbandet är oval-format för att kunna sitta så tajt som möjligt runt handleden och smycket, som var tänkt att bäras av både kvinnor och män, skulle fungera som ett kärleksbevis. Armbanden kallades för ”moderna kärleksbojor” eftersom de låses fast kring handleden med en skruvmejsel.

Aldo Cipullo designade Cartier Love Bracelet 1969.
Samma år som Aldo Cipullo började arbeta på Cartier, 1969, designade han Love Bracelet.

3. Smycket blev designern Aldo Cipullos genombrott

Love bracelet var det första smycket som Aldo Cipullo designade för Cartier. Den italiensk-amerikanske designern var då 27 år gammal. I tjugoårsåldern flyttade han till USA för att förverkliga sina drömmar om att designa smycken och efter några års studier började han arbeta på Tiffany & Co. Samma år som han sedan började jobba på Cartier fick han sitt stora genombrott när han ritade det berömda kärleksarmbandet.

Annons

4. Armbandet upprörde dåtidens feminister

Några av dåtidens feminister upprördes av att Cipullo hade inspirerats av det medeltida kyskhetsbältet. Cipullo menade att smycket skulle stå för lojalitet och visa på makars trohet.

Annons från 1970 med Cariters Love Bracelet.
1970 kostade armbandet 250 amerikanska dollar, vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka 18 000 svenska kronor.

5. Det kostade två tusen svenska kronor när det släpptes

1970 kostade armbandet 250 amerikanska dollar, vilket motsvarar ungefär 1 900 dollar i dagens penningvärde, nästan 18 000 svenska kronor. Idag kostar smycket från cirka 45 000 kronor och upp till flera hundra tusen.

6. Smycket kunde bara köpas av par

Det sägs att Cartier inledningsvis hade en policy som löd att armbandet endast kunde köpas av par. Du kunde bara köpa smycket som gåva till någon annan, inte till dig själv.

Steve McQueen och Ali MacGraw var ett av it-paren som var först med att bära Cartiers Love Bracelet.
Steve McQueen och Ali MacGraw var ett av it-paren som var först med att bära Cartiers Love Bracelet.

7. Dåtidens it-par fick armbandet som gåva

När armbandet hade lanserat gav Cartier ett par armband som en gåva till några av dåtidens mest kända par, så som Elizabeth Taylor och Richard Burton, Ali MacGraw och Steve McQueen och Sophia Loren och Carlo Ponti. Ett smart PR-trick som säkert bidrog till armbandets succé.

Annons

8. Världens mest googlade smycke

Love bracelet är ett av världens mest googlade smycken och med drygt 350 000 sökningar i månaden toppade det listan år 2016.

Sarah Jessica Parker bär Cartiers kärleksarmband.
Sarah Jessica Parker är en av kändisarna som har burit Cartiers kärleksarmband.

9. Armbandet förändrade sättet vi bär smycken

Aldo Cipullo beröms ofta för att ha förändrat sättet man bar smycken på. På den tiden då Love bracelet först lanserades valde man ofta smycken för att matcha en outfit eller ett speciellt tillfälle, medan det här armbandet istället var tänkt att bäras varje dag.

10. Första versionen bestod inte av guld

Det första versionen av Love bracelet gjordes i förgyllt silver, men senare skapades armbandet helt i rött och vitt guld liksom roséguld. Idag finns det även varianter med diamanter och safirer och har kollektionen dessutom utökats till örhängen, berlocker och manschettknappar.

Meghan Markle och Prins Harry bär Cariters armband Love bracelet.
Meghan Markle och Prins Harry bär Cariters armband Love bracelet.

11. Varje armband är unikt

Till en början hade armbanden inte några serienummer, men eftersom det började skapas ett stort antal förfalskningar bestämde sig företaget för att börja gravera in ett unikt nummer i varje armband som producerades.

12. Myten om sjukhusen i New York

Det finns en myt som säger att vissa sjukhus i New York har skruvmejslar till Love bracelet-armbandet på plats ifall de skulle behöva ta bort smycket från en patient i en nödsituation. (Men det tror vi inte riktigt på va? Eller...?).

Foto: Cartier

Källa: Elle.com, Elle.fr, Ellecanada.com, Svd.se

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons