Därför borde du fira vändag istället för Valentine’s Day

14 feb, 2022 
fira vändag som i finland
Är du singel eller kanske bara inte särskilt förtjust i konceptet Valentine’s day eller alla hjärtans dag? Då kan vändag vara något för dig istället!
Annons

Buketter av rosor, hjärtformade ballonger, smycken, gåvor och till och med frierier. Reklam för presenter du borde köpa till din partner, alla hjärtans dag-kollektioner och rabattkoder på 14 procent. Ja, vi vet alla hur det kan se ut i sociala medier när den 14 februari närmar sig.

Alla hjärtans dag är både en ny och gammal företeelse i Sverige, beroende på vilken generation man tillhör. Det moderna konceptet, som främst influerats av det amerikanska Valentine’s Day, lanserades i Sverige under 50-talet och har sedan dess vuxit sig större och blivit något av en kommersiell högtid även här. Kritiken mot dagen handlar ofta om att den just kretsar kring konsumtion och materialism, snarare än genuin kärlek. Dessutom är det kanske inte den roligaste dagen för den som är singel och skulle vilja ha någon att dela dagen med.

Den 14 februari innebär dock inte att man som singel (eller som en som inte köper det amerikanska Valentine’s-konceptet) ska behöva känna att man inte kan fira dagen. Och det är här det finska konceptet vändag kommer in i bilden!

Annons

Det här är vändagen

På vändagen, vilket alla hjärtans dag heter i Finland, firar man så som namnet redan avslöjar: sina vänskaper. Det behöver inte innebära att du köper något, utan handlar snarare om att visa uppskattning, exempelvis genom att helt enkelt önska glad vändag till sina nära och kära eller passa på att berätta varför man uppskattar att ha dem i sitt liv. Vill man kan man såklart fira det med att ge bort blommor till varandra, fika eller äta middag tillsammans med sina vänner.

Det är helt enkelt vänskapens dag och även om den också handlar om kärlek så är den inte begränsad till parrelationer utan till, let’s be honest, de kanske viktigaste relationerna vi har här i livet – de med våra vänner! De som finns där för oss i vått och torrt och har följt oss åt genom livets olika skeden, de vi älskar precis lika mycket som, om inte mer än, en partner. Så ta gärna och inspireras av Finland och önska glad vändag till dina vänner i dag!

Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna
Är du en bra vän? – vi listar de viktigaste egenskaperna

Foto: Vänner

Annons